Obezita a zatěžování nohou

21. duben 2011

Když máme nadváhu, jak se to projeví na našich nohou? Proč nám nohy otékají? Kvůli obezitě se prý ženám zvětšují chodidla?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
My se také budeme mít teď s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Je tu další část seriálu Hubněte zdravě, dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak a máme téma obezita a nohy, tedy jak zhubnout nohy, protože něco podobného přišlo i jako dotaz od posluchačky Markéta. Budu citovat, dobrý den, paní doktorko, mám velmi silné svaly na lýtkách a stehnech, nohy tak působí dost mohutně. Podle bodystatu mám 18,3% tuku, vážím 58 kilogramů a měřím 164 centimetry. Hodně sportuji, v závorce vytrvalostní sporty. Silová cvičení provádím pouze na horní část těla. Existuje zdravý způsob, jak zmenšit objem svalů na nohou?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No tak naší posluchače musím pogratulovat k tomu, že má krásná lýtka a stehna. Pravděpodobně jezdila třeba na kole nebo dělala, já nevím, házenou nebo něco, skákala. Smůla je, že její postava tudíž je asymetrická. To, co dělá, to dělá dobře. To znamená, že se snaží, aby tedy horní polovina těla dohonila tu dolní. Takže její postava bude svalnatá pravděpodobně celá, což se projeví samozřejmě na její hmotnosti, která vzroste. Ale to už pan doktor Bukovský ve svých fyziologických knihách populárně psaných píše, že neexistuje žádný způsob jak zhubnout prostě svaly na jedné části těla. Jiný než, že si zlomím nohu a prostě ty svaly se mi jako atrofují, anebo že mám nějaký prostě onemocnění cév nebo neurologický, nedej pánbůh, ale prostě není to možné. Je možné udělat jednu věc, domluvit se s nějakým trenérem, který by ty silové typy sportů nahradil sporty aerobními, ale přebudování vlastně anaerobní svalové hmoty, což vypadá, že je tahle ta, na hmotu aerobní, trvá léta, to znamená, že je to opravdu dlouhodobý proces. A ty svaly se neztratí, ony se jenom naučí prostě jiným způsobem využívat kyslík, to znamená lepším způsobem. Změní se jejich prokrvení, ty svaly trochu zeštíhlí, ale typ postavy se příliš nezmění. Je mi fakt líto. Já prostě kdykoliv mi někdo krásně osvalený řekne, že by ty svaly chtěl zhubnout, tak mi to přijde strašně líto. Já bych tady chtěla zdůraznit, že opravdu u dívek nohy, jako chápu, že ideál je štíhlé, bez lýtek a bez stehen a já nevím co, ale krásné nohy jsou opravdu nohy osvalené. Tam, když ta dívka chodí bosa nebo ve správné obuvi, tak ty nohy vypadají krásně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Měla by spíš na to být hrdá.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Měla by na to být velmi hrdá. Já bych strašně doporučovala fakt posílit horní část těla. A prostě rozloučit se s představou dlouhonohé štíhlice, kterážto představa prostě je nám vnucována médii, ale není zdravá, není pěkná.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže když se vrátím k otázce. Existuje zdravý způsob jak zmenšit objem svalů na nohou? Ne, to bychom museli zmenšit svaly všechny?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No ony ty svaly na nohou by prostě musely nějak onemocnět, aby se zmenšily. A to mi přijde jako ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
O to neusilovat tedy.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, vůbec. Já, prosím pěkně, znovu zdůrazňuji, bude krásné, když dívka posílí biceps, posílí triceps, lehce ubere ty silové aktivity, protože vždycky když máme někoho, kdo má třeba rád, já nevím co, práci s pružinou. To je takový to posilování prsních svalů a má ty zádové svaly vyhublé nebo jako atrofované, tak my říkáme, prosím pěkně,takže protahovat ty svaly prsní, ale to jsou flexory, tady vlastně flexor je lýtko, to znamená taky protahovat to lýtko. A snažit se posilovat ty svaly na druhé straně těla. To znamená ty zádové svaly, šíjové svaly. Ale pokud je to polovina těla a polovina těla, tak prostě jediný způsob, jak dostat tu druhou polovinu do souladu, bude třeba něco jako veslovací stroj, práce vlastně s různými typy závaží, spíš lehčími, ale dívka pravděpodobně bude muset dělat jaké bodybuldingové aktivity. Tady fakt smůla je, že lidi prostě nechtějí mít hezký nohy. Já už nevím, jak bych to. Samozřejmě já jsem slečnu neviděla, takže nemohu říct, jestli se tam jedná opravdu teda o vysvalené tělo, anebo jestli třeba je tam distribuce tuku taková, což někdy u žen bývá, že na dolních končetinách je toho tuků víc a na horní části těla je ho méně. Tam by to šlo, tam by to nějakým způsobem zase sportovní aktivitou chůze, plavání, různé třeba zkusit, já nevím, když by tam šlo o poruchu lymfatického průtoku, ale já si to nemyslím, takže by šly dělat lymfatické masáže. Já bych ty nohy hlavně ukázala nějakému rehabilitačnímu lékaři, aby řekl, jestli jsou v pořádku nebo v nepořádku. Protože pokud rehabilitační lékař řekne, slečno, vy máte krásně osvalené nohy, tak je to ten první případ, tedy nic s tím nedělat a druhou polovinu těla dát do souladu s tou dolní. Pokud řekne, ano, tady je nějaká porucha, tak je možné s tím něco dělat, ale jenom do určité míry. Rozhodně nikoliv dietními opatřeními primárně v tuto chvíli.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ptát se můžete na ty nohy i vy. Číslo je stále stejné k nám do studia 221 553 777. Naším tématem jsou tedy obezita a nohy, tedy jaké problémy s nimi máte. To všechno můžeme probrat.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Naše telefonní číslo Českého rozhlasu Region rádia vašeho kraje je 221 553 777. Můžete ho využít pro to, abyste položili dotaz paní doktorce Kateřina Cajthamlové, se kterou jsme tedy v další části seriálu Hubněte zdravě. A s tématem obezita a nohy. Paní doktorko, jak moc dáváme zabrat nohám, když jsme obézní?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Velmi. Musíme si uvědomit, že vlastně dolní končetiny nesou váhu zbytku těla. Je to velká zátěž, zvlášť třeba lidé, kteří chodí do kopce nebo do schodů vlastně si musí uvědomit, že v okamžiku, kdy stoupnou na tu jednu nohu, tak vlastně ta jedna noha nese váhu celého těla. To znamená, ty dolní končetiny od té doby, co jsme vzpřímení, tak i vlastně jsou mohutnější. To znamená stehenní kost je samozřejmě i svou stavbou mohutnější než pažní kost, která jí odpovídá z doby, co jsme chodili po čtyřech. Takže tady vlastně je důležité si uvědomit, že záleží na tom, jak velká je část chodidla. A že vlastně, když si změříte chodidlo, uděláte z něj takový jakoby ideální, řekněme, lichoběžník, vypočítáte jeho plochu a spočítáte si tu hmotnost vlastně na centimetr čtvereční toho chodidla, takže mnohdy to mohou být teda velikánská čísla. My jsme v pořadu pacientku nebo paní, účastnici, která vážila skoro dvě stě kilo. A tam jsme spočítali vlastně tu zátěž na centimetr čtvereční, kdyby se to převedlo na metr čtvereční, takže je to stejná únosnost, jako má železobetonová konstrukce, co ta noha musí unést. Tady si musíme uvědomit, jak my jsme úžasně udělaní, je to totéž, jako když pavouk prostě dělá tu strašně silnou pavučinu, která vydrží obrovské tlaky. Takže naše kosti jsou trámštinou, ono to vypadá trošku jako gotické konstrukce, takové ty oblouky gotické v té kosti, takže jsou schopny roznést tuhle tu velikánskou váhu. Ale samozřejmě, kdo byl třeba obézní od mládí, tak ten vždycky bude mít ty dolní končetiny silnější, protože prostě nesly větší hmotnost než u těch ostatních lidí, takže tady ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, že kdo je silnější, je lepší, když má ty nohy silnější, nebo je vlastně jenom důsledek toho, že ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to důsledek. Tady těžko říct, jako co začalo čím. Většinou stavba těla těch lidí už je taková mohutnější. Oni přibírají svaly zase víc na těch dolních končetinách, pokud jsou obézní. To znamená, že, vlastně teda ta noha samotná každá víc vlastně musí být osvalena. Čili oni mají i větší množství svalstva na dolních končetinách. Tady pro tu dívenku, co nám psala ten první dotaz, chci říct, ona Markéta vůbec není obézní. Tam, když bychom si spočítali bodymas, tak je v úplné normě. Čili u ní to není tenhle ten mechanismus, ale zřejmě jenom to, že hodně chodila, hodně ty dolní končetiny používala. A vždycky, když zatěžujeme dolní končetiny,tak nevyrostou do takové délky. To znamená, že jsou spíš jako do šířky rostoucí a nikoliv do délky. Je to báječný, že vlastně ty nohy jsou takto udělané. Ale prostě ta postava už se po dokončení růstu, což je zhruba po pětadvacátém roku věku, tak ta už se vlastně změnit nedá. Tam už je to hotovo a už ten člověk neroste a už to tak zůstane. Jinak u těch obézních lidí tady spolupůsobí ještě to, že vlastně ta končetina je prokrvená, ale v okamžiku, kdy ten člověk ji hodně zatěžuje, tak vzniká plochonoží. Čili ta podélná klenba nohy i ta příčná se vlastně zploští pod tou velkou váhou. Ten člověk už nemá ten valivý pohyb nohy přes patu na špičku, vlastně ten fyziologický, ale tak jakoby dusá. To znamená, že dává tu končetinu ..., a v tu chvíli vlastně nepoužívá správně tu svoji svalovou pumpu na vypumpování žilní krve ani lymfatických, vlastně lymfy, lymfatickými cévami z té nohy a dochází k otokům. To znamená, ta končetina je vlastně mohutnější i vinou toho, že tam vznikají lymfatické otoky nebo teda otoky při poruše žilního průtoku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ptejte se tedy i na vaše nohy a problémy s nimi, využijte k tomu telefonního čísla sem k nám do studia 221 553 777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a s vámi. Budete-li chtít, můžete toho využít, telefon je 221 551 777. Co když člověk obézní má větší to břicho, bude chodit nějak jinak, bude nějak jinak držet to tělo a projeví se to na nohou třeba?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je báječná otázka, protože vlastně lidé, kteří přiberou, tak to může být zase příčina a následek. Tak se jim vlastně usazuje ten tuk v oblastech, kde nad tím nepracují svaly. Například špatné držení pánve, to má kdekdo. Nemá třeba správně zapjaté pánevní dno, o tom už jsme mluvili. Špatně vlastně chodí, ženy, co nosí vysoké podpatky, mívají vlastně některé části svalů, které vůbec nepracují. Takže při těchhle těch všech případech i při té obezitě, kdy se zvětší břicho, se mění držení těla, mění se styl chůze, může docházet právě k rychlejšímu vývoji třeba plochonoží a může se zatěžovat třeba ty končetiny úplně asymetricky, že jako jedna se zatěžuje daleko víc než ta druhá. To znamená, i víc otéká a může tam docházet k různým dalším změnám, třeba k vývoji křečových žil. Podobné věci znají sportovci, kteří mají jednu nášlapnou nohu, takovou tu třeba skokani nebo oštěpáři nebo ti, co vrhají disk, tak ti vlastně s tou jednou nohou mívají víc potíží, takže u všech těchhle těch typů sportu, tam je důležité vlastně dělat nějaká kompenzační cvičení, aby k tomuto nedošlo. U té obezity, tam je důležité, aby někdo tomu obéznímu člověku za prvé poradil chůzi s hůlkami, protože právě je výhoda těch nordických, nordick walking, to jsou takové ty hůlky, že vlastně roznesou váhu těla toho člověka na tři body. Čili ta jedna noha nenese tu celou váhu. Navíc se zapojí horní polovina těla, ten člověk lépe využívá, vlastně dýchá správněji, protože lépe využívá svůj hrudník. A to tělo se jakoby symetricky zatěžuje. Takže tohle to jsou věci, které ti obézní mohou dělat, aby těm končetinám odlevili. Další, co mohou dělat, pokud mají otoky a mají nějaké prokázané žilní onemocnění, tak je dobré požádat o nějaké vyšetření žilního průtoku, případně dostanou nějaké léky, případně si mohou natahovat ty podpůrné punčochy, což teda v letním období je dost nepříjemné, ale je to vlastně dobrá varianta, protože ty nohy potom tolik neotékají. Tady bych chtěla upozornit, že je potřeba, pokud někdo ty punčochy má, tak aby si je natáhl co nejdřív po tom, co vstane, ještě předtím, než se ty nohy naplní vlastně tou krví, protože jinak ty punčochy potom se můžou zaškrtit a dělají to spíš horší než lepší. Přitom, já jsem neodpověděla, já tě dneska nepustím ke slovu, Partiku, marně ses nadechl, takže já jenom bych chtěla říct, že při tom, když ten člověk má to zvětšené břicho, tak většinou opravdu našlapuje na přední část nohy víc. To znamená, přestává našlapovat na patu, začíná přetěžovat bederní páteř. Zase tohle to špatné držení těla se špatným bráničním dýcháním vlastně zase podporuje to usazování tuku v oblasti břicha, takže vzniká takový bludný kruh. A ten člověk by měl právě mít někoho, kdo by ho naučil taková cvičení, aby zrušil to špatné držení těla. Existujou takový ty houpací boty, o kterých, nevím, to jsme tady možná nemluvili, to jsou boty, které fungují jako nestabilní plošina, čili nemají plochou podrážku, ale mají podrážku, která proti té ploše je zvednutá vepředu i vzadu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jako bychom stáli na kolíbce.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, patnáct stupňů ve obou směrech. A tahle ta bota je velmi výhodná právě pro lidi s nadváhou, protože podporuje ten valivý pohyb nohy a zároveň podporuje vlastně i to, protože se na ní furt ty lidi houpou. To znamená, že vlastně podporuje i tu práci vlastně těch svalů, které potom masírují ty žíly a pomáhají odtoku z dolních končetin.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mně napadlo jenom u těch punčoch, když jsme na to narazili, existují jakési fólie na nohy na hubnutí. Lze tomu věřit, že to pomůže nebo je to jenom nějaký marketingový trik.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady vždycky záleží na tom, co ten člověk s těma nohama má. Čili zase bych doporučila nejdřív zajít za nějakým odborníkem, který by se na ty nohy podíval, napadá mě cévní lékař nebo rehabilitační lékař nebo ortopéd nebo prostě někdo, kdo vlastně se zabývá dolními končetinami, ještě existují specialisté, přímo podologové, to je specialista na nohu ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nedávno byl hostem v Tandemu u nás.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, takže to je ten člověk, který vás nechá chodit po nějakým citlivým povrchu a ten mu přímo spočítá, kterou nohu jak zatěžujete. Čili tam je dobré nejdřív navštívit tohohle člověka, zjistit, že tam není nějaká závažná věc, kvůli které vlastně ta noha otéká nebo nějakým způsobem je postižená a potom ty fólie mohou trošku zahřát v oblasti toho podkožního tuku. Ale já si vždycky myslím, že nejlépe se hubne podkožní tuk fakt pohybem, to znamená, všechny tyhle zábaly a tohle, to je podpůrné, pomáhá to té kůži, pomáhá to trošku podkoží. Pokud aplikujeme nějaké masti nebo nějaké zábaly, třeba skořicové jsou velmi oblíbené, tak se zvyšuje vlastně teplota v té tukové tkáni. Takže se může trochu lépe odbourávat, ale základní vždycky bude a zůstává pohyb.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A zase jsme u něj skončili.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
My jsme hrozný. Milí posluchači, doufám, že se na nás nezlobíte, ale ono to tak opravdu je, prostě, heleďte se, lidé byli po milion let zvyklí chodit, běhat, lézt po stromech, plavat, skákat, utíkat před šavlozubým tygrem, ale nebyli zvyklí jezdit v autě, sedět furt u počítače, prostě ten pohyb nám chybí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No my dnes také s posluchači hovoříme na to téma, tedy jak se pohybují, jak chodí pěšky, jakou vzdálenost a jestli naposledy někdy někam běželi. Tak naposledy jsem se proběhla včera odpoledne, protože nám branka málem bouchla do auta, naštěstí jsme ji doběhla. Píše Zdena z Kutné Hory. Vlasta nám píše, ahoj, Patriku, každý den z práce jdu tři kilometry, pak ještě se psem, jsem už před důchodem a po těžké operaci, tak si myslím, že to není špatné.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je úplně báječné, já teda moc jsem ráda, že aspoň starší generace ty nohy ještě nezapomněla používat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Děkujeme za SMS, já děkuju za to, že jste přišla, paní doktorko, a budu se těšit zase příští čtvrtek.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkuju za pozvání a všem přeji krásné jaro.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.