Hubneme se spalovači tuku

20. říjen 2011

Dozvěděli jste se spoustu informací o slapovačích tuku. Rozebrali jsme složení těchto preparátů a poradili vám, jak je používat. A veřte, že bez pohybu to nejde.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Další čtvrtek, další čas po čtrnácté hodině a další část našeho dlouhého seriálu Hubněte zdravě. Vítejte u nás a přivítejme i paní doktorku Kateřinu Cajthamlovou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne. Dneska budeme hořet a pálit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, spalovače tuku, tak zní náš dnešní díl, jeho název. Tak opravdu se dá spálit ten tuk nějak jinak než jen tím pohybem, o kterém tu stále mluvíme?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zní to velmi protivně a omlouvám se všem, kteří teď sedí, aby si s tužkou v ruce zapsali, co všechno mají polykat za tabletky, aby se nemuseli hýbat. Bohužel, tyto preparáty pouze podporují využití tuků v buňce. A využití vlastně tuků pro svalovou práci. Nejen tuků, ale i cukrů tedy. Takže pilulka opravdu neexistuje. Neexistuje možnost, že v sedě u televize budeme polykat nějaké tabletky na pálení tuků a budeme krásně hubnout. Kdyby to bylo možné, tak pravděpodobně lidstvo vyhyne na lenost. Takže možné to není. Obezita je civilizační onemocnění, které souvisí s katastrofálním nedostatkem pohybu. Epidemie obezity je pozorovatelná zhruba od šedesátých let minulého století. To znamená od doby, kdy se začalo používat daleko víc ledniček, čili potraviny, které dříve bylo možno konzumovat jenom v zimním období, můžeme najednou konzumovat pořád. Další od doby vlastně využití automobilů pro každodenní aktivity, to dřív také nebývalo. Další Internet a televize se dostaly do všech domácností a staly se naprosto zásadním vlastně způsobem komunikace mezi lidmi. A v dnešní době k tomu už přibývají jenom takové ty dálkové ovladače, které nám umožňují v podstatě nevstat z postele nebo ze sedadla, jak je den dlouhý. Takže bez toho, že bychom tenhle ten životní způsob doplnili pravidelným pohybem, se nám asi nepodaří spálit nadbytečné tuky z potravy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A proboha tedy, k čemu jsou ty spalovače tuků, když ten tuk nepálí.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já vám to řeknu takto. Četla jsem takovou zajímavou knížku od Terryho Pragetta, kde byli čtyři apokalyptičtí jezdci. Pro ty, kteří nevědí, co to jsou apokalyptičtí jezdci, tak ti jsou zmiňování jakože na konec vlastně věku lidstva přijdou, aby zvěstovali konec světa. Takže jeden z nich byl smrt, tak ten tam funguje stále jako smrt. Další byl válka, tak válka tam jezdila na motorce a prodávala zbraně. Další bylo malomocenství, takže to bylo nahrazeno znečištěním. Čili ten, který tam personifikoval znečištění, tak jezdil v kouřícím autě a všude pohazoval pytlíky od brambůrků a PET lahve. A poslední byl hladomor. A hladomor tam byl nahražen vlastně člověkem, který vyráběl diety. Přišlo mi to velmi vtipné. On se velmi radoval, když viděl takové ty vyhublé ženy, které do sebe ládovaly velké množství potravy, která neobsahovala skoro žádné živiny. Čili tyhle ty spalovače tuků v podstatě nahrazují určitým způsobem normální stravu. Já si myslím, že po písničce si řekneme, co vlastně takové ty směsi, obsahující spalovače tuků, vlastně obsahují.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Milí posluchači, začíná přednáška doktorky Kateřiny Cajthamlové v seriálu Hubněte zdravě o tom, co všechno obsahují spalovače tuků. Tak sám jsem zvědav, co všechno zazní za názvy. Co tam je, co v tom je, v těch pilulích, které pomáhají pálit tuk a přitom tak někoho nepálí.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak oni ho pálí, ale v podstatě zdravá strava a pohyb by nám zařídily totéž. Takže já čtu. V těch směsích, které se dají pod různými komerčními názvy koupit, jsou buď jednotlivé komponenty z toho, co říkám, anebo jsou tam směsi. Takže první komponentou, která je v těch směsích, je vláknina. Vlákninu samozřejmě, jak víme, nejlépe získáme ze stravy vlákninu obsahující, to znamená, z dostatečného množství rostlinných zdrojů potravy. Tady vlastně jsou to látky, které obsahují rozpustnou vlákninu. Jedna část je inulín, což je rozpustná vláknina rostlinného původu. A druhá látka je chitosan, což je látka, která je získávána ze schránek mořských korýšů. A její vlastně efekt na vázání tuků z potravy byl dokonce prokázán studiemi. Ne, že bychom museli chroupat korýše, ale pokud bychom jedli to množství vlákniny v přirozeném stavu, které vlastně doporučuje zdravá strava, to znamená zhruba na každých deset kilogramů naší hmotnosti sto gramů takzvaného zelovoce, čili zeleniny a ovoce, ať už v syrovém nebo ve vařeném stavu, tak vlastně tuhle tu dodatečnou vlákninu ve spalovačích tuků nepotřebujeme. To, že vláknina vlastně umožňuje jednak to, že se ve střevě vyskytují ty zdravé probiotické bakterie, to, že vláknina zvětšuje objem stolice, čímž napomáhá vlastně peristaltice střeva, a to, že vláknina určitým způsobem zbavuje naše tělo přebytečných tuků, které si v té potravě dopřáváme, tak to víme. Takže vláknina jako jedna ze složek, které jsou ve stravě deficitní, tedy ve stravě moderního člověka deficitní, je logickým vlastně komponentou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže je to vlastně jenom čistě z lenosti, že nejíme tu zeleninu a ovoce, tak to pojídáme v takové té ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dražší a samozřejmě snáze stravitelné. To znamená, tato vláknina nás nenadýmá. Ta nerozpustná nadýmá trošku víc.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Koupíme to v pilulce, nemusíme si připravovat dlouho ani zeleninu. Máme to někde v krabičce.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Další bývá zdroj energie. To znamená, v těchto spalovačích tuků se předpokládá, že to člověk konzumuje místo potravy. To znamená, že tam nějakou tu energii musí dostat, protože pokud by ji nedostal, tak bude trpět podvýživou. Takže zdrojem energie v těchto směsích bývá syrovátka, což je dobře stravitelný zdroj bílkovin. A bývá tam vlastně zdroj náhradní energie tuků, což bývá třeba lecitin, což je ve stravě poměrně nedostatkový zdroj tuků, který je potřebný zejména pro obnovu buněčných povrchů a pro činnost nervové soustavy. V sóje je ho dostatek, ale lidé prostě nechtějí jíst sóju, tak hold polykají zase tedy lecitin v této dražší a dostupnější formě v malé tabletce, nemusí obědvat. A další jsou teda zdroje glukózy, což je maltodextrin, což je monosacharid s vysokým glykemickým indexem, neboli je to přírodní zdroj glukózy, který se i používá pro zvláštní výživu lidí třeba v nemocnicích. Takže zase zdroj glukózy potřebujeme, protože na glukózu jede nervový systém a glukóza je základní zdroj i pro nás dva, kteří tady teďko sedíme. To znamená, spalujeme glukózu, čili maltodextrin. A protože lidé, kteří vlastně chtějí spalovat tuky, tak bývají na sladké, tak tam bývá fruktóza jako jednoduchý cukr, který má malý vlastně glykemický index, čili má malý vliv na výkyvy glykémie. A chutná velmi sladce, chutná čtyři až šestkrát sladčeji než glukóza samotná. Takže nás to ošidí a my máme pocit, že papáme něco velmi dobrého, sladkého a tak. A pak tam jsou tedy skutečně bioaktivní látky, čili látky, které se nějakým způsobem podílejí na tom, jak se vlastně v našem těle pracuje s živinami. Tak jednak je to HCA, to zní ošklivě, hydroxid /nesrozumitelné/ esit, což je tedy látka, která stabilizuje hladinu krevního cukru. A vlastně umožňuje, že ten krevní cukr zůstává delší dobu využitelný pro práci svalů. Čili zase bez práce svalů je nám to k ničemu. další, že tahle HCA brání přeměně cukrů na tuky, ale zase jenom pouze tehdy, pokud vlastně při konzumaci této látky následuje svalová činnost.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, my stejně musíme se hýbat.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No musíme, to je právě to, co jsem říkala a varovala na začátku. A nemá dlouhodobý efekt na redukci tuků, což tedy prokázaly studie, které se touto látky zabývaly. Takže zase pro lidi, kteří chtějí dlouhodobě vlastně snížit množství svého tuku, tak bez pohybu a bez vyvážené zdravé stravy ani tahle ta kouzelná HCA nepomůže.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pokračujeme v našem povídání, které se týká spalovačů tuků. Zjistili jsme, co všechno se v těch směsích objevuje. A patrně to ještě nebude úplně všechno, ale ty základní látky.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ještě to zdaleka není všechno, protože my jsme u skutečně bioaktivních látek teprve na začátku. Takže z nich je CLA, což je konjugovaná linolenová kyselina. Což je přírodní látka z rostlin, která se vyskytuje ještě i v mase. Bavili jsme se tady v jednom z předchozích dílů o tom,že vlastně pštrosí maso je dobré. Takže to je například velmi dobrý zdroj konjugované linolenové kyseliny. A tahle ta látka údajně zvyšuje spalování tuků v noci. Smůla na tom je, že existují různé studie, některé to potvrzují, některé to vyvracejí a některé izomery táhle té látky, to už se bavíme opravdu velmi biochemicky, takže některé izomery mají i negativní účinky na lidské zdraví. Takže ty izomery, které bychom měli hledat v těch spalovačích tuků, jsou ideálně směsi izomerů devět a deset. Můžu vás ujistit, že to na těch spalovačích tuků většinou vůbec nenajdete. Takže raději pštrosí maso než nějaký spalovač tuků. Další, co je velmi oblíbená látka, která je v těchto směsích, je zelený čaj, což je tedy mocný antioxidant. Navíc obsahuje látku, která má prokazatelný efekt na zvyšování metabolismu tuků. Jenom vám řeknu, že její zkratka je EGCG a nebudu chodit do zbytečných biochemických detailů. No a další, která je velmi oblíbená, je chrom. Tak tady chci upozornit, že chrom, který se neustále všude propaguje, jak snižuje chuť na sladké a zlepšuje vlastně, já nevím co, využití cukrů, tak se zatím jednoznačně vliv na metabolismus cukrů nijak neprokázal a chrom není považován za látku, kterou potřebuje lidský organismus.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže chromová dieta nebude.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nebude. A teď se dostáváme k těm dalším dvěma, které bývají vlastně volně prodejné bez směsí. A to je elkarnitin, to je látka, která normálně je dostupná v různých typech mas. Jeho dostupnost v těle se snižuje hladověním, takže pokud jíme málo červeného masa, ořechů, semínek, málo luštěnin, málo brokolice a dalších zdrojů, tak potom musíme používat spalovačů tuků. Začínáte slyšet, že tam jsou ty látky, které propagujeme z hlediska zdravé výživy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já hlavně si uvědomuju, že je hodně lidí, kteří právě tyhle ty složky potravy vynechávají.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Těm bych doporučila, aby jedli tuto potravu, aby nebylo potřeba dodávat elkarnitin. Potom je vrozená deficience,tak s tím, tam je potřeba ten elkarnitin dodávat. Při ledvinných onemocněních se karnitin nevyrábí, takže pokud víme o tom, že máme ledvinné onemocnění, je potřeba ho dodávat. A nestačí krátká vlastně náhražka, ale je potřeba minimálně šestiměsíční dodávka elkarnitinu. Takže to většinou lidé také nedělají.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře. A když teďko jsme vyjmenovali, co všechno v těch látkách je. Můžeme si je sami takhle dopřát, využití těch spalovačů tuků, anebo máme nejdřív jít za doktorem a zeptat se, můžu to, chci hubnout.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych doporučila, aby lidé za prvé zvážili pravidelnost v jídle a pravidelnost pohybu. A pokud potom ještě budou potřebovat spalovače tuků, tak musí to zkonzultovat se svým lékařem.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nezahrávám si trochu, když je začnu používat? Nemůže nastat nějaký vedlejší účinek?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Některé ty složky, záleží vždycky na výrobci. A některé ty složky ty negativní účinky mít mohou, zejména pro pacienty, o kterých tady neustále hovoříme. To znamená pro diabetiky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobrá, tak to byl dnešní díl, který se týkal spalovačů tuků. Vysvětlili jsme vám vlastně, co to jsou a jak nám trochu mohou pomoci, ale stejně se toho pohybu vzdát nemůžeme. Je to tak?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Naopak, musíme se neustále hýbat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Já moc děkuju a těším se příště.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já také. A dneska doufám, že jste nám vydrželi jako pečliví posluchači, přestože to bylo opravdu obrovský kus spalování.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.