Boj s bolavými zády. Někdy stačí svědomitost, jindy navštivte lékaře

9. leden 2017

Bolesti zad mají mnoho příčin. Náročné cvičení, špatná židle, příliš měkká matrace, stáří, těžká kabelka, a to jsme teprve na začátku seznamu. Dá se těmto bolestem předcházet nebo je léčit? Na vaše dotazy odpovídala doktorka Kateřina Cajthamlová.

Co nás na zádech vlastně bolí? Někdy jsou to svaly, jindy nervy a občas to bývá ploténka. Meziobratlová ploténka je součást páteře, kde funguje jako vazivo mezi kostěnými obratli. Ploténka dělá problém hlavně ve vyšším věku nebo lidem s nadváhou, jejichž záda musí snášet více námahy.

Jak poznat vyhřezlou ploténku?

Výhřez ploténky se projevuje brněním až bolestí v nohou. Nemusí to být ale jediná příčina takové bolesti, a proto je vždy lepší navštívit lékaře. Odlehčit ploténce můžete pravidelným procvičováním šikmých břišních svalů. Dejte ale pozor, abyste prováděli cviky správně a dobře dýchali. Jinak můžete zádům ještě více ublížit.

Čtěte také

Někdy jsou to nervy

Pokud je bolest neurologického původu, bývá ostřejší. Často se projevuje jako bolest šíjových svalů nebo hlavy. Vzniká po námaze, když sval zvětší svůj objem a tlačí na nějaký nerv. Po několika dnech by se mělo vše vrátit do pořádku a bolest zmizet.

Dietoložka Kateřina Cajthamlová v Radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nezapomínejte se před cvičením prohřát

Přípravu na cvičení někdy odbudeme. Sice si tím ukrátíme čas, následkem ale bývá přetažené tělo. Svaly se potřebují před námahou prokrvit. Větší prostor dejte přípravě především po delší době bez cvičení nebo v zimě.

Jako prohřívací cviky můžete zkusit klasické kroužení nebo různé protahovací cviky. Před během je vhodné zopakovat si tzv. běžeckou abecedu – lifting, skipping, vysoká kolena a zakopávání.

autoři: Kateřina Cajthamlová , had
Spustit audio