Bolí vás břicho? Možná vám tělo dává varovný signál

30. březen 2017

Existuje spousta důvodů, proč vás může bolet břicho, žádný z nich byste přitom neměli při častějším výskytu podceňovat. Co bolesti indikují? Jak se jich zbavit? A potýkají se obézní lidé s nepříjemnými pocity v oblasti břicha častěji? I na takové otázky se zaměřila Kateřina Cajthamlová.

Pokud se potýkáte s břišními obtížemi, není úplně snadné najít příčinu. Mohou být různého původu a je vhodné si je trochu rozdělit. Nejprve si musíte určit, jestli se jedná o bolest, která skutečně souvisí s břichem. Může totiž vycházet ze svalů, ať už přímých, příčných nebo šikmých břišních. Takovou bolestí trpí zpravidla lidé, kteří to přehnali s cvičením sklapovaček nebo nosili těžkou zátěž. Bolest ale může být spojená i s obtížemi bederní páteře nebo horní hrudní páteře.

Svalové obtíže se většinou projevují při pohybu a s mírným časovým posunem. U lidí, kteří nejsou zvyklí na pravidelný pohyb, přichází bolest téměř okamžitě, sportovci ji cítí v trénovaných svalech později. Jde o důsledek nahromaděné kyseliny mléčné neboli laktátu, což je produkt svalové činnosti. Pomoc představuje kombinace rozpustného acylpyrinu a hořčíku. U dalšího cvičení je ale lepší se nepřepínat.

Nedostatek pohybu naopak naruší peristaltiku neboli pohyblivost střev, která se projeví zvýšenou plynatostí. Naše trávicí ústrojí totiž zleniví a hůře zpracovává i jednoduchou stravu.

Čtěte také

Bolest břicha může souviset i s psychogenními faktory, například úzkost může nepříjemnosti vlastně způsobit i udržovat. Typickým příkladem jsou malé děti, které velmi často bolí bříško. Obtíže ale mohou způsobit také potravní intolerancí na laktózu nebo lepek, většinou je doprovází křeče a průjem.

Dalším původcem mohou být vyhřezlé ploténky. Zejména pokud tlačí ploténka na nerv jen málo (čili je vyhřezlá jen trochu), narušil se pouze okraj nervového vlákna, takzvané citlivé nervy, které ovlivňují vnitřní orgány.

Kateřina Cajthamlová

„Ploténky z oblasti dolní hrudní a horní bederní páteře mohou způsobovat prchavé bolesti uvnitř břicha. Dokonce tam jsou motorické nervy pro střevo, které může zhoršit svou práci a peristaltiku vinou bolestí zad. Takové potíže může doprovázet nepříjemná zácpa,“ upřesňuje příčinu některých bolestí Kateřina Cajthamlová.

Ať už vás břicho trápí z jakéhokoliv důvodu, pokud s bolestí bojujete delší dobu, rozhodně navštivte svého praktického lékaře. Bolest břicha totiž může být projevem různých, často velmi vážných problémů.

Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Cajthamlovou!
autoři: Michal Plšek , Kateřina Cajthamlová
Spustit audio