Chcete se zbavit tuků? Zapojte svaly a dejte jim, co potřebují

27. březen 2017

Když přijde řeč na svaly, mnoho lidí si představí naolejované kulturisty nebo vypracované hvězdy akčních filmů. Bez svalů ale nemůže žít nikdo. Jak se o svaly starat? Pomáhají odbourávat tuky? A je potřeba chodit do posilovny? Odpovědi hledala doktorka Kateřina Cajthamlová.

Svaly jsou součástí aktivní tělesné hmoty. Do té patří vše vyjma tuků - kostra, svaly, orgány, tkáně. Ve svalech tělo vyrábí energii a na jejich zachování je potřeba energii dodávat.

„Mimo toho, že svaly potřebují krmit, musíme je také prohánět, protože v našem organismu platí pravidlo, že orgán vytváří funkci a pokud je funkce nedostatečná, tělo orgán vyřadí. Další, co svaly potřebují, je dostatek prokrvení, takže musíme pít a musíme vlastně udržovat správnou vodní bilanci v těle. Svaly potřebují kyslík, takže musíme správně dýchat. A potřebují odpočinek, takže musíme dělat pauzy a určitou regeneraci přes noc,“ upřesňuje Kateřina Cajthamlová.

Svaly navíc pomáhají i s odbouráváním tukové tkáně. Pokud zvýšíme celkovou zátěž organismu, svaly v noci čerpají energii z uložených tuků. Pokud navíc dodržujeme zásady pravidelné, pestré a vyvážené stravy, organismus tukové zásoby nebude potřebovat, protože ví, že přísun živin je pravidelný.

Zejména u mužů ve starším věku (75+) hrozí úbytek pohlavních hormonů a s ním související úbytek svalů. Anabolické steroidy, které jsou vlastně uměle vytvořeným testosteronem, mohou vyvolávat rakovinu prostaty.

Zahradní posilovna

Jarní počasí svádí k práci na zahradě. A s pomocí běžného zahradního náčiní můžete posilovat různé svaly. Ideální je činnosti střídat. U jednostranných nástrojů je pak dobré kompenzovat pohyb na opačnou stranu.

Kateřina Cajthamlová

Triceps = ruční hrabičky na pletí
Předloktí = nůžky jednoruční, srp
Prsa = sekyra, nůžky dvouruční
Biceps = nůžky na prostříhávání větviček stromů
Nohy = rýč, rycí vidle
Břicho = sekačka, hrábě, krumpáč
Ramena = kosa, pila

Jaké specifické problémy se svaly trápí posluchače? Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Cajthamlovou!
autoři: Michal Plšek , Kateřina Cajthamlová
Spustit audio