Co je to hlad a co je to chuť

24. březen 2011

O hladu, jak ho přemoci a jak ho odlišit od chutě. Říká se, že hlad je maskovaná žízeň, jak to tedy je?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Určitě si budeme hrát dál, ale také si budeme povídat, už jsem nastínil i dnešní téma, jak mít menší hlad, případně jak takový hlad zahánět. O tom si budeme povídat v další části seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Já ji vítám.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vy hlad máte nebo chuť teď?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, ne, já jsem perfektně najedená.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A dá se hubnout s hladem nebo s chutí, když máme hlad, je to správně nebo ne?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zásadně je to špatně, protože, abychom hubli, tak nesmíme mít energetický dluh.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hlad znamená, že máme energetický dluh.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To znamená, že už jako tělo na nás řve a že už nám říká, teď se najez, protože můj energetický výdej nepokrýváš svým energetickým příjmem. Tady bych chtěla říct jednu důležitou věc, která jednoznačně platí, že chceme-li zhubnout, tak náš energetický výdej musí lehce převyšovat náš příjem. Ale to slovo lehce je to velmi důležité slovo a musíme to dělat ne tím, že budeme hladovět, ale tím, že se budeme víc hýbat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kdyby to přerostlo, bylo už to opravdu ten rozdíl velký, tak to znamená, že zase můžeme třeba přibírat?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tělo začne šetřit, protože ono totiž neví, že my už žijeme v civilizaci, kdy vlastně dostáváme stravu, která bývá víc tučná, bývá někdy živinově chudá. Ono to neví, ono si myslí, že když máme hlad, tak že prostě okolo není žádný jídlo. A to je taková logika toho milion let starého těla. A pokud nikde není žádný jídlo a hned tak nějaký nebude, tak je důležité, abychom šetřili. A v tu chvíli tělo začne šetřit, vezme si, vlastně zbrzdí si ten obrat energetický a vezme si něco, co nepotřebujeme a rozhlídne se po těle a řekne si, tak ten tuk potřebujeme, protože je ten hlad. To znamená, že tu energii, tu zásobu té energie sebou teda vláčet musíme, ale támhle ten sval nepoužíváme, tak ten nepotřebuju, tak ten si na tu dobu hladu vlastně vypůjčím jakoby z nějakých zásob, je nepoužívaný a tělo se zbavuje toho, co není používáno. Takže my v té době hladu jedeme vlastně ze svého svalového glykogenu, takže potom nemáme chuť se hýbat, nemáme sílu se hýbat a nemáme vlastně ani energii se hýbat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak o chuti a o hladu si budeme povídat dál. Do toho se můžete samozřejmě zapojit i vy. Od toho je tady telefonní linka, kterou dobře znáte, to je 221 553 777 a připomínám, že dnes si na to téma vůbec povídáme celé odpoledne. Tedy čím nejraději zaháníte hlad, jak podle vás docílit, abyste ho měli menší. A píšete i SMS na číslo 907 77 04 s heslem region. A odměnou pro jednoho z vás bude i cédéčko Leška Semelky s výběrem jeho největších hitů. Teď Michal Penk a O bláznech.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Michal Penk O bláznech. Ale my si povídáme o hladu, o chutích, o tom, jak to zahánět, povídáme si i s vámi posluchači v seriálu Hubněte zdravě. A to s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Na telefonu máme Ivanu, je to tak, dobrý den.

posluchačka
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Povídejte, ptejte se.

posluchačka
--------------------
Prosím vás pěkně, já bysem se chtěla zeptat paní doktorky vlastně, co to je hlad. A jak já poznám, kdy já mám hlad, abych to nezaměnila například s chutí nebo nějakou pochutinou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zajímavé, tak první je dobré.

posluchačka
--------------------
Co to hlad znamená a jak se dá poznat.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je krásná otázka. Je to prakticky, jakobyste mi četla mysl, protože já jsem to právě Patrikovi chtěla říct, takže děkuji za tenhle dotaz. Takže hlad znamená, že máme nedostatek jakékoliv energie. A to, co je důležité, co vy říkáte, abych to nezaměnila za chuť, tak stačí vzpomenout si, kdy jste naposledy jedla. A pokud od té doby, co jste naposledy jedla, uplynula velmi dlouhá doba, tak máte hlad. Pokud vlastně začne tělo říkat, tak mi dej kus párku nebo dej mi prostě bůček, nebo já nevím co, tak vlastně navíc víte, že máte dlouhodobě spíš hlad, to znamená, že vaše tělo už nemá dost sil, aby zpracovalo potravinu, která je pro ně energeticky náročná. Ty nejvíc energeticky náročné věci je zelenina a ovoce, protože obsahují nejvíc vlákniny. Další v pořadí energeticky náročná je bílkovina, to znamená sýry, maso, případně soja. A další v pořadí, energeticky ještě méně náročnější už jsou sacharidy. To znamená věci, které chutnají sladce, ať už je to ovoce samotné nebo ovocná šťáva. A nebo třeba přílohy, rohlík a zase to zpracování záleží na množství vlákniny. A to nejméně energeticky náročné je tuk. Čili tuk vás nejrychleji zasytí. Čili pokud máte velmi dlouho hlad, například jste nesnídala, neobědvala a tělo už tedy řve hlady, tak dostanete chuť na něco tučného. Další věc je, že hlad se vlastně aktivuje v okamžiku, kdy máte tu potravu dostupnou. To znamená, buď ji vidíte nebo ji cítíte. Takže v tu chvíli ten hlad vysloveně zařve. Čili pokud jste dlouho nejedla a jdete náhodou kolem cukrárny, tak hlad na vás zařve, běž se okamžitě najíst, tady je jídlo, běž, utíkej.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A může se spojit hlad s chutí?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, vy dostanete chuť na to, co vidíte.

posluchačka
--------------------
Já se chci zeptat, to se docela dost často plete. Nebo takhle, spoustu lidí v mým okolí to nepozná. Já můžu říct sama za sebe, že jsem snad, nevím, nepamatuju, neměla hlad. A když to porovnám například z doby války, když nebyly ty potraviny vůbec dostupný a byly potravinový lístky, tak si myslím, že tenkrát, já jsem nežila v tý době, že tenkrát skutečně hlad byl. Protože opravdu nebylo co jíst, schovávala se třeba pšenice například a tak dále, ale dneska, když člověk by dlouho nejedl, jak říkáte, a že potom dlouho nejedení je hlad, tak si může vzít, já nevím, příklad zrovna brambůrky například, chipsy, nebo já nevím, čokoládu nebo to.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Pravděpodobně nejdřív sáhne po tom, co má k dispozici. Čili tam je důležité, aby k dispozici, pokud má hlad, bylo něco, co je zdravé, protože pokud má k dispozici právě ty chipsy nebo čokoládu, tak první samozřejmě skočí po tom, co výrazně voní a po tom, co má zkušenost, že vlastně ten hlad co nejrychleji zasytí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže nemít doma tolik svůdných věcí, ale spíš ty zdravější.

posluchačka
--------------------
Já chci říct, jak se udržet tu, potom to nazvala chuť, ne hlad, ale chuť, abych prostě k tomuhle tomu nedošlo. Já nevím.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tělo je velmi jednoduché. Ono s námi mluví, řekněme, milion let starým jazykem. Čili, když dostane chuť na sladké, tak chce sladké, kupodivu sladké před, řekněme, sto tisíci lety bylo většinou ovoce nebo med. To nebyly věci sladké, tučné, jako čokoláda. To znamená, že tělo, když si řekne, mám chuť na sladké, tak je dobré mu dát sladké netučné. A pokud možno tedy kryté vlákninou. Pokud možno vždycky uvažujeme o tom, co je to zdravé sladké, co si mohu dát. A to je dobré si dát. Pokud vlastně máme chuť obtěžující chuť na sladké, tak je vysoká pravděpodobnost, že máme nedostatek sacharidů, výrazné chuti na sladké mají lidé, kteří omezují přílohy, omezují pečivo.

posluchačka
--------------------
Takže můžu to zjednodušeně říct, když mám chuť na sladké, jak vy říkáte, mám chuť na sladké, místo čokolády si dám jabko.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Například, ale potom přezkoumám, kolik sacharidů v potravě jsem si odepřela. To znamená, jestliže držím dietu, ve které je nízký podíl sacharidů, čili například bez příloh, bez pečiva, tak si uvědomím, že moje tělo s tím spokojené není.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže můžu předejít tomu, že příště si dám právě ty přílohy a nebudu mít už chuť na sladké a nebudu muset řešit, jestli jablko nebo čokoládu, Ivano, tak snad jsme trochu poradili.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Odpověděla jsem, je to jasné, takhle?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak možná nám posluchačka už zmizela.

posluchačka
--------------------
Ne, já jsem tady, já přemýšlím. Jasné je to třebas teďko v tuhle chvíli, ale za týden to třebas jasné potom ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Po praktické stránce, velmi jednoduše, pokud máte obtěžující chutě na sladké, uvědomte si, že vám možná chybí celkově energie v jídle, čili jíte málo nebo jíte nepravidelně a nebo ve své stravě nemáte dobře zastoupeny bílkoviny, což je náhradní zdroj sacharidů a základní součást stravy. A sacharidy, což je základní zdroj naší energie.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak snad takhle, když tak se pak poradit i s vaším lékařem, jak s tím ven a dál. Ivano, děkujeme za dotaz a zdravíme, mějte se pěkně.

posluchačka
--------------------
Na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ptát se můžete i dál, číslo je 221 553 777. Pokračuje seriál Hubněte zdravě.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubněte zdravě. Seriál, který posloucháte na vlnách Českého rozhlasu Region rádia vašeho kraje. Radí nám doktorka Kateřina Cajthamlová. A vy se můžete ptát, připomínám číslo 221 553 777. My bysme se tedy dostali i k tomu povídání hlad a chuť, tak co je to ta chuť, když jsme předtím řešili i ten hlad.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak pokud dlouho nehladovíme, to znamená, že máme nějaký příjem potravy v pravidelných intervalech, tak dostáváme chuť, která je řízená vlastně určitým drobným deficitem, který tělo vnímá. Čili pokud jsme dlouho třeba nedostali nic, co obsahovalo zinek nebo hořčík, tak dostaneme třeba chuť na oříšky, které jsou zdrojem zinku a hořčíku. To je v situacích, kdy to naše tělo není v žádném větším deficitu a vlastně my ho posloucháme. Zároveň je to tehdy, pokud nemáme ve stravě příliš mnoho solí, příliš mnoho dochucovadel, příliš mnoho rafinovaného cukru. Protože tam ta chuť, pokud máme tyhle ty aditiva vlastně v nějakém velkém množství nebo nepijeme dostatek čisté vody, tak ta chuť se nám jakoby změní do něčeho chemického nebo něčeho příliš koncentrovaného. Čili pokud je neustále třeba jíme slané věci, pak máme chuť na stále slanější věci, abychom si všimli toho rozdílu. Pokud jíme a pijeme sladké nápoje, tak potřebujeme sladší a sladší, abychom si všimli toho rozdílu. Čili proto je velmi dobré, abychom svou chuť uspokojovali nějakými přirozenými zdroji těch věcí, na které tu chuť máme. Čili snažit se být jaksi rozmazlený, vybíravý, nevím, jak bych použila to slovo, rozeznat správnou potravu od potravy nesprávné, dochucené, chemizované, přesolené, přeslazené.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jsou jídla teda, která podněcují tu chuť, jako když jste říkala sůl a cukr, čím větší konzumace nějakých takových jídel, tím víc tu chuť vyžadujeme. A je to někdy i správně, nebo je to jen špatně?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tohle rozhodně správně není. A to důležité, co si musíme uvědomit, je,že ve spoustě našich potravin v současnosti jsou zvýrazňovače chuti. To je ten známý glutamát sodný, což je vysloveně, už je to někde nazýváno i další chutí, to je vysloveně umělá chuť, která vlastně povzbuzuje chuť na tu danou potravinu, která natrium glutamát obsahuje. Takže tohle bychom měli ze stravy, pokud možno, vyloučit, protože pro tuhle tu vlastně pochutinu nemá tělo žádné smysluplné využití. Naopak je nám to zátěží, sodíkem. A sodík v dnešní době patří mezi jedno z bílých zel.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Můžete se jí zeptat i vy, nemusím to být jen já, využijte telefonu 221 553 777.

/ Písnička /

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já obdivuju paní Pilarovou, nic vraťme se.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Montyho čardáš tedy zapůsobil i v seriálu Hubněte zdravě. Vracíme se k tématu hlad a chuť. Teď třeba také k otázce, jak zaženu hlad. My jsme se totiž ptali v Mladé Boleslavi. Chcete to slyšet?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Sem s tím.

osoba
--------------------
I když je to nezdravý, asi sušenkou.

osoba
--------------------
Já mám hlad pořád, takže jako žádnej návod, jak ho zahnat nemám.

osoba
--------------------
Banán, já miluju banány. Ty jsou i kalorický jako.

osoba
--------------------
Řízky, kuřata, prasátky, knedlíky.

osoba
--------------------
Nejraději zaháním hlad čokoládou.

osoba
--------------------
Všechno, co je v lednici, potom to doženu. To znamená rohlíky, chleby, co je tam k ohřátí, prostě všechno to tam do sebe natlačím.

osoba
--------------------
Klidně brambůrky s čokoládou, když na to přijde.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak co vy na to, paní doktorko?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to nádhera, protože až na tu jednu paní, která hovořila o banánu, všichni, kteří měli hlad, to si teda schválně vzpomeňte, si vzpomněli na sladké, tučné, anebo na tučné samostatně. To je velmi zajímavé a potvrzuje to to, co jsem říkala před nějakou chvilkou, že vlastně pokud máme hlad, tak si tělo prostě řekne o snadno zpracovatelné tuky, protože tuky jsou nejvíc výhřevné, to znamená, nejvíc vlastně dodají tělu energii na relativně malý objem té potravy. A nestojí trávící trakt skoro žádnou práci. Protože taková slanina, tu nemusíte moc kousat, zbytky z toho žádné nejsou, takže to je opravdu velmi ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A co máme tedy dělat, nemáme tedy to tělo v tu chvíli poslouchat a udělit mu nějakou lekci jako.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
My nemůžeme, Patriku, my si můžeme jenom uvědomit, já blbec, protože jsem neobědval, protože jsem nesnídal, tak jsem potom snědl tabulku čokolády, která z hlediska množství bílkovin je mi k ničemu, z hlediska množství tuků, zejména tuků na mém boku je mi jako velmi ke škodě, takže příště se radši najím, radši si sebou vezmu nějakou tu krabičku ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já si to teď teda dám, ale je to signál pro nápravu příště.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, ale už budu hodný, dědečku, ale to opravdu tady padla jedna taková otázka, co dělat, abychom neměli hlad. Zní to velmi komicky, ale najíst se a najíst se včas. Protože hlad je opravdu už signál toho, že je něco hrozně špatně. A ta paní, co nám volala, které velmi děkuju, protože to je paní přemýšlivá a tam ty dotazy jsou opravdu hezké, takže té chci vzkázat, že v okamžiku, kdy už dokonce i vypne signál hladu, tak to znamená, že vlastně to tělo bylo neustále upozorňováno nesmíš, nesmíš, nesmíš, tak ono už nesignalizuje. Stejně si můžeme vypnout pocit žízně, pokud ho neuspokojujeme pitím, stejně si můžeme vypnout signál, že jsme unavení, prostě potřebuju to dodělat, nemůžu usnout, stejně si můžeme vypnout i signál, musím jít na záchod, prostě nemůžu, tak nejdu. Takže všechny signály, které naše velmi rozumné a samo o sobe se starající tělo nám posílá s touhou, aby ten mozek teda pochopil, že tak to potřebuju, tak my můžeme tím krutovládným manažerem mozkem vypnout, ale většinou za to teda zaplatíme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak snad jsme upozornili na to, na co si máte dávat pozor. Co jsou ty signály těla a co jsme udělali špatně. A jak to napravit propříště. Proto byl i ten dnešní díl seriálu Hubněte zdravě. Příště se za vámi vypravíme do terénu, je to tak?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Těším se.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Bude to v Příbrami, kde budeme vysílat další část Hubněte zdravě, tedy příští čtvrtek. A to z náměstí 17.listopadu. Přijít se můžete podívat i vy, pokud to nebudete mít daleko. Případně se i zeptat a tématem bude ovoce a zelenina v našem jídelníčku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je velmi důležité téma, přijďte a doufejme, že bude krásně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hezké odpoledne.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vám také, na shledanou.
Spustit audio