Diety slavných. Sophia Loren žila naplno. V jídle se nijak neomezovala

5. květen 2017

O Sophii Loren se říkalo, že má všechno velké. Velká prsa, velké oči, velká ústa, velká gesta. A šlo také o velkou filmovou hvězdu, o sexsymbol krasavice a plebejské ženy. Jak vypadal její jídelníček? A jakým způsobem pracovala na svém vosím pasu v době své největší slávy?

Začátek kariéry Sophie Loren zřejmě nebyl úplně snadný. Dcera chudé herečky a klavíristky a neznámého otce vyrůstala v silně katolické rodině, dokázala se ale vyprofilovat v respektovanou a oceňovanou herečku. A také si své pozice ráda užívala.

„Uměla žít. Měla ráda olivový olej, měla ráda rybičky. Jedla a cvičila, žádné omezování. Opravdu neměla ve stravě žádné rezervy. V Itálii jí vlastně všechno. To je středomořská strava, dostatečné množství zeleniny, samozřejmě celozrnné těstoviny jako základ, proč ne. Geneticky Italka, tak to tam samozřejmě patří. A každý den cvičila. Čili měla neustále dostatečně vysoký obrat. Navíc byla divoká, šťastná, žila na plné pecky, milovala jako blázen. Ta ženská neměla důvod tloustnout, co se její diety týče,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Čtěte také

Sophia Loren jedla čerstvou zeleninu, mozarellu, mořské plody, libové maso, bylinky. Nedala dopustit na sklenku červeného vína, dostatečně spala a cvičila ráno 45 minut. Známý byl cvik pro její vosí pas, kdy se posadíte na zem, pokrčíte kolena, chodidla přitisknete pevně k zemi. A pak zatnete břišní svaly a držíte. A začněte rotovat tělem co nejvíc vlevo, ale dáváte si pozor, aby vaše boky směřovaly stále dopředu. Jakmile dosáhnete maxima, vydržíte šest sekund, vrátíte se do výchozí pozice a rotujete na druhou stranu. A cvik opakujete 20x.

„Geniální cvik na šikmé břišní svaly, ale nesmí se to dělat švihem, nýbrž pomalu a tahem. Byla to opravdu chytrá dáma a její vosí pas byl vycvičený zcela správně. Šikmé břišní svaly totiž fungují jako šněrovačka. Cvik, když si všimnete, cvičila 45 minut. Tady musím říct pouhých 45 minut. Cvičila ráno, nechodila do fitka večer po večeři, nehladověla po páté hodině. Prostě se chovala racionálně, proto měla štíhlý pas,“ dodává doktorka Cajthamlová. „Vidíte, dámy, není to o dietě, ale o racionálním stravování toho, co chutná, co je kvalitní. Plus cvičení správných svalů a žádné přetěžování. A je opravdu ideální cvičit ráno.“

autoři: Martin Čuřík , Kateřina Cajthamlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.