Jak nastartovat metabolismus? Nehladovte, říká Kateřina Cajthamlová

17. říjen 2015

Chcete změnit svůj metabolismus k lepšímu? Začněte jíst racionálně. Souvislý příjem potravy v kombinaci s pohybem dokáže s tělem zázraky. Nevěříte?

Jak poznám, že metabolismus špatně funguje?

Mimo toho, že přibíráme na váze, máme různé chutě, neobnovují se nám dostatečně tkáně, můžeme mít například i sníženou produkci červených krvinek. Poznáme to například tak, že jsme bledí, zadýcháváme se, máme bledé spojivky, jsme nevýkonní. Můžeme mít i různé afty nebo máme koutky. Tělo zkrátka nemá energii na vlastní opravy.

O metabolismu rozhoduje základní rovnice příjem = výdej

Příjem a výdej se musejí rovnat. Pokud se málo hýbeme, snížíme energetický příjem, náš energetický obrat je nízký. Pokud ho chceme zvyšovat, tak je dobré zvýšit výdej a odpovídajícím způsobem zvýšit příjem. Vyvarujte se ale extrémům.

Dieta (ilustrační foto)

Důležité je tedy nejen kvantitativní hledisko, ale i to kvalitativní. Například, jak máme rozvrstvené aktivity během dne, jak odpočíváme, jak je do toho všeho, co my děláme, vložen spánek. Dále zastoupení jednotlivých živin, jakým způsobem doplňujeme vitaminy, stopové prvky, vlákninu, nezapomínáme ani na tekutiny. To vše s ohledem na náš životní styl i zvolenou fyzickou zátěž.

Co nám pomůže, co nám uškodí?

Krátkodobé hladovění startuje metabolický obrat. Stejně tak, jako když pravidelně cvičíme nebo máme nějakou pravidelnou aerobní zátěž. Naopak ale dlouhodobé hladovění a opakované hladovky vedou k trénování našeho systému k záchově tělesných tkání, tedy bohužel i tělesného tuku.

Bolest břicha (ilustrační foto)

Mohu metabolismus zdědit?

Někdo může říct: „Ty jsi ten metabolismus zdědil, ty máš ten rychlý a dobrý. Tobě se tělo dobře udržuje...“ Ano, energetický obrat a hormonální nastavení, které ten obrat kontroluje, je do určité míry dědičné, ale existují dva výrazy, které leccos vysvětlují.

Jeden je genotyp, to je to, co nám předala rodina (geny) - obrovské široké pole možností. A druhý je fenotyp, to znamená, jak se to projeví v reálném životě. Fenotyp si řídíme sami. Můžeme mít dobrý základ z rodiny, ale zkazíme si ho. Pokud je náš základ špatný, můžeme ho naopak i opravit tím, co děláme se svým životem sami - životosprávou a životním stylem.

autor: Kateřina Cajthamlová
Spustit audio