Jaké cukroví je kaloricky nejhorší?

12. prosinec 2013

Z našeho malého redakčního testu Kateřiny Cajthamlové vyplynulo, že linecká kolečka skončila na chvostu pomyslného kalorického žebříčku vánočních pochutin. Zajímá vás, kolik kalorií mají? Věděli jste, že je to jedno z nejhorších cukroví, které si můžeme o Vánocích dát?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hezké vypečené předvánoční pečení vám přeje Patrik Rozehnal a s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou pro vás máme zvláštní vypečenou hitparádu. Dobrý den.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den. Ano, máme šťastných 10. Já, když jsem tohle to od Patrika opět v mailu dostala, tak jsem si říkala, no, to si snad dělá legraci ten člověk, on chce porovnat vlastně, co za mlsání je vhodnější. Pro všechny, kteří ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Za vánoční mlsání.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Za jakékoliv mlsání, Patriku, protože já vím, že lidé linecké koláčky nebo vánoční perníčky, případně smaženého kapra s bramborovým salátem jedí klidně celoročně. Takže nebuďme úzkoprsí, říkejme tomu normálně mlsání. Jablečný štrůdl samozřejmě taky není něco, co se jí jenom o Vánoce. Prostě připadalo mně legrační, že Patrik chce, abychom si vybrali, které mlsání je výhodnější. Už jsem viděla ty dietáře, jak doma sedí a píšou si: "Cajthamlová říkala, že jablečnej štrůdl můžu, tak já si dám rovnou tři." Takže, prosím vás, vždycky záleží na množství a na tom, zda ty mlsaniny konzumujeme po jídle a nebo místo jídla, a místo jídla je to špatně vždycky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak já, než se vrhneme na tu naši hitparáda, já jsem tedy nechtěl mít z toho doporučení, co můžeme, ale srovnat některé věci, říci si, že tady je třeba více tuku a pozor na to nebo tak, že tady třeba, byť se zdá podle názvu, že to bude nějaká sladkost, která nám uškodí, tak když si jednou za čas dopřejeme, že to bude lepší než tamto. Tak, nejprve si vyjmenujeme ten balík těch vánočních věcí, které se mohou na stole objevit a objevují se. Vánoční čokoládový dort, zázvorky, linecká kolečka, jablečný štrůdl z taženého těsta, vánočka, kandovaná pomerančová kolečka máčená v čokoládě, domácí čokoláda, vaječný koňak, ten se taky doma dělá, tvarohový koláč a nebo sušené jablečné křížaly.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Opravdu mě moc mrzí, že tam chybní sněhové pečivo, takzvané pusinky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Chcete si ho doplnit?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Docela ráda bych, zato tam máte vaječný koňak, Patriku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ten, no, dobrá, Tak, pojďme na to, já beru váš prvotní výběr a navrhuji, že bychom to nejprve srovnali podle kalorické bombovosti, to znamená, vezmeme 100 gramů daného, dané věci, protože to není všechno vzhledem ke koňaku pečivo, a řekneme si, co tedy je nejvíc kilojoulově bohaté a co nejméně. Co vy myslíte, co vyhrálo?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nejvíc, co je kalorické, tak ten koňak určitě, ten bude dost, ne?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, kdepak, ten má čestné poslední místo, představte si.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže na tom je nejlépe?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Aha.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
1192 kilojoulů.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, tak, když tak na to koukám, určitě někde čokoláda, čokoládový dort bych třeba tipoval?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ještě ne, ale domácí ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak vánočka?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Domácí čokoláda, Patriku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Domácí čokoláda.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Všichni ti, kteří si myslí, že pokud si raději koupí vysokokakaovou čokoládu v krámě, že na tom teda budou lépe, musím vás, přátelé, zklamat, protože ta vysokokakaová je trošku tučnější než ta domácí, to znamená, že ta na tom bude ještě hůř než náš favorit domácí čokoláda, kde na 100 gramů vychází 2384 kilojoulů, což z hlediska tedy energetické spotřeby a teď řeknu průměrné ženy, která průměrně nesportuje, je víc než čtvrtina celkového energetického příjmu za celý den, a je to pouhých 100 gramů domácí čokolády.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dál na naší hitparádě ty jednotlivé položky zmíníme hned po písničce. Určitě jste zvědaví, tak to vydržte.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vypečené Vánoce přináší do vysílání Českého rozhlasu Region v seriálu Hubněte zdravě teď i jakousi hitparádu vánočních pochoutek, které seřazujeme z hlediska toho kalorického. Zmínili jsme tedy tu domácí čokoládu, která je na chvostě tedy v nejhorším.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, buď je to vítěz.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Z toho, co jsme vyjmenovali.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Buď je to vítěz v kalorické hodnotě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já jsem to teda vzal směrem nahoru k tomu lepšímu, no, dobře. Co máte nad čokoládou, paní doktorko Cajthamlová?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tak Patrik tomu říká nad čokoládou, já říkám pod čokoládou. Hned za čokoládou není kupodivu vánoční čokoládový dort, jak by se mohlo zdát.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ten je až na třetím místě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak, co to bude, vánočka nebo kandovaná pomerančová kolečka máčená v čokoládě?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Kdepak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ne?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Kupodivu jsou to linecká kolečka.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Linecká kolečka.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to velmi zvláštní, viďte! Ale vzhledem k poměru, ve kterém je tam tuk vůči mouce, což Patrik, který je už teď zkušený kuchař vyučený, určitě ví, ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tam je velká kostka másla, no.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, takže tam je to, Patriku, vyučený kuchaři, jak ten poměr?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
1:2:3 samozřejmě, ten tuk tam hraje velkou roli, ano.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To znamená, tuk je tam dominantní složkou. No, a přátelé, záleží také na tom, čím ta linecká kolečka slepujeme. Řada lidí to slepuje právě čokoládou, no, tak tím se z toho stává další favorit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čokoládou? Rybízová marmeláda nebo višňová.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, bylo by to báječné, ale i tak budeme mít hezkých 2300 kilojoulů. Což je opravdu jenom maličko pod domácí čokoládou. Takže linecká kolečka opravdu s mírou a pozor na ně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co dál?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, další hned už je ten vánoční čokoládový dost. Ten ale jak by řekli cyklisté, s velkou ztrátou na druhé místo, protože má pouhých 1782 kilojoulů, ale zato celkem, co se týče poměru bílkovina tuk, je na tom podstatně hůř než ona linecká kolečka, a to právě proto, že v sobě obsahuje čokoládu a má tam podstatně méně mouky než vlastně linecká kolečka samotná. Ten poměr u lineckých koleček je tedy 1:4, zatímco u toho vánočního čokoládového dortu je tam tuku lehce víc než 1:4. Takže čokoládový dort by měl mít vlastně druhé místo v tom, co nejíst ve velkém množství. Na třetím místě samozřejmě logicky kandovaná pomerančová kolečka máčená v čokoládě. Tam totiž té čokolády je poněkud většinou víc. Je to věc povrchu. Ti, co dělají kolečka větší, tak tam té čokolády budou mít méně, zatímco ti, poměr pomeranč vůči čokoládě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ale kolečka záleží na velikosti pomeranče, to nemůžeme se rozhodnout doma, ne?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Někdo to krájí na osminky, aby tam té čokolády právě bylo víc. Takže prosím pěkně, čím větší věc máčíme v čokoládě, tím tam poměrově té čokolády bude méně. Čím menší děláme cukrové, které v té čokoládě máčíme, tím víc té čokolády. Takže v tomto případě radši obrovská kandovaná pomerančová tlustá kola.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Prosím vás, nejezte je najednou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A máčejte na polovinu, protože jinak do sebe dostanete na 100 gramů v průměru 1600 kilojoulů. Zase kam se to hrabe na domácí čokoládu samotnou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, a dokončíme to, tuhle tu hitparádu tedy kalorickou, tak v rychlosti, co tam je, a co je tedy úplně dole, pro mě navrchu?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, tak to jsou křížaly logicky, protože neobsahují žádný tuk.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tím nejlepším, co můžeme si dopřát?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, křížaly jsou nejlepší. Křížaly pro ty, kdo nevědí, o co se jedná, tak to je sušené ovoce různého typu. Tam se liší pouze množství sacharidů, to znamená křížaly z takového toho ovoce jako jsou třeba švestky a nebo hrušky nebo jablka, budou přirozeně víc bohaté, stejně tak třeba sušený banán, než uděláme-li si křížaly, nevím, zda se tomu vůbec tak říká, například z pomeranče.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Připomínám, že pokud se chcete podívat, tak kompletní hitparádu najdete i na našem facebooku www.facebook.com/hubnetezdrave. Podívat se můžete, ať víte, jak to všechno vypadá seřazeno z toho, co jsme nabídli na začátku. A za chviličku se ještě k tématu vrátíme.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vypečené Vánoce znamená i přípravu na vánoční pečení. Něco z toho, co můžete i u vás doma dělat, jsme vybrali a sestavili jsme jakousi desítku vánočních pochoutek. Zařadil jsem tam vánoční čokoládový dost, zázvorky, linecká kolečka, jablečný štrůdl, vánočku, kandovanou pomerančovou kůru nebo kolečka máčená v čokoládě, domácí čokoládu, vaječný koňak, tvarohový koláč a křížaly a s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou budeme sestavovat možná ještě nějakou hitparádu. Z jakého hlediska teď?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych teď doporučila, abychom si tedy řekli, které z těch věcí v těch jednotlivých typech cukroví můžeme čím nahradit, abychom tu kalorickou bombu trošičku rozředili.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Aha, náhražky, jo?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Kdybyste viděli, jaký obličej vyučený kuchař Patrik udělal, tak byste pochopili, že teď nebude chtít vůbec poslouchat, co já říkám dál. Řekl slovo náhražky, tím mě trošku naštval. Takže, prosím pěkně, začínám bojovat o to, že je možné bez náhražek s kvalitnějšími surovinami vylepšit i chuťově vaše vánoční cukroví. Takže první můžeme použít například špaldovou mouku. Máte, Patriku, pocit, že špaldová mouka bude hnusná?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já nevím, někdy mi to nebude úplně sedět asi, no.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, já si myslím, ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dokážete si představit bílá linecká kolečka ze špaldové mouky?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vzhledem k tomu, že je tak dělám už několik let, ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dovedu, ano.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
... tak nejen, že dovedu, ale musím říct, že vaše z bílé mouky by mi fakt nechutnaly, protože mají chuť méně výraznou. Je to velmi zajímavé, ale špaldová mouka má specifickou chuť, která je známá například těm, kteří jedí těstoviny z takzvané semolíny. Prostě je to jiné, je to lepší. Další, co můžeme udělat, je použít nízkotučný tvaroh místo plnotučného tvarohu. Co děláte za obličej, Patriku, na tohle?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Teď nic, jenom přemýšlím, kdysi, když jsme se bavili o tvarohu, tak jsme říkali, že zas ten rozdíl mezi tím nízkotučným a polotučným třeba není zas ak hrozivý jako u jiných typů, samozřejmě tuky u těch výrobků.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, samozřejmě, rozdíl ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak mě zajímá, proč tady to nahrazovat?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Rozdíl není tak hrozivý, ale je to stejné jako pokud šetříme. Kačka ku kačce a máme milion, to znamená kilojoul ke kilojoulu a můžeme docela významným způsobem snížit celkové množství tuku, které zkonzumujeme za celé Vánoce. Takže nízkotučný tvaroh. Další můžeme udělat to, že vyměníme klasický rafinovaný cukr za cukr třtinový. Tam samozřejmě jsou jiné vlastnosti, cukr třtinový je hydroskopický, víc nám drží vodu, což je v tuto chvíli pro nás trošku větší výhoda, protože ten vysušený rafinovaný cukr vodu nezadržuje. Na stejné gramáže tedy budeme mít zadržené vody v tom těstě a ten třtinový cukr nám v tuto chvíli udělá i tu výhodu, že to těsto bude nebo to výsledné cukroví může být potom měkčí, protože ten třtinový cukr bude lépe vlhnout i jako součást toho daného cukroví. Sami nejlépe víte, jak je vždycky problém, aby vánoční cukroví, které se dělá někdy na poslední chvíli, nebylo tvrdé, musí se rozležet.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže kdo nemá čas na odležení, použije navíc pro sebe i s výhodou třtinový cukr.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Třtinový cukr, přesně tak. Další je změna kypřícího prášku. Tady už tedy o náhražce se takřka nedá hovořit, je to prostě jiný kypřící prášek, můžu vás ujistit, že bude podstatně dražší, a to kypřící prášek z vinného kamene. Tam je velmi dobrá chuť. Tady Patrik kývá, potěšeně se usmívá, ještě pořád budete provokovat s náhražkami?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ne, já používám tenhle prášek normálně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, teď jste měli vidět ten výraz. No, a další, co můžeme udělat, je použít tedy kokosový tuk místo nějakého jiného typu tuku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
V čem je kokosový lepší?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Kokosový tuk je tuk, kterého stačí trošku menší množství. Kdo s ním zkusíte někdy vlastně péci v tuto chvíli, tak zjistíte, jedná se tedy o bílý tuk plný nasycených mastných kyselin, ale je to přírodní věc, na rozdíl od tuku hydrogenovaných, které lidé velmi často stále, přestože říkáme ať to nedělají, používají, to znamená, že tento kokosový tuk má jednoznačně nižší hodnotu přepalování než například sádlo nebo máslo, které se používá do těch tradičních typů našeho cukroví. A je to tuk rostlinný.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak jsme se dozvěděli leccos o vánočních pochoutkách, které budou lepší, na které si dávat více pozor a také jsme se dozvěděli, čím nahradit některé suroviny, abychom na tom byli lépe po Vánocích.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přičemž to nebudou náhražky, vážení posluchači, ale budou to věci, které ochrání vaši postavu a dodají vašemu vánočnímu cukroví naprosto unikátní zvláštní chuť.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čertila se a spokojeně se teď usmívá doktorka Kateřina Cajthamlová.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou, Patrik už se taky usmál.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hezké Vánoce.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio