Jaký vliv má strava na naše zuby a dutinu ústní?

7. srpen 2014

Tentokrát jsme se věnovali dotazu od posluchače ohledně zubů. Jak naše strava ovlivňuje stav naší ústní dutiny? Co ústní dutina, mají ji obézní v jiném stavu než štíhlí?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nikoli Mademoiselle Gissele, ale doktorka Kateřina Cajthamlová je dnes s námi ve studiu, protože je čtvrtek a dopolední čas a taky je tu Patrik Rozehnal, tak hezké odpoledne přejeme, tedy dopoledne přejeme.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak, paní doktorko, máme dotaz a začněme tím a začneme tím i zvolíme dnešní téma, přišel mailem na naši schránku, tedy našeho pořadu. "Dobrý den, po delším běhání, v závorce (kolem 2 kilometrů) nebo jízdě na kole zhruba kolem 50 kilometrů mě druhý den bolívají zuby v místě uložení do dásní. Bolest se dá vydržet, trvá jeden den a pak sama odezní. Je to způsobeno poklesem nějakého prvku v těle, popřípadě jak si pomoci, aby k tomu nedocházelo?"

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je krásný dotaz. Dotazy tohoto typu vlastně neumožňují příliš diagnózu, to je stejné jako když vám někdo zavolá a popisuje příznaky, jo, ale tak, když budeme uvažovat co všechno by to mohlo způsobit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak hovoří o běhu, případně poměrně dlouhé jízdě na kole, na ten běh je poměrně krátký, to teda bych řekla půl hodinový běh a 50 kilometrů na kole jsou dvě věci nesrovnatelné. Čili nejvíc mě napadají otřesy, protože při tom běhu přece jenom těch otřesů je víc, ale to by teda musel běhat po hodně tvrdém povrchu a mít hodně špatné boty. Další, co mě napadá, je zatínání zubů, protože při obojí aktivitě pokud ten člověk výrazně zatíná zuby, čili běhá příliš rychle nebo jezdí přliš do kopce, že se jakoby zapře do.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Že se zapře do toho.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, říká se zatni zuby a lidé někteří, kteří zejména jako chtějí rychle zhubnout, tak tu aktivitu dělají nepříliš rádi, čili si ji jako neužívají, napínají vůli a tudíž zatínají zuby. Samozřejmě to je zlozvyk, někteří lidé zatínají zuby i v noci při spaní, skřípají zuby, musí se na to ten člověk soustředit a všímat si, jestli ty zuby zatíná nebo ne a uvolňovat. Další, co mě napadlo, ale to by asi pán hovořil také o krvácení z dásní, o čemž nehovoří, tak to byl nedostatek koenzymu Q, což je látka, kterou si za normálních okolností tělo bere z jater, ta látka se syntetizuje z nějakých dalších látek, které přicházejí potravou a lidé zase, kteří hubnou a drží nějaké zvláštní diety nebo nějakou prostě formou nejedí, tak mohou mít nedostatek koenzymu Q. Ten se dá poměrně snadno doplnit, ale vzhledem k tomu, že má dlouhý poločas, tak nějakou dobu trvá než to odezní. Samozřejmě další by mě napadlo, že třeba během toho výkonu pije nějaké energetické nápoje, které obsahují cukry, tam samozřejmě by spíš ty zuby trnuly, ty by vysloveně nebolely. Je důležité, to si o tom budeme povídat později, vlastně pokud tento nápoj pijeme, tak ho potom ředit normální vodou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pochopili jste, že si asi dnes budeme povídat o zubech, hubnutí, jídelníčku, to všechno spojíme do jednoho v našem tématu v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, který dneska posloucháte. Iveta Bartošová PS.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nekončíme ale my v našem vysílání na Regionu se seriálem Hubněte zdravě. Hubneme dnes dál, povídáme si o zubech s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, můžeme i s vámi můžete využít telefonní linky 221553777 nebo napsat dotaz ve formě tedy textové zprávy REGION mezera, váš dotaz a číslo pro odeslání 9077704. Postava, stav dásní a zubů, když to dáme dohromady, souvisí to nějak spolku, paní doktorko?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne úplně přesně, protože lidé štíhlí mohou být lidé, kteří jsou štíhlí proto, že nemohou kousat, protože stav zubů, že vlastně mohou přijímat jenom menší množství potravy. Lidé po různých stomatologických zákrocích, třeba když se jim dělají můstky nebo když se jim dává i zubní implantát, tak mohou zhubnout, ale to je ten špatný způsob zhubnutí z nedostatku živin. Samozřejmě lidé silní mají většinou vlivem té stravy, kterou konzumují, tak mají zátěž zubů trošku menší a vzhledem k tomu, že jedí častěji takové ty různé mleté masa a různé uzeniny, které jsou velmi dobré na zpracování, nemají mnoho vlákninové potravy, nejedí luštěniny, tak ty zuby nijak zvlášť netrénují, ty zuby se mohou kazit, může se tvořit paradentóza. Dalším velmi ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Můžou se třeba zuby i takto drolit díky tomu?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To samy od sebe ne, dalším rizikovým faktorem je zvýšené množství cukrů v potravě, zejména těch jednoduchých cukrů a zvlášť v nápojích nebo v různých kašičkách a ty nápoje, které ještě navíc obsahují kyselinu fosforečnou nebo citron nebo kyselinu citronovou, tak na ty zuby působí vyloveně agresivně, to znamená, že lidé, kteří konzumují tento typ potravy, tak jsou tlustí vlivem toho, že ta potrava je bohatá cukry a kašovitá a nějaká snadno stravitelná, většinou ne příliš plná různých vláknin a nějakých dalších důležitých látek. No, a na druhou stranu tím, že konzumují hodně cukrů, tak se jim ty zuby docela rychle kazí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Jak jsem řekl i já můžete se ptát 221553777 a nezapomeňte, že máme i facebook, kde můžete i po skončení pořadu s námi samozřejmě diskutovat nebo kdykoliv www.facebook.com/hubnetezdrave.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
V dopoledním čase na Regionu posloucháte seriál Hubněte zdravě, ve kterém se můžete ptát i vy posluchači a také tak činíte. Máme posluchačku ve vysílání díky telefonní lince, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka Marie.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Já bych měla dotaz, paní doktorko, je mi 64 let, mám nadváhu, vážím 60, ne pardon, promiňte, vážím 96 kilo a mám výšku 168. Vím jak se mám stravovat, to pro mě není problém, ale problém mám v tom, že mám přímo nezřízenou chuť na sladký a každý den nebo téměř každý den musím mít ušlehané vajíčko s cukrem, celé vejce, bílek i žloutek, ale to je, mně už to připadá jako závislost, a já tedy nevím, jestli mi něco v těle chybí nebo proč, proč mám tyhle ty pocity, proč musím mít vejce?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Velmi děkuji za tento krásný dotaz, protože dokazuje všem lidem, kteří se snaží držet nějaké obecně platní diety z různých časopisů, jak je velmi důležité nechat si tu dietu udělat trošičku na míru a nechat si posoudit si, jestli se to pro ně hodí. To, co vy popisujete, to je vlastně normálně důsledek instinktu, který máme, protože příjem potravy je instinktivní příležitost vůli těla málo ovlivnitelná a pokud v těle něco chronicky chybí, což u vás evidentně je cukr, takže pravděpodobně omezujete přílohy a potom máte chuť na jednoduché cukry později, přílohy obsahují sacharidy takové věc jako brambory, rýže, chléb, patří samozřejmě normálně k jídlu, takže taková ta paleolitická strava maso se zeleninou vede k těmto návalům chutí. A další povídáte-li o chuti na celé vajíčko, tak možná máte nízký příjem bílkovin a možná tuky omezujete příliš. Čili tělo si v pravidelných intervalech řekne o doplnění. Samozřejmě toto je pro zuby velmi riziková potravina, protože bohužel ten cukr s tím lepivým bílkem vlastně způsobí, že se vám tvoří na zubech povlak a sklovina může velmi trpět. Takže co bych doporučovala - zrevidujte jestli jíte dostatečně, určitě při té vaší hmotnosti a výšce vám nebude v žádném případě stačit 5 tisíc kilojoulů a podle toho, co jste říkala o vaší postavě, tak byste měla mít asi tak 65 až 70 gramů bílkovin, což asi nemáte a kolem 160 až 220 gramů sacharidů, což asi taky nemáte.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak, snad jsme takto poradili. Děkujeme za dotaz.

osoba
--------------------
Děkuju, na shledanou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zase někdy na slyšenou, budeme tu samozřejmě kdykoliv ve čtvrtek v čase po 11 hodině pro vás, abychom vám poradili, dnes tedy téma zuby, řešit ho budeme zase za chvíli.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čtvrteční dopolední čas na Regionu, seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, téma zuby, které řešíme i s vámi, a vy se můžete také ptát po telefonní lince 221553777 rádi poradíme. Zdali mi vysvětlí i paní doktorka třeba ten fakt, že třeba i Afričané, černoši mívají krásně zářivě bílé zuby, byť si myslím, že třeba těch potravin nemají takový dostatek jako my v takové formě, nebo se kdysi nacházely nebo dodnes nachází archeologické vykopávky, kde jsou ty lebky a tam ty zuby jsou také zdravé, není tolik kazů, čím to je?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Onemocnění zubů je jedna z civilizačních chorob. V podstatě čím víc konzumujeme cukrů a průmyslově zpracovávané stravy, tak tím hůř. Ve všech těhle těch případech, které jste zmiňoval, se jedná o to, že ti lidé konzumují to, co my už jsme konzumovat zapomněli, to znamená potraviny, které je důležité hodně rozmělňovat a obsahují spíš polysacharidy, nikoliv ty cukry jednoduché, které právě těm zubům škodí. Tady vlastně v těhle těch regionech v Africe je ještě další výhoda, že je tam vysoká úroveň slunečního svitu, to znamená ti lidé netrpí vůbec deficitem vitaminu D, který se tvoří v kůži, naopak tam toho slunečního svitu mají tolik, že jejich kůže musí být tmavá, aby zase neměli nějaké třeba nádory kožní.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, když se budeme vystavovat sluníčku, tedy chránit se i nějakým ochranným faktorem, tak prospějeme i zubům?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, měli bychom se vystavovat slunci a dokonce lidé, kteří jezdí do Afriky, tak se tam dozvědí, že si zuby mají opalovat jako , ukazovat je sluníčku. Další věc zajímavá v těhle těch regionech a pravděpodobně i u nás v minulosti si lidé neustále ty zuby vlastně čistili mechanicky, používali různá dřívka, která vlastně ten zub ze všech stran nějakým způsobem čistila. Tady chci říct, že zub má vlastně šest stran, je to taková krychlička, a ta horní strana, tu si jako čistíme často, ta záleží to obrušování záleží právě na tom jak ta naše strava je těžko nebo snadno rozmělnitelná, čili pokud je kašovitá, tak vlastně nám nepomáhá příliš ten zub trénovat. No, ale ty čtyři ostatní strany, my si většinou nečistíme ty dvě mezizubní, a to je velký problém a tam stačí třeba párátkem nebo mezizubní nití vlastně tohle to ošetřovat po každém jídle a vyplachovat si ústa čistou vodou, což v těhle těch regionech dělají a dělali to i naši předkové v minulosti, používali dokonce různá speciální dřívka. Je to lepší varianta, než jenom tak ošudlat kartáčkem jednou nebo dvakrát denně zub, je to opravdu masáž toho závěsného aparátu. No, a další věc je, že tihle ti lidé se vlastně o ty zuby starali i nestarali z toho důvodu, že ošetření u zubního lékaře teda v těchto regionech a v minulosti bylo velmi bolestivé, to znamená, že taková ta prevence byla poměrně něco běžného, protože jít ke kováři, který by vám tedy kovářskými kleštěmi vytrhával zub, který je zkažený, to si myslím, že by si to každý taky rozmyslel. Dnešní zubní lékaři jsou na nás asi příliš hodní.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ptejte se i vy jak souvisí zuby se stravou, s vaší postavou, s hubnutím, s obezitou a využijte linky 221553777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hvězdičko blýskavá, také je důležité, aby se nám zuby blýskali, co pro to udělat, už jsme také trochu dozvěděli z úst doktorky Kateřiny Cajthamlové a téma dál budeme probírat i s vámi po telefonu. Máme posluchače na lince, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchač Miloš z Prahy.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Já bych se chtěl zeptat paní doktorky, mně poměrně dost krvácej zuby a jako jím poměrně dost zeleniny, mám ale rád sladký a je to tak, že já, když třeba jdu na ústní hygienu, vyčistí mi zuby ultrazvukem, tak to krvácení přestane a pak po čase třeba já nevím 2 měsíce, 3 měsíce pak zase začnou pomalu krvácet. Používám doporučený kartáčky, používám mezizubní kartáčky a přesto prostě po čase začnou ty zuby krvácet.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkuji za dotaz. Vy jste svojí odpovědí nebo otázkou vlastně už vyloučil pár možností, které mě napadaly, když jste mluvil. To znamená určitě nemáte příliš tvrdý kartáček, staráte se o své zuby a vlastně chodíte pravidelně na prevenci. Tady by mě napadlo, jestli jste aktivní sportovec nebo více sportujete ...

osoba
--------------------
Ne, ne.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Taky ne, hm, další může to být geneticky, protože pokud v rodině je někdo, kdo má paradentózu nebo parodontózu, jak se říká.

osoba
--------------------
Ano, to by asi bylo.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak pravděpodobně budete muset zvýšit frekvenci návštěv toto zubního lékaře, protože pravděpodobně máte ty dásně křehčí. Další, co by mě napadlo, by byl dodatečný vitamin C, případně rutin, protože můžete mít křehčí cévy. Tady ten koenzym Q by pomohl jako dietní doplněk, je to záležitost, která pomáhá vlastně proti krvácení z dásní. Jinak je velmi důležité, abyste konzultoval tedy tuhle tu záležitost přímo se stomatologem, protože je možné, že tam někde v okolí toho zubu máte nějakou chronickou infekci a tady je to vlastně záležitost, která po té zubní hygieně chviličku přestane vlivem té desinfekce a vlastně hloubkového čištění, ale může tam přetrvávat. Čili bych si představovala třeba rentgen. Ano.

osoba
--------------------
Já mám právě ten problém, že doktor v podstatě mi téměř nevěří, že si čistím zuby poměrně pravidelně, ten problém se několikrát za den, ale žádný výsledek, jako nic mi kloudného neprozradil. Pravda je, že co se týče cév, tak mám žíly, já nevím ...

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Snadno se vám tvoří modřiny?

osoba
--------------------
To ne, to ne zas. Ale měl jsem třeba křečový žíly a jako i v rodině ta paradentóza byla.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Myslím si, že opravdu pokud je teda geneticky paradentöza, tak se těm zubům musíte víc věnovat. Vylučte sladké nápoje a dejte si pozor na ty iontové nápoje, které obsahují cukr a pozor na nápoje s kyselinou fosforečnou, mohou jako zhoršovat tu situaci. Děkuji.

osoba
--------------------
Ano, děkuji mockrát.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A ptát se můžete samozřejmě i vy, využít k tomu telefonu 221553777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, s vámi, dnešní téma zuby, hubnutí, obezita, stav zubů, jak o ně pečovat. Všechno to souvisí se vším, je to hezky provázané jak jsme slyšeli i v dosavadním povídání a vy se můžete díky tomu také ptát, tedy zůstanete-li v tomto tématu nějak, 221553777 to je náš telefon, který lze použít. A mě zajímají, když jsme tady probrali ty potraviny, které škodí zubům tak trochu, jsou i potraviny, které jim naopak prospívají?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě. Potrava, kterou musíme mechanicky rozmělňovat a dá nám to trošku práci, což je syrová zelenina, ale opravdu nenastrouhaná, ale fakt ukusovaná. Takové typy jako třeba růžičková kapusta, čínské zelí, špenát, brokolice, zelené natě v tom všem je hodně vápníku, který ještě navíc pomáhá regeneraci zubní skloviny. Totéž platí pro ovoce, bavili jsme se tady u té otázky krvácejících dásní o vitaminu C. Takže samozřejmě ovoce, ale raději to, které musíme ukusovat a dá nám to práci, čili raději jablko než banán nebo něco měkkého. Tohle prospívá zubům. Další jsou samozřejmě celozrnné potraviny, protože ty obaly musíme rozmělňovat, ty jsou dobré z mnoha různých důvodů pro zuby též, to je taky důvod toho, proč ti naši předkové mívali ty zuby jako takové hezčí než nebo déle jim vydržely ty osmičky než nám, protože rozmělňovali potravu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mě vůbec překvapuje to, že si ty zuby máme trénovat takto, naopak by člověk čekal, že řeknete šetřit si je, aby vám dlouho vydrželi. Ne, zatěžujte je, aby byly vytrénované a dohře drželi v té dásni.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
On existuje pro všechno v medicíně určitý střední způsob, to znamená u těch starších lidí nebo dávných generací, tam k tomu obrušování mohlo docházet příliš, protože měli nekvalitní mletí, měli v tom kamínky, měli v tom další příměsi, tohle nám nehrozí. Nám zas hrozí ten druhý extrém, že vlastně skoro přestáváme kousat a všechno máme rozpuštěné, měkké, tekuté a oslazené, což zubům škodí. Ořechy a olejnatá semínka, pokud zase je nemáme rozemletá, ale pěkně si je drtíme, tak pomáhají velmi a luštěniny a výrobky z nich, zase je to o té mechanické práci, kterou tomu musíme věnovat. Čili milovníci těstovin, bábovek a slazených nápojů mají smůlu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co sliny, ty jsou také v ústní dutině, projeví se nějak na stavu těch zubů nebo vůbec na naší postavě?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Sliny, sliny jsou velice důležitou částí očišťování vlastně zubů i naší ústní dutiny. Obsahují vodu, jsou hypotonické, to znamená nejsou to jako fyziologický roztok, ale jen iontů. Iontů obsahují zvláštní poměr, to znamená daleko víc draslíku než v plazmě, aby karbonát, to znamená něco, co vlastně neutralizuje kyseliny, proto se říká, že citron je teoreticky jakoby zásadotvorný. On sám je kyselina, ale tím, že ho konzumujeme, tak se nám tvoří víc slin, ale to platí jenom pro člověka, který je zdráv, ty sliny se mu opravdu tvoří, což u obézních, kteří navíc omezují pití, většinou nebývá. Další obsahují enzymy, kteří štěpí škroby rovnou v ústní dutině, je to amyláza nejběžnější a lipáza, která štěpí i tuky, to znamená dostatek slin je vlastně správně a pomáhá nám jaksi i v hubnutí. Další jsou ochranné látky, zejména teda lokální protilátky takzvané skupiny IGA slizniční protilátky. Je to proto, protože do úst přichází potrava přesto, že my si myjeme ruce, většinou hodně vlastně kontaminovaná z vnějšího prostředí. Pokud by tam nebyly ty protilátky, tak by docházelo k velkým zánětům a k problémům, proto lidé, kteří mají imunitní problém, první to poznají v ústní dutině.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže trénujte zuby, dobře si je čistěte a zvolte ty správné potraviny ať dlouho vydrží a vaše postava je pěkná štíhlá.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A líbejte se a nebojte se přenosu bakterií, protože líbání vám zrychlí tep a zvýší obrat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová, připomínám, že přepis tohoto našeho pořadu později najdete i na našem webu www.ceskyrozhlasregion.cz v audioarchivu i starší díly a příště se těšíme, že probereme s vámi hubnutí se zvířaty.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Všem moc děkujeme za telefonáty, udělalo nám to velkou radost. Díky, na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.