Jaro je tu. Ideální čas na hubnutí. Detoxikace je výmysl, říká Kateřina Cajthamlová

19. březen 2015

S jarem jde hubnutí snáze. Jaké změny mohou nastat, a my je můžeme využít ve svůj prospěch, abychom byli zdraví, štíhlí a v pohodě? Na co nezapomenout, když chceme hubnout?

Doporučuji, abychom na jaře co nejčastěji pobývali v přírodě, protože využít jaro k tomu, že začnu chodit do „fitka“, mi přijde fakt škoda.Takže přesídlit s pohybem hlavně ven tedy.

Jak rychle se do toho máme vrhnout?

Já doufám, že všichni, kdo chtějí hubnout, už mnohokrát slyšeli, že ten správný čas je dnes, to znamená v tu chvíli, kdy už si řekneme „je čas“, tak neříkáme zítra, neříkáme v březnu, ale začínáme rovnou.

Začněte zpravidelněním svého režimu, vstáváním a usínáním pokud možno ve stejnou dobu. I jídla a činnosti na stejné časové úseky dne. Na jaře můžete přidat procházky venku nebo projížďky na kole.

Lanškrounské rybníky

Pomáhá nám i to, že je více světla a venku svítí konečně už slunce?

Zcela jistě. Jsme vlastně světelně programované organismy, prodlužuje se nám den - máme toho světla více a probíráme se jako ty kytičky. Navíc se otužujeme těmi teplotními výkyvy. Pokud odhalíme svou kůži a máme dostatek tuků a prekurzorů D vitaminu, tak se nám ten zbytek tvoří v kůži vlivem slunečního záření, takže další důvod pobývat na slunci. Pobyt na čerstvém vzduchu je ničím nenahraditelný - kam nechodí slunce, chodí lékař.

S jarem přichází možnost konzumovat některé jarní potraviny. Těmi nejranějšími jsou třeba různé zelené saláty, jsou dobré pro náš jídelníček a hubnutí?

zelenina

Zelené saláty jsou báječná věc. Je ovšem důležité, aby to byly zelené saláty, které poznaly půdu a zem, protože my máme v současnosti obrovské množství nabídky různé zeleniny a ovoce, ale ne všechno vyrůstalo na půdě a pod sluníčkem. Rozdíl mezi zeleninou pěstovanou různými jinými formami než za přítomnosti slunečního záření a normální půdy, jsou veliké. Jednak množství vitaminů a množství stopových prvků. Je opravdu dobré znát svého pěstitele, střídat ty pěstitele a jíst dostatek zeleniny, která opravdu vyrůstala za normálních podmínek.

A saláty jako takové mají v sobě něco, co nám prospěje?

Natrhaný salát

Určitě jedna z důležitých věcí je vláknina, o které mluvíme a skloňujeme ji neustále. Přijímaná zelenina má být pestrá. Neměla by to být jen zelená zelenina, ale různobarevná – červená i žlutá. To je kvůli tomu, že obsahuje různá barviva. Ta zelená, to je chlorofyl, to je důležitý antioxidant, který pomáhá vlastně posilovat imunitní systém, zbavovat naše tělo volných radikálů.

Další jsou karoteny, to jsou ty červené a žluté typy barviv, potom jsou to antokyany, to jsou modré typy barviv, to najdete třeba v těch exotických typech zeleniny, jako jsou ty různé lollo, rosso saláty a podobné další. Takže určitě to střídat.

Velmi dobrým typem zeleniny je zelenina, která zatím ještě tedy na jaře nebývá k dispozici, to jsou různé ty brokolice, květáky, artyčoky, ty mají dokonce i nějaké množství bílkovin, takže už jsou i nutričně významné.

rajčatový džus

Jarní detoxikace ve spojení s ovocnými šťávami?

To je přímo takový hit mediální současné jarní doby - detoxikace. Co se zeleninových šťáv týče, ty bývají s detoxikací velmi často spojovány. Je ovšem poměrně značný rozdíl mezi tím, že něco z těla odvádím a něco do těla přivádím.

Zeleninové šťávy jsou ty, které přivádějí do těla důležité vitaminy, důležité stopové prvky. Samozřejmě neobsahují tu důležitou nerozpustnou vlákninu, mohou obsahovat malé procento vlákniny rozpustné. Ale jejich benefit proti konzumaci zeleniny vcelku, je výrazně snížen. To znamená: nezasytí, nedodají vlákninu, dodají jenom ty látky, které v té zelenině začerstva konzumované celé jsou také.

autor: Kateřina Cajthamlová
Spustit audio