Kateřina Cajthamlová: Bez vitamínů nelze žít

10. únor 2016

Pomáhají nám při regeneraci organismu, jsme díky nim zdraví, najdeme je v pestré stravě. Jsou to vitamíny. Každý vitamín má v těle člověka svou funkci. Jeho nedostatku si viditelně všimneme. Víme o nich ale všechno?

Co si představit pod pojmem vitamín?

Vitamín je látka vitálně důležitá pro život. Vitamíny fungují jako takzvané koenzymy v buňce, pomáhají funkci určitých enzymů. Nejedná se jen o trávicí enzymy, ale látky, které pomáhají buňce se zbavovat volných radikálů, pomáhají imunitnímu systému zabíjet bakterie a viry. Jsou to velmi důležité látky, které zasahují do velké řady biochemických dějů v těle. A v podstatě nemají enzymy bez vitamínů správnou funkci.

Kde v našem těle máme zásoby vitamínů?

Nejvíc vitamínů můžeme nalézt většinou v játrech, protože játra jsou klíčovým orgánem celkového metabolismu těla. Pro krvetvorbu potřebujeme většinou vitamíny skupiny B. Další vitamíny typu C jsou potřeba pro syntézu třeba buněčné stěny, pro cévní stěnu. Další typy potřebujeme k syntéze různých hormonů nebo látek, jsou důležité třeba pro práci mozku. Patří k nim většinou vitamíny rozpustné v tucích. Například o důležitém vitamínu A víme, že bez něj nejsme schopni vidět. Využívá ho specializovaná tkáň sítnice.

Lidská játra

Máme v zimním období přijímat více vitamínů?

Zima je období, kdy je méně slunečního svitu a nemáme k dispozici tolik přírodních zdrojů vitamínůi. I když jsou naše obchodní domy zásobeny ovocem a zeleninou, plody většinou neuzrály venku, a tak mají menší obsah vitamínů i dalších látek.

Kdy ještě dodávat tělu více vitamínů?

Další zátěžovou situací pro tělo jsou různé sportovní aktivity, zejména ty, které děláme nepravidelně. Tady dodávka vitamínů zajistí, že nám nadbytečný pohyb neublíží.

Sportovec Martin Veselovský

V období nemoci pomáhají vitamíny k lepšímu fungování imunitního systému. Regeneraci tkání lze pomocí správné výživy urychlit.

Umělými vitamíny nenahrazujte pestrou stravu!

Preventivně je lepší konzumovat pestrou stravu. Tabletky s vitamíny mají své místo tam, kde lékař řekne, že jsou potřeba.

U vitamínů skupiny B (kvasnice nebo játra) jsou vitamíny v komplexu s dalšími látkami, které zvyšují jejich účinnost. Například množství 50 miligramů vitamínu C v pomeranči by se zdálo malé, když doporučená denní dávka je zhruba 250 miligramů. Jsou v něm ale látky, které zvyšují jeho efektivitu.

Předávkování vitamíny tělu neprospívá

Skupiny vitamínů se dělí na dvě - rozpustné ve vodě, mezi které patří většinou vitamíny skupiny B, a rozpustné v tucích, kam spadá A, D, E, K. Pro snadnější zapamatování si stačí říci DEKA.

Olivový olej

A právě vitamíny rozpustné v tucích se mohou nahromadit a lze se jimi předávkovat. Proto by žádný vitamín neměl být brán jaksi dlouhodobě celoročně bez toho, aniž by o tom věděl lékař.

Vitamíny, které jsou rozpustné ve vodě, se předávkujeme obtížněji, ale i tady je výjimka. Například vitamínem B3 se předávkovat dá, což se projevuje velmi nepříjemně. Může vyvolat až zvýšenou hladinu cukru v krvi a zvýšit i hladinu kyseliny močové.

Co tedy znamená strava pestrá na vitamíny?

Pro správnou funkci vitamínů rozpustných v tucích A, D, E, K nesmíme omezovat příjem tuků pod hranici, která je v podstatě nutná. Jde zhruba o 25 až 30 % energie z potravy. Pokud tuky přestaneme konzumovat, můžeme se dostat do avitaminózy nebo alespoň hypovitaminózy.

Základním zdrojem většiny vitamínů skupiny B jsou celozrnné potraviny, luštěniny, zelenina, kvasnice, maso, mléko, játra a podobné vnitřnosti. Kvasnice jsou většinou považovány za něco, co by hubnoucí člověk vůbec neměl jíst. Malé množství pečiva s kvasnicemi ale může být naopak dobrá věc.

Luštěniny

Bohužel zklamu pivaře, protože pivo až tak výborným zdrojem vitamínu B1 není, jak se o něm traduje. Nefiltrované pivo sice obsahuje vyšší množství B1, ale alkoholismus obecně snižuje jeho hladinu, tedy i pivařství. U chronických pijáků piva se dokonce deficit B1 projevuje zvětšením srdce. Alkohol totiž spotřebovává větší množství vitamínu, než z piva získáme.

Suroviny na rybí polévku

Vitamín D se nachází v rybím tuku (oleji) a mase jako jeho hlavním zdroji. Tělo si ho také vyrábí v kůži při pobytu na přímém slunci.

Vitamín K a H si tělo vyrábí ve střevní flóře. A na závěr něco pro milovníky čokolády. Je hlavním zdrojem biotinu - vitamínu H. To ale neznamená, že byste se jí měli předávkovat.

autor: Kateřina Cajthamlová
Spustit audio