Kateřina Cajthamlová: Stav zubů souvisí se stravou. Jak si udržet zdravý chrup?

3. březen 2016

Ač se to možná nezdá, volba stravy může ovlivnit i zdraví našich zubů. Chrup je samozřejmě nedílnou součástí dutiny ústní a má kousací a rozmělňovací funkci. Jeho kvalitu určují genetické dispozice, přesto lze zubům pomoct. Co jim nejvíce škodí a jak je naopak můžeme nejvíce posilovat?

Zajímavé je, že členové starých šlechtických rodů měli zuby zdravé, jak dokazují nalezené lebky s kompletním chrupem. Především se na nich pozitivně podepsala vyvážená strava s dostatkem zeleniny, masa a luštěnin, které obsahují důležité živiny a vitamíny.

Oproti tomu podvyživená chudina trpěla paradentózou a o zuby přicházela. Další důvod, proč naši předkové měli zdravější chrup, nejspíš souvisí s čištěním (rafinováním) řepného cukru od nežádoucích příměsí. Procesem, který se začal používat až v 19. století, mizí z řepného cukru také veškeré vitamíny a minerály.

Zuby se ovšem kazí i kvůli komfortu, který jsme dobrovolně přijali. Zatímco dříve lidé jedli zejména celozrnné potraviny, více vlákniny a tužší kvasový chléb, v současnosti jíme bílou mouku, rozmělněné maso v uzeninách a jiné „pohodlné“ potraviny, které není potřeba tolik kousat. Přitom právě kontaktem během kousání se zuby přirozeně čistí.

Pomáhá vláknina, vitamín D a častější čištění

Jaká je pomoc? Musíme si zuby častěji čistit, více chrup namáhat a především se zbavovat zubního plaku, v němž bují bakterie, které chemicky narušují sklovinu. Důležité je také zvýšit příjem vlákniny, kterou najdeme především v ovoci a zelenině. Zubům prospěšný je vitamín D, který pomáhá ukládání vápníku (nejen) do zubů.

MUDr. Kateřina Cajthamlová

A samozřejmě pomáhají i potraviny bohaté na vápník - mléčné výrobky a různá semínka. Co se nápojů týče, ideální je čistá voda. Všimněte si sportovců, kteří koncentrované iontové nebo energetické nápoje zapíjejí čistou vodou. Vyhnout bychom se měli sladkým, tučným a slaným pokrmům nebo slazeným nápojům, které zubům nejvíce škodí. A nejen jim.

Velmi důležité jsou v dutině ústní sliny. Obsahují čistou vodu, ionty, bikarbonát, enzymy štěpící škroby a tuky, ochranné látky a proteiny s prolínem, který chrání sklovinu. Pro správnou tvorbu slin je nutné jídlo zapíjet a jíst vizuálně atraktivní a pestrou potravu. Potom se vám budou sliny sbíhat.

Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Cajthamlovou

Čeho se vyvarovat, chceme-li zdravé zuby?

Oplatky, sušenky, krekry a piškoty z bílé mouky
Bílé pečivo, buchty, koláče, koblihy, bábovky, vánočky, krémové koláče
Slazené mléčné výrobky
Bonbóny - tvrdé, karamely, lentilky, želé, lízátka
Mléčná čokoláda
Zmrzlina
Studená a horká jídla a nápoje
Slazené sušené ovoce
Slazené nealkoholické nápoje (kromě cukru obsahují navíc také kyselinu fosforečnou)
Kašovitá jídla (která není potřeba žvýkat)
Prudké změny teploty (například zapíjet zmrzlinu horkým čajem)

nanuk, zmrzlina, horko, léto, dovolená, moře

Jaká strava chrupu prospívá?

Syrová zelenina (květák, růžičková kapusta, čínské zelí, špenát, brokolice, zelené natě)
Syrové ovoce s minimální mechanickou úpravou
Celozrnné potraviny
Ořechy a olejnatá semena
Luštěniny a výrobky z nich

Seznam škodlivých a prospěšných potravin vychází z knihy Návod na přežití pro muže od Igora Bukovského.

autor: Kateřina Cajthamlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.