Kateřina Cajthamlová: Trápí vás nájezdy na lednici? Vím proč. A chcete se jich zbavit?

26. březen 2015

Proč dochází k nájezdům na lednici? Jak se jich zbavit? Je nějaká skupina lidí ohroženější? Co nám uškodí nejvíc? Která denní doba je pro nájezdy nejhorší?

Lidé říkají, že je ten nájezd na lednici špatný, ale ten nájezd, to je v podstatě instinktivní doplnění energie, kterou ten člověk tělu dluží. Je to stejné, jako když se zadlužíte kreditní kartou a pak to musíte splatit okamžitě, bezodkladně i s úroky.

Čím je to způsobeno?

Lidé moc nesnídají, moc neobědvají, všechno se odbývá ve spěchu. Na jídlo má být klid. Když přijdeme domů a jsme hezky v klidu, tak se naše tělo spojí s hlavou. Nám dojde, že máme hlad a začínáme si říkat takové to: „Co bych si asi dal?“

MUDr. Kateřina Cajthamlová

Hlava ví, že bychom si měli dát nějaké kvalitní jídlo. To zejména dietáři vědí moc dobře, že by si měli dát třeba čočku nebo nějaký zeleninový salát.

Jenomže jim chybí ta energetická hodnota toho jídla a nemají dostatek energie ani na trávení. Takže otevřou tu lednici, padne jim do oka čokoláda nebo nějaký tučný sýr. A to je přesně to, co oni dokážou strávit, co jim tu energie rychle doplní. Takže, ať chtějí, nebo nechtějí – snědí to.

Nájezdy na lednici versus relativní nedostatek živit? Jídlo jako sedativum

Pokud se bavíme o nájezdech na lednici, je to určitý absolutní nedostatek živin. Pak ale může existovat relativní nedostatek živin. To poznají buď ženy, které mají před menstruací. Běžně říkají, že mají chutě na sladké.

Nebo lidé, kteří se trápí, nebo žijí v neuspokojených podmínkách doma. Večer je pro ně tedy náročný. Mají doma hádky, nebo tichou domácnost, obtěžuje je nějaký jiný rodinný příslušník, anebo jsou sami, cítí se osaměle… A v tu chvíli začne jídlo fungovat jako sedativum.

Čokoláda

Když vynechám u oběda přílohu, půjdu v nočním nájezdu po čem?

Pokud odstraňujete přílohy, půjdete po sacharidech, po těch v nejstravitelnější formě. Když to řeknu obecně. My výběrově půjdeme po živině, kterou jsme za ten den tělu nedodali.

Člověk, který večer přijde domů a klesne mu hladina cukru v mozku, tak nad sebou přestává držet tu kontrolu a u lednice se chová opravdu jako zvířátko - instinktivně.

Čtěte také

Jaké jsou tedy nejhorší potraviny?

Chipsy (ilustr. obr.)

Maloobjemové a vysokoenergetické. Jestli to jsou rychlé cukry, tuky, nebo příliš soli, to už je v podstatě jedno. Škodí to všechno.

Pro koho jsou nájezdy nejhorší?

Velmi to škodí lidem, kteří mají mít pravidelný režim: maminky, které jsou těhotné; děti a dospívající, kteří by měli mít pravidelnou dodávku energie; lidé, kteří mají trávicí potíže. Nejvíc to budou asi žlučníkáři, protože pokud si žlučníkář vezme na noc něco tučného, určitě se vzbudí ve tři ráno se záchvatem bolestí v oblasti žlučníku nebo žlučovodu. Dále to škodí diabetikům druhého typu.

A samozřejmě lidem, kteří chtějí zhubnout. Přes den mají nedostatek potravy v době, kdy tu potravu potřebují dodávat pravidelně kvůli svým aktivitám, zbytek nechají na večer, kdy už žádné aktivity nemají...

Mohou nájezdy nastat i v jiné denní době?

Malinovka je sycená limonáda

Nájezdy lidé pozorují kolem čtvrté hodiny odpolední. A speciálně u jedinců, kteří vynechávají přílohy u obědů. Obecně jí paleontologickou stravu, například pijí neslazenou kávu, případně si dají nějakou limonádu, která je oslazena umělým sladidlem. Zhruba ve čtyři hodiny už na ně mozek vysloveně ječí a nedovolí jim, aby pokračovali v té práci, kterou dělají. Mají příznaky hypoglykemie. Chybí jim sacharidy.

Pokud se to systematicky někomu z vás děje, zrevidujte přílohy při obědech, přestaňte pít stimulanty, které nejsou oslazeny, tím myslím tu neslazenou kávu, protože to celý stav zhoršuje.

Jak se z toho kruhu nájezdů tedy vymanit?

Lednice

Velmi dobře funguje, když si plánujeme dopředu, co budeme ten den jíst a máme i nákupní seznamy. V lednici pak nejsou ty hlouposti, které nás při nájezdu nějakým způsobem lákají. I nákup děláme v určitou denní dobu, kdy ještě nejsme hladoví. A vybíráme bezpečné uličky, ne ty uličky, kde nám nabízejí nízkoobjemové vysokoenergetické typy potravin.

Vyřeší to chrochtající prasátko na lednici?

Prasátko na lednici velmi nedoporučuji, protože to snižuje sebeúctu člověka. Samozřejmě ten, kdo doplňuje energetický nedostatek nebo živinový, tak není prasátko, ale je to prostě člověk, který má určité instinkty v pořádku.

autor: Kateřina Cajthamlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.