Lze hubnout s léky? S těmi hormonálními určitě ne

4. prosinec 2014

Jak hubnout s léky? Hubne se lidem, co berou řadu léků hůř? Léky na "co" působí největší problémy? Máme lékům uzpůsobovat jídelníček? Jaká jídla pomohou lékům zabrat? Máme léky brát před nebo po jídle?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čas letí, týden uběhl a je tu opět seriál Hubněte zdravě jako každý čtvrtek po 11 hodině a s ním ve studiu Patrik Rozehnal a taky doktorka Kateřina Cajthamlová. Dobrý den.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vytkli jsme si dnes téma, které asi posluchače, myslím si, zajímat bude, to je taková lékařská poradna, jinými slovy jak hubnout s léky, jestli to jde skloubit, jestli bývají potíže, když se berou léky, s hubnutím, nebo naopak člověk nabírá? Je to tak a fungují některé léky takhle?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jsem za toto téma velmi ráda a jako úplně první větu mi dovolte říct, že my jsme rozhlas, neznáme váš zdravotní stav, nevíme jaké všechny věci vás trápí a neznáme vaši konkrétní situaci, to znamená jakoukoliv radu tady uslyšíte, tak by bylo moc dobré zkonzultovat to se svým lékařem, jestli to na vás platí. Tohle to totiž v dnešní době informací, kterých je spíš všude mnoho, a ty informace jsou spíš povrchní a obecné, tak tohle to je veliké hlavní nebezpečí, to znamená lidé něco zaslechnou od kamarádky, přečtou si na internetu, zaslechnou v rozhlase a automaticky to aplikují na sebe. Takže já se budu snažit hovořit velmi obecně o věcech, které tedy, o lécích a jejich vlivu na hubnutí a postavu víme, ale ve vašem konkrétním případě to může být jinak a váš lékař to ví nejlíp.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Přesto, existují nějaké léky, u kterých se to dá předpokládat, mají to třeba i v tom svém příbalovém letáčku, jak se říká?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To by bylo taky fajn, kdyby lidé četli příbalové letáčky. To by bylo výborné, děkuju za tuhle tu poznámku. Tak o lécích, o kterých se to obecně ví, bych pohovořila jako první, a to jsou hormony. O hormonální léčbě je známo, že při ní se přibývá. Prosím pěkně, v určitém případě to může být pozitivní, a to je tam, kde například se ženy léčí při neplodnosti, mají nízké množství aktivní hmoty, které vlastně neumožňuje to, aby ta žena donosila dítě, aby vůbec se zahnízdilo vajíčko, v tu chvíli to, že žena přibere, je pozitivní a neměla by se snažit to zase zhubnout. Tady si myslím, že zejména ty současné dívenky, které si velmi zakládají na svém body mass indexu v hranici podvýživy, budou pravděpodobně ty, které budou muset přibrat, protože na to, abychom otěhotněly, tak potřebujeme mít opravdu reservy, a dívky, které jsou hubené, reservy nemají. Takže pohlavní hormony vedou ke správnému přibrání aktivní hmoty.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jaké další hormony nebo jaké další léky mohou to přibírání nebo nějaké další problémy s naší postavou způsobit, o tom si budeme povídat i za malou chvíli a třeba i s vámi. Můžeme poradit, berete nějaké léky a máte problémy třeba s hubnutím, s přibíráním váhy, zavolejte nám 221553777. Posloucháte seriál Hubněte zdravě na Regionu.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ve čtvrt na dvanáct seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a dnes téma jak hubnout s léky. Už jsme zjistili, že ty, které způsobují třeba přibírání na váze, tak jsou hormonální léky a slíbili jsme i další hormony, tak které to budou, paní doktorko?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Další hormonální léky, které bere spousta lidí a některé už i děti, jsou kortikoidy. U kortikoidů je známé to, že vzniká takový zvláštní typ obezity, takzvaného centripetálního typu, to znamená, že se zvětšuje objem bříška ať už u dětí nebo u dospělých. Bývají takové zarudlé tvářičky a strie, čili takové ty pajizévky, které se tvoří v podkoží, mívají na nafialovělou barvu. Tady chci říct, že k nám chodí spousta lidí, kteří kortikoidy berou z velmi závažných důvodů, například pro nějaké autoimunitní onemocnění, pro závažně probíhající astmu nebo jako doplněk léčby při nádorovém onemocnění. U těhle těch lidí to zoufalství z toho, že vlastně přibírají, by mělo být nějakým způsobem trošku omezeno tím, že vlastně jejich základní choroba se těmito léky velmi dobře léčí a bez nich by probíhala bolestivě nebo velmi nepříznivě. Kortikoidy mají několik negativních efektů. Zvyšují takzvanou inzulinorezistenci, protože glukokortikoidy působí proti inzulinu, proti vlastně funkci inzulinu, to znamená tkáně, zejména i tuková tkáň, jsou odolné proti odbourávání, a proto ten člověk, ať cvičí, necvičí, tak prostě nehubne. Další, vytváří se větší množství viscerálního tuku, to je ten tuk, který je mezi kličkami střevními pod játry a v játrech, proto se zvětšuje objem pasu. Další, dochází k odbourání kostry a aktivní hmoty, to je negativní efekt, a tam záleží na dávce. Tahle ta věc je vratná, to znamená ten člověk, pokud dostatečně jí, tak může a dělá nějakou nezátěžovou formu pohybu, kterou mu jeho zdravotní stav dovolí, čili neznehybní zejména u třeba nějakých bolestivých kloubních onemocnění. Je důležité tu pohyblivost udržet. Tak trošku antidotuje tenhle negativní efekt. Další, to je významné u dětí, snižuje se vylučování růstového hormonu, to znamená ty děti mohou být, pokud potřebují třeba malí astmatici kortikoidy, které jsou aplikovány nikoli inhalačně, ale celkově, čili v tabletách, může se přibrzdit růst a může potom dojít k tomu, že celoživotně mají zvýšený body mass index. Jinak další, co se děje, jsou změny vylučování pohlavních hormonů, dochází ke ztrátě ochlupení a další, co je důležité pro všechny, kteří se zajímají o zdravou výživu, sníží se pocit hladu a žízně. To znamená člověk, který bere tyhle léky, vydrží delší dobu jakoby o hladu, ale je potřeba, aby pravidelně jedl, aby o tomhle tom věděl.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tolik tedy ke kortikoidům. Dalším hormonálním lékům. My samozřejmě máme další a další skupiny těch, které ovlivňují naši postavu, možná i vy máte pocit, že léky, které berete, tak nějak nabouraly tu vaši postavu, buď přibíráte, možná hubnete, nebo se vám nedaří hubnout, proberte to s paní doktorkou a využijte k tomu telefonního čísla do studia 221553777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Seriál Hubněte zdravě pokračuje. Dnešní téma jak hubnout s léky. A hubneme podle rad doktorky Kateřiny Cajthamlové a můžete s ní konzultovat i své léky a jejich působky. Volala nám také posluchačka během písničky, a paní doktorko, tvrdila nebo říká, že vás velmi ráda poslouchá, že vás obdivuje a že také ctí a chtěla podotknout, že i ona bere léky, má zelený zákal, a tak si prý hlídá, jestli ty léky, které od doktora dostává, nemají nějaký ten efekt, o kterém jsme mluvili.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zapomněli jsme říct, že to byla paní Gita.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já, paní Gito, moc děkuji za vaše milá slova. Chtěla jsem říct, že váš postup je naprosto správný, protože léky, které se užívají proti glaukomu, byť se užívají v kapkách a lokálně, tak mohou mít interakce nebo vedlejší účinky nebo měnit vlastně nějak další, další funkci vlastně jiných léků, ale hlavně pacient s glaukomem má velký problém s velkou spoustou léků a nesmí je užívat. Čili číst příbalové letáky je strašně důležité a chtěla bych to doporučit všem a vážím si toho, že jste nám volala a říkala, že vy to děláte. Takže to je moc dobře, a to, že se radíte s lékařem, je velmi důležité. Pravděpodobně asi pacienti s glaukomem vědí, že každému zdravotníkovi, s kterým přijdou do kontaktu, o svém glaukomu musí říct, protože to je velká vlastně překážka. My se ale bavíme tady o různých efektech vlastně na hubnutí. Patriku, máte vy sám nějakou zkušenost s léky?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já sám osobně ne naštěstí, ještě stále klepu na dřevo, ale když už jsme u toho, tak si člověk všímá a hodně lidí třeba tvrdí, že i antidepresiva jsou takovým tím podpisem potom na těle. Člověk přibere, nateče jakoby, funguje to tak, vždycky u všech?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to pravda, je to pravda. Antidepresiva jsou léky, které vlastně zvyšují celkově náladu pacienta, zvyšují jeho vnímání, omezují jeho pocity negativní, to znamená, že vedlejším pro některé nežádoucím, pro některé žádoucím efektem je zvýšení chuti k jídlu, zejména starší pacienti totiž, když začnou trpět depresí, tak hubnou. A tady to, že ty léky zvyšují chuť k jídlu, je velká vlastně dobrá věc, protože ta aktivní hmota, kterou takto ztrácejí, se nabírá zpátky. Další léky, které zvyšují chuť k jídlu, jsou léky, které působí na nervový systém, to jsou antiepileptika nebo některá neuroleptika. Tady zase je velmi důležité, aby ten pacient nechtěl nějak výrazně hubnout, protože zejména u epilepsie výrazné omezování tuků ve stavě a nějaké hektické cvičení zejména večer by naopak mohlo výrazně zhoršit vlastně prognózu té základní choroby, čili epilepsie. Takže určitě to zvýšení chuti k jídlu a chuti na tučné je spíš jako zase bohužel žádoucí trošku efekt. Další léky, které mají vliv na chuť k jídlu, jsou léky vlastně, které zase naopak ji omezují, to je digoxin, který používají pacienti třeba se srdečním selháním nebo s nějakou vrozenou srdeční vadou, při které je oslabena funkce stahování srdíčka. Některé protizánětlivé léky, antiparkinsonika, to je zase významné pro lidi staršího věku. Antibiotika a některé cytostatika. Tito pacienti hubnou, ale bohužel nehubnou tím zdravým způsobem, ale ztrácejí aktivní hmotu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A během nich nám můžete také volat 221553777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Brontosauři a jejich Signály, signál Českého rozhlasu Region, rádia vašeho kraje, je teď věnován hubnutí a interakci s léky. Povídáme si o tom s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, můžeme i s vámi, nebojte se zavolat, zeptat se, zkonzultovat něco na tohle téma, tedy během pořadu a na čísle 221553777. Co nějaké omezené vstřebávání, jak vy doktoři říkáte s těmi léky, je s tím nějaký problém?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě ano. Všichni vlastně, kteří brali někdy Tetracyklin nebo tetracyklinové typy léků, tak věcí ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je co?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tetracyklin, to jsou v podstatě antibiotika dalo by se říct, bakteriostatická, to znamená berou se třeba v některých indikacích i na akné, čili na v podstatně banální věc. Další jsou chinolony, to jsou zase látky taky v podstatě terapeutika různých infekcí. Tady se omezuje vstřebávání iontů, zejména iontů kovů, takže třeba pokud někdo k tomu bere železo nebo bere zinek, tak vlastně se mu nevstřebává.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Máme telefon, zdá se, tak vezmeme si posluchače nebo posluchačku do vysílání, záleží kdo volá, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Sedláčková.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
A já bych potřebovala poradit, protože dcera bere opiáty, potom ten ...

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložk
--------------------
Digoxin asi viďte?

osoba
--------------------
Ne, ne digoxin, opiáty a ten, ty hormony, ježíš, a mimo toho ještě Diclofenac, prosím vás, jak se to jmenuje, nevzpomenu si. Strašně se spravuje po tom. Ona má artrózu těžkou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, podle toho, co říkáte, ...

osoba
--------------------
Kortikoidy, kortikoidy.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, ano, já jsem si to myslela. Pokud má artrózu a pravděpodobně i zánětlivou formu té artrózy, tak samozřejmě to je velice bolestivý stav, na omezení toho vlastně procesu, bere ty kortikoidy, které bohužel vedou tím mechanismem, jak jsem o tom mluvila, k hormonálnímu tloustnutí.

osoba
--------------------
Ano, ano.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Další, pokud má bolest, tak bolestivé stavy obecně vedou k tomu, že člověk ztrácí aktivní hmotu a někdy vlastně přestává mít chuť k jídlu a potom je ten mechanismus, že jí třeba jenom jednou denně, většinou večer a utlumuje ty bolestivé situace zase jídlem. Tady bych chtěla říct, že snaha o hubnutí je vším tímhle tím narušena a ten pacient patří buď do nějakého programu rehabilitačního, kde by bez zátěže kloubů nějakým způsobem mohl cvičit. Musí to být ve fázi, kdy nemá tu zánětlivou komplikaci vlastně vzplanulou, to znamená ve fázi klidu. Ale v současnosti tak, jak to říkáte, že bere i opiáty, tak se obávám, že není ta vhodná doba na hubnutí. A znovu, prosím, jedná se o tloustnutí hormonální, ne to, že by se dcera přejídala nebo tak.

osoba
--------------------
Ne, ne, ne, to se nepřejídá. Já vám řeknu její jídelníček. Ráno jí jenom šťávy ovocný, prostě to potom minimálně nemá ani moc chutě a minimálně oběd a i večer, žádný velký jídlo.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady bych právě doporučila, aby jedla alespoň to množství bílkovin a škrobovin, tedy polysacharidů, které její tělo potřebuje, protože ona pokud nejí dostatečně, tak ani ten zánět se nemůže dostatečně léčit. Ty šťávy k snídani, to fakt nestačí. Takže tady by bylo potřeba v tomto závažném stavu požádat toho ošetřujícího lékaře, aby ji udělal konzultaci s dietní sestrou, aby to probrala s ní.

osoba
--------------------
Ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takto se dostáváme k tomu klasickému vždy konzultovat a nezapomenout o tom informovat lékaře.

osoba
--------------------
Ano, to ona je pořád pod kontrolou. Dneska jde na celkový vyšetření, protože má narušený játra.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jasně. Takže ten stav je závažný a tam opravdu je potřeba brát i stravu jako vlastně lék, i když nemá příliš mnoho chuti, tak pravidelně jíst.

osoba
--------------------
Ano, ona tedy to snížila, snížila, říká, že to musí snížit ty léky, že to ví, že je to asi z toho. Tak snížila na čtvrtinu těch prášků.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jenom chci říct, že bohužel tady jsme, jak tomu říkali Řekové, mezi Skyllou a Charybdou, to znamená pokud sníží léky, tak se zhorší příznaky a pokud zase zvýší léky, tak přibere. Čili tady opravdu se musí velmi opatrně podle aktuálního stavu.

osoba
--------------------
Ona přibírá, přibírá a ona byla drobná, ona byla droboučká, ona vážila do 60 kil.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To jsou s těmi zdravotními problémy právě tyhle ty věci, a to je na těch vahách.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je přesně ono.

osoba
--------------------
Já jenom jsem chtěla poradu, jak prostě, vím, že má bolesti, jo, a že je unavená, strašlivou únavu v sobě má.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Rozumím. Já to shrnu, takže je důležité, aby udržela příjem potravy, to znamená snídat, obědvat, večeřet, třeba po malých dávkách, ale pravidelně. Dostatek bílkovin, čili mléko, mléčné výrobky. Tam je důležité i to, aby vlastně se udržela mineralizace kostí. Další neomezovat příliš tuky, brát jich aspoň dostatečné množství, ne nadbytečné, jo. To znamená nemusí úplně beztučnou dietu, měla by jenom s ohledem na játra trošku snižovat množství tuků, a měla by udržet dostatečné množství sacharidů, čili přílohy. Ne mlsání, ne slazení, ale opravdu ty škroboviny, to znamená chléb, přílohy, brambory, rýži, luštěniny, pohanku, prostě to, co vlastně ji dodá energii, aby nebyla tak unavená. Ta únava může být z toho, že opravdu jí málo.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tolik tedy naše odpověď. Moc děkujeme za dotaz, mějte se pěkně a na slyšenou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na slyšenou, děkujeme.

osoba
--------------------
Děkuji, na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ptejte se i vy a využijte opět volné telefonní linky 221553777, jak hubnout s léky?

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dnes nejde o spánek, tvrdila, že nespí Helena Vondráčková, dnes jde o léky, o jejich interakci, třeba i s jídlem, jídelníčkem, a tak se k tomu možná dostaneme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou v našem seriálu Hubněte zdravě. Máme těm lékům uzpůsobovat jídelníček, aby lépe zabraly, abychom vyšli vstříc tomu, co potřebujeme, nebo naopak jsme moc nehubli, moc neubírali na váze, anebo naopak nepřibírali?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Báječný dotaz. Chtěla bych říct, že jakmile začne brát jakékoli léky, tak musíme všem svým lékařům, kteří nám cokoli předepisují, říct co děláme, a to do relativně detailů, to znamená, jestli sami bereme nějaké vitaminy, jestli zrovna jsme se rozhodli hubnout, jestli nějakým způsobem začínáme výrazně cvičit, případně, že začínáme pít nějaké kúry léčivých čajů od nějakého třeba čínskýho léčitele, totiž je velmi podceňovaná interakce léků s několika věcmi, s grepfruitovou šťávou, s třezalkou tečkovanou a se sýry. Ty sýry, zejména takové ty aromatické, staré sýry, případně některé sýry plísňového typu obsahují látky, které mohou úplně změnit funkci některých léků, třeba na vysoký krevní tlak nebo léků stabilizujících náladu. Grepfruitová šťáva může změnit funkci antibiotik, může změnit jejich vstřebávání. A třezalka, ta zase takovým zvláštním mechanismem, který tady nebudeme rozebírat, protože je to příliš složité, tak může omezovat, já řeknu ať nedělám tajnosti, funkcí přes cytochrom vlastně, což je součást toho, jak se léky vstřebávají a jak se z nich vytvářejí ty účinné substance v našem těle, tak třezalka tohle to blokuje. Totéž nebo podobně fungují různé jiné bylinné čaje. Prostě ten bylinný čaj má-li být účinný, tak je vlastně lékem a já ho musím zmínit u svého lékaře. Naopak interakce Warfarinu, což je lék na ředění krve a podobných tedy substancí, se zeleninou je trošku přeháněná, pokud já nezměním nějakým výrazným způsobem množství té zeleniny, tak ten Warfarin zejména, když se nasazuje, tak je vlastně kontrolován takzvaným quickovým testem, a pokud já tu zeleninu jím stejně a nepřeháním to, že bych prostě jeden den snědla jenom půl kila zeleniny a druhý den žádnou, tak vlastně ty výkyvy v té hladině, té srážlivosti krvácivosti nejsou tak veliké.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Když to vezmu na závěr, tak rozhodně číst příbalové letáky, ať víme jak léky působí, probrat to s tím doktorem, na to jsme teď trochu apelovali.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A počítat, že prostě u některých léků to, že přibíráme, je i pozitivní efekt, byť se nám to třeba nelíbí kvůli postavě a nevysnili jsme si to takto v mládí, ale pomůže nám to.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, a ještě bych řekla závěrem úplným, je důležité, pokud jsou nasazeny léky, tak aby se nejprve zlepšila ta základní choroba a teprv potom jsme začli řešit případné přibrání.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Diskutovat s ní nejen na tohle téma, ale i na jakékoliv jiné můžete díky našemu facebooku, tedy na adrese www.facebook.com/hubnetezdrave, případně poslat i na příště nějaký dotaz ať víme čemu se máme věnovat, třeba e-mailem katerina.cajthamlova.@rozhlas.cz. Paní doktorko, moc děkuju a těším se zase za týden.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já děkuju volajícím a přeji vám krásný advent. Na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, a vy si dál samozřejmě v našem vysílání, když už máme ten advent, pečlivě hlídejte, jestli nezazvoní zvoneček, abyste nemuseli rychle k telefonům a volat číslo 221553777, můžete vyhrát třeba poukázku v hodnotě 500 korun na nákup v obchodech Žabka. No, a brzy také písničky na přání a já se těším i odpoledne. Mějte se pěkně.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.