Nahraďte vepřové rybami a hubnutí půjde samo

18. leden 2017

Ryby jsou zdravé, píše se snad v každém článku o výživě, kterých se zejména po novém roce objevují desítky. Proč je ale vhodné zařazovat ryby do jídelníčku po celý rok? Jaké prospěšné látky obsahují? A nevadí, že jsou příliš tučné?

„Pokud nahradíte vepřové maso rybím a knedlíky luštěninami, máte vlastně vyhráno," říká k tématu rybí diety Kateřina Cajthamlová. „Rybího masa musíte ale sníst větší porci, protože ve 100 gramech najdete méně bílkovin než u jiných druhů masa.“

Nejlepší úprava ryb je dušením nebo pošírováním, případně vařením ve vývaru, kterým rybí maso ochutíme. Pro zaměstnané hospodyňky představuje ryba ideální maso, příprava totiž nezabere moc času.

Čtěte také

„Co se týče konzumace syrových ryb ve formě třeba různých tataráků, musíme si vybrat maso z dobrého zdroje, abychom se vyhnuli riziku tasemnice rybí neboli škulovce,“ upozorňuje naše specialistka, „a protože syrová ryba velmi rychle podléhá zkáze, existuje taky riziko bakteriální infekce.“ V případě konzumace syrových ryb - ať už v restauraci nebo doma - tedy musíte dobře vybírat. A neplatí to jen u tataráku z lososa nebo tuňáka, ale taky u sushi, sashimi a podobných oblíbených pokrmů.


„Vzhledem k tomu, že naším hlavním cílem je radit s hubnutím, tak bych doporučovala, aby lidé zařadili rybu do svého jídelníčku alespoň třikrát týdně. Jednou to může být ryba čerstvá (upečená na sucho v troubě, pošírovaná nebo dušená). Často se ale zapomíná i na rybí pokrmy, jako jsou zavináče nebo rybí konzervy, které máme běžně doma.“

Z moře nebo z rybníka?

Většina lidí dělí ryby podle výskytu na mořské a sladkovodní. U mořských jsou obavy z kontaminace těžkými kovy, které by ale neměly projít přes kontroly. Pokud se chcete vyhnout i sebemenšímu riziku, dejte přednost rybám domácím, čili sladkovodním. Dělí se na dravé (štika, sumec, úhoř, pstruh, candát) a býložravé (kapr, amur), které ale vzhledem k menší pohyblivosti mají více tuku. Nicméně rybí tuk je zdravý, takže se tučným rybám nemusíte vyhýbat.

Prospěšné kyseliny

Ryby dokáží z esenciálních mastných kyselin linolenové a alfa-linolenové vyrobit jiné kyseliny - dokosahexaenovou a eikosapentaenovou. Nebojte se divoce znějících názvů, důležité je vědět, že se jedná o nenasycené omega 3 kyseliny, které jsou zdraví prospěšné. Jedná se o výborné antioxidanty. Navíc vyvažují omega 6 kyseliny, kterých ve stravě přijímáme víc. Omega 6 kyseliny najdeme třeba v olivovém nebo slunečnicovém oleji. Často se stává, že jich přijmeme až 15x víc, než bychom měli. Ideální poměr je 1:2 (omega 3 ku omega 6).

Kateřina Cajthamlová

Ryby navíc dodávají nenasycené mastné kyseliny ve velmi dobře stravitelné podobě. Lidský organismus je rovnou může použít. Při zařazení rybího masa do jídelníčku budete cítit i dostatek energie a zvýšíte obsah vitaminů skupin A a D, které zejména v zimním období lidské tělo nezvládá získávat ze slunečního záření.

autoři: Michal Plšek , Kateřina Cajthamlová
Spustit audio