Nebuďte jako paní starostová. Jak hubnout plaváním poradila Kateřina Cajthamlová

31. červenec 2016

Horké letní dny svádějí k tomu, abychom vyrazili k vodě a věnovali se plavání pod otevřeným nebem. Jaká úskalí s sebou nese tento vodní sport? A věděli jste, že i ve vodě je potřeba doplňovat tekutiny?

Plavání a pobyt ve vodě má pro lidi s nadváhou spoustu výhod. Voda nadnáší a kloubní systém i páteř jsou odlehčeny oproti pobytu na vzduchu. Ve vodě můžeme chodit, můžeme se potápět, používat různé pomůcky, cvičit aerobic.

Člověk, který chce plaváním zhubnout, musí plavat minimálně 45 minut, aby sport měl správný efekt. „Pokud nevydechujete do vody a neponořujete hlavu, nemůžete mluvit o plavání, je to spíš namáčení,“ upozorňuje všechny plavce Kateřina Cajthamlová, „raději choďte po dně bazénu než plavání stylem paní starostová.“ Pokud chceme zjistit, zda plaveme dobře, je ideální konzultace s trenérem, který náš způsob případně opraví.

Jaké plavecké styly jsou nejlepší?

Znak - naše páteř je ve vyrovnaném fyziologickém postavení, pohyby rukou zvyšujeme dechovou kapacitu, nenalokáme se vody a kopáním nohama se připravujeme na náročnější styly
Prsa - nejlépe kontrolujeme nádechy a výdechy, vydechujeme do vody a ponořujeme hlavu
Ouško - dobrá příprava na kraul
Kraul - technicky náročnější, ale na hubnutí nejlepší plavecký styl
Motýlek - nejnáročnější styl, synchronizace se učí od dětství, začínat ve věku vyšším není doporučeno


„Stejně jako u jídla je dobré styly střídat,“ radí doktorka Cajthamlová.

Ve vodě si nevšimneme, že jsme zahřátí, že se potíme a že máme žízeň. Voda totiž na rozdíl od vzduchu lépe ochlazuje povrch těla. Že jsme zahřátí, poznáme podle toho, že se nám ustálí dech a máme pocit, že už nám vše jde samo. Stejně jako při ostatních sportech, při kterých se potíme, je třeba doplňovat tekutiny bohaté na minerály - mineralizované vody nebo džus s vodou. Za 45 minut plavání bychom měli vypít cca litr tekutin, protože jen hydratované svaly fungují správně.

Rekreační plavci by měli dodržovat i speciální jídelníček. Zhruba půldruhé hodiny před plaveckým tréninkem se doporučuje jídlo s dostatkem bílkovin. V průběhu celého dne bychom měli zkonzumovat 1,2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti, 6 - 8 g sacharidů na 1 kg aktivní hmoty a 1 g tuků na 1 kg hmotnosti. Tuků je tedy poměrně dost. Voda bývá totiž studená a tuky potřebujeme na termoregulaci. U bazénu si tedy můžeme dát i tučnou zmrzlinu.

Kateřina Cajthamlová

Těsně po plavání bychom měli doplnit tekutiny a sacharidy, například ovocem nebo obilovinami. Ve vodě lze provozovat i jiné sporty, například aqua aerobic. Pokud jej vede zkušený trenér, který ke každému přistupuje individuálně, je ideální zkombinovat jej s plaváním, kterým se před cvičením zahřejeme a po něm uvolníme.

Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio