Nejhorší zlozvyky, kvůli kterým tloustneme

9. říjen 2014

Jakých se dopouštíme zlozvyků, kvůli kterým tloustneme? Dá se vytvořit pomyslný žebříček 10 prohřešků? Co například málo pohybu, dortík po jídle, alkohol ráno, ovoce večer, žití jen na salátech a další.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vítejte u nás na Regionu, kde vám budeme dávat pár rad jak hubnout. Jmenuje se přece náš seriál Hubněte zdravě a vyzývat budeme společně s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, dobrý den.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, na dnešní díl se moc těším. A já jsem si tady na úplný úvod připravila takové heslo Tao, což je čínská filozofie, která říká zasij čin, sklidíš zvyk, zasij zvyk, sklidíš povahu, zasij povahu, sklidíš osud. Tady Tao končí, ale my bychom měli začít, protože my si dneska budeme povídat o zlozvycích, čili o těch činech, které čím častěji zasíváme, tím horší osud nás čeká.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takový domácí úkol jsme si dali. Nejhorší zlozvyky probereme. Možná i vy některé máte, možná byste dokázali třeba i je setřídit nebo seřadit nějakou skupinu, my jsme si řekli vytvoříme třeba těch 10 nejhorších, nebo ne vytvoříme, zmíníme těch 10 nejhorších, které ohrožují naši postavu, náš zdravý životní styl. Říkal jsem si, tak co to může být? Málo pohybu, dortík po jídle, alkohol ráno, ovoce večer, to, že třeba někdo se snaží žít jen na salátech nebo kouří, paní doktorko, jakých 10 byste vybrala vy? A pak se jim můžeme třeba podrobně i věnovat.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, já bych nejdřív chtěla říct všem, kteří nás dnes poslouchají, že když se dobře zamyslí a možná se ani nemusí příliš dobře zamyslet, tak sami nejlépe vědí, který ze zlozvyků patří na ně. Každý ví, který ten hříšek je taková ta věc, kterou je zvyklý dělat. Já jsem si vymyslela ty, které zmiňují naši pacienti. Když bych je měla setřídit, řekla bych, že nejhorší je mlsání místo jídla. Na druhém místě jsem si dala lenost, hýbat se. Na třetím místě lenost vařit a zajímat se o složení své stravy. Na dalším na čtvrtém mám hladovění. Potom další zlozvyk je přisolování. Pití sladkých nápojů, to je moje šestka. Alkoholismus a další vlastně návykové látky, tam patří bohužel i to kouření, to by byla sedmička. Noční jídlo, které je tučné, což docela se podobá mlsání místo jídla, ale je to trošku něco jiného. Denní nesnídání, tady pokud nesnídáme jednou, tak se moc nic nestane, to není zlozvyk, ale pokud jsme zvyklí každodenně nesnídat, tak to už je zlozvyk. No, a potom poslední, protože hovoříme o psychogenních faktorech, tak jsem si sem dala závist ostatním a porovnávání se s těmi, kteří dělají něco jinak, a my jim závidíme, že můžou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak ty zlozvyky ovlivňují náš život, naši postavu i jídelníček, o tom si budeme povídat už za pár minut.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Řekli jsme si před malou chvílí s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou v seriálu Hubněte zdravě na Regionu několik zlozvyků, byla to hitparáda deseti. Paní doktorka to dokonce seřadila podle toho, jak to vnímá podle svých pacientů nebo u svých pacientů, od té jedničky do desítky. Když jsem já jmenoval pár takových těch namátkových způsobů nebo zlozvyků, málo pohybu. Kam to bude řadit vy? Asi ke svému, málo pohybu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tam to řadím k té lenosti hýbat se. Samozřejmě málo pohybu, to je velmi relativní. Co to je málo pohybu? Poštovní doručovatelka je někdo, kdo se hýbe celý den. Pokud přibere, tak u ní rozhodně se nebude jednat o málo pohybu, ale bude to ten pravý opak, čili málo odpočinku pravděpodobně. Ta, kdyby ještě začla se nějak výrazně hýbat, tak může paradoxně si zatížit klouby a může svůj stav zhoršit. Ale ta typická lenost souvisí s automobilismem, kdy v podstatě lidé už udělají pár kroků jenom na parkoviště a všechno ostatní odjezdí. Myslím si, že tahle lenost hýbat se, to znamená vlastně ztráta toho normálního pohybu chůzí, během, přestáváme tančit, přestáváme vlastně vstávat k televizi, my už máme tlačítka na dálkové ovládání. Takže tohle je hrozný zlozvyk a jeho odstranění samozřejmě ta lenost brání. Takže tam to trvá minimálně tři týdny než se začneme hýbat a už nám to trošičku začíná vyhovovat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zmiňoval jsem dortík po jídle.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dortík po jídle kupodivu podle mého nemusí být zlozvykem, protože pokud ten dortík, zase jaký dortík a po jakém jídle? Pokud ten dortík bude nějaký třeba cheesecake, čili ten tvarohový nějaký dortík nebo maková nějaká buchtička a budeme to jíst v malém množství, čili to nebude jako obrovský pekáč buchet a nebo polovina dortu, a budeme to jíst po jídle, které bylo relativně nízkotučné, tak to může být naopak úplně správně a zdravá sladká tečka, která doplní množství tuků. Záleží také, jestli my napečeme obrovské množství a pečeme třeba každou neděli a teď naši uvědomělejší příbuzní toho tolik nesnědí a my to po nich dojídáme, jo, aby to jako nebyla škoda. Čili co to je dortík? To je otázka - z čeho je složen, jaké bylo to jídlo předtím, další je jaká je velikost toho dortíku a jakou frekvenci mu dáváme vlastně po tom jídle? Pokud je to náš každodenní rituál, že si třeba ve 4 dáme vlastně kávičku a nějaký dortíček s falešným pocitem, jak jsme byli celý den hodní, takže si to zasloužíme, tak to je mlsání místo jídla, a to je ten zlozvyk.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Paní doktorka Cajthamlová mi dala úkol, řekněte ty svoje zlozvyky, a já je zařadím mezi ty své. Tak v seriálu Hubněte zdravě padlo i na začátku ode mne zmínka alkohol ráno. Je alkohol obecně špatně nebo alkohol ráno ještě horší třeba než alkohol večer nebo kdykoliv jindy?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkuji za tenhle dotaz. Já jenom, abych uklidnila naše posluchače, ty zlozvyky, které Patrik nazval svými, to samozřejmě není to, co dělá Patrik, to jsou zlozvyky, které ho napadly, a ty, které já jsem nebo on nazval mými, to jsou ty, které říkají naši pacienti. To jenom, abychom se trošku zasmáli. Čili Patrik si po ránu frťana nedává, protože kdyby to dělal, tak už bohužel patří do alkoholismu 4. stupně, kdy už na to, aby se ten člověk vůbec mohl normálně probudit a normálně nastartovat, už toho frťana ráno potřebuje. Běžný člověk ráno má k alkoholu nechuť. To, když byste zkusili si na lačný žaludek si dát nějaký kousek alkoholu nebo hlt alkoholu, zjistili byste, že žaludek se bouří.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, ale jsou tací, století a dál, kteří tvrdí, že recept na tu dlouhověkost je stopička po ránu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, to jsou lidé, kteří většinou destilují ten alkohol, mají spoustu fyzické činnosti, jsou to lidé staří a my tedy, když s nimi mluvíme, tak dostaneme ten pocit, že si opravdu tu hladinku udržují a že to může být fakticky bohužel alkoholismus 4. stádia, jo. Já tady nikomu nechci sahat do svědomí, ale definice zní - pokud nejsem schopen si dát jenom tu jednu maličkou stopičku a potřebuju přes den potom ještě něco dalšího, tak už jsem ohrožen. Takže já opravdu si myslím, že ten, kdo pije alkohol ráno, tak by si měl ověřit, jestli není alkoholikem. Jinak alkoholismus samozřejmě je zlozvyk, je to návyk na látku, která je tělu jednoznačně škodlivá. To, že existují studie o tom, že malé množství alkoholu vlastně může trošku zlepšovat prognózu třeba kardiovaskulárních onemocnění, to je pravda, ale tam to neplatí, že piju alkohol ráno. Tam je to jasně relaxační vliv alkoholu buď po jídle, je to opravdu maličké množství a spíš kvalitního vína, anebo k večeru, ale rozhodně se nejedná o to, že já začínám den nějakým frťanem nebo nějakou flaškou.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ve svém výčtu, který jsem sestavil podle nápadů třeba i na internetu v diskusích i na našem facebooku, jsem měl na začátku našeho pořadu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou i zmínku ovoce večer. Protože hodně lidí tvrdí ovoce jenom dopoledne, večer ne, to nám rozhodně nepomůže zhubnout. Souhlasíte - nesouhlasíte, případně tenhle zlozvyk někam zařadíte, paní doktorko?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, konzumace ovoce rozhodně není zlozvykem. Řekla bych, že v dnešní době máme velmi málo lidí, kteří by mohli s klidným svědomím říct, že konzumují za den 5 porcí vlákninové stravy s vitaminy, kde 3 porce jsou porce zeleninové a 2 porce jsou porce ovocné. Myslím si, že ty dvě porce ovoce jsou velmi důležité za ten den dodržet. Pokud už je máme za sebou, tak nebudeme mít večer totiž vůbec chuť na nic sladkého, tučného. Lidé, kteří razí, že ovoce se nemá jíst večer, většinou totiž jsou lidé, kteří drží nějaký hubnoucí režim, mají velikánské chutě na sladké, nedají si to ovoce, ale dají si prostě třeba jednou za dva, za tři dny večer tu čokoládu a mají pocit, že dělají něco lepšího. Tak jenom chci upozornit, chceme-li se zbavit tuku, tak se musíme vyhýbat věcem, které jsou sladké tučné, což tedy rozhodně ovoce není. To je ta čokoláda, to jsou ty dortíčky, to jsou ty různé sušenky. Ovoce většinu přináší vitaminy, vlákninu, ovocný cukr, fruktózu, která má větší vliv na uklidnění té chuti na sladké. Čili pokud máme večer chuť na sladké, zrevidujeme-li kolik jsme jedli sacharidů přes den a zjistíme, že máme deficit, tak můžeme doplnit ovocem s podstatně méně rizikovou, rizikovým dopadem, než když si dáme něco sladkého tučného. Dokonce diabetická dieta jako druhou večeři něco sladkého ve formě ovoce i doporučuje.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Povídat si o zlozvycích budeme na Regionu ještě za chvíli.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě a bojujeme se zlozvyky. Možná i vy, možná už sami víte, které máte, které byste sami dali na to první místo. Sestavili jsme hitparádu jakýchsi deseti zlozvyků tak, jak to mají pacienti u paní doktorky Cajthamlové v ordinaci. U mě tu v mém výčtu ještě chybí k tomu dokončení třeba žití jen na salátech, někdo, kdo hubne, tak saláty preferuje.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Báječné. Tohle to, to je zlozvyk, který je navozený většinou tlakem okolí. Normální člověk má na salát chuť, ale rozhodně bude mít také přirozený hlad a za normálních okolností dostane nápad, co by měl chuť si dneska uvařit, co by si dal k snídani dobrého. Rozhodně to, aby jedl jenom salát, vyžaduje určitou formu poruchy příjmu potravy. Ten, to jídlo jenom salátu je v podstatě hladovění, protože ten člověk nedostává základní živiny, což jsou bílkoviny, jsou to sacharidy a je to i určité množství tuků, ale vlastně zahání svůj hlad vlákninovou objemovou stravou, která tu energetickou živinovou hodnotu má velmi nízkou. Paradoxní na tom je, že například modelky říkají, že jedí jenom jogurty s nějakými saláty. Když se potom zamyslíme nad tím, z čeho je ten salát, zjistíme, že významnou částí v tom salátu může být tuk ve formě nějakého oleje. Ona řekne: "Dávám si tam jenom dvě lžíce," jenomže dvě lžíce oleje je 30 gramů tuku, což je v podstatě dávka odpovídající 200 gramům vepřového masa v kýtě. Čili jako tady vlastně ten salát obsahuje jenom ten tuk, neobsahuje tam bílkoviny, pokud tam nejsou vysloveně bílkovinné přídavky, jako je třeba tofu nebo tam není nějaký kus sýra nebo maso, tak ten salát je neplnohodnotný. To, co já velmi často vidím, je, že takové ty úřednice se snaží žít zdravě, čili jsou a dají si k obědu jenom salát třeba s nějakými dvěma, třemi kousky masa, zapíjí to hodně vodou, nedají si ani polévku, to jsou přesně ty osoby, které potom ve 4 hodiny si dávají kávičku a dortík. Takto strukturovaná strava je nesmyslná. K obědu patří nějaký zdroj sacharidů, samozřejmě by tam měla být polévka, která připraví ten žaludek na největší jídlo dne. Měl by tam být nějaký zdroj bílkovin, který může nahradit například i luštěnina, ale může tam být kousek masa, může tam být sýr. Pak by tam měly být sacharidy v dostatečném množství, což je ta příloha, kterou většina těchto žen odstraňuje. A potom vám mohu zaručit, že v ty 4 nebudete mít obtěžující chuti na sladký tučný dortík.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Strava vyvážená pestrá v dostatečném množství. No, vrátit se k výčtu deseti nejhorších zlozvyků, jak je vnímá paní doktorka Cajthamlová u vás pacientů, tak se můžete i na naši stránkách těch facebookových www.facebook.com/hubnetezdrave, případně můžete napsat i nějaký ten svůj zlozvyk, rozšířit tu řadu jak to vnímáte a rozvinout diskusi. Těšíme se na to stejně jako na vysílání zase příští čtvrtek.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já moc děkuji za zajímavé téma. A jenom rychle zmíním, prosím, nezáviďte ostatním a neporovnávejte se s nimi, každý to máme možná trošku jinak. Přeji hezký den, na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio