Pohybové aktivity vhodné na hubnutí doporučila Kateřina Cajthamlová

15. červen 2016

Pohyb, tedy spíše jeho nedostatek, stojí za rozmachem civilizační choroby zvané obezita. Člověk je plně adaptován na normální fyzickou aktivitu, které si oproti předkům dopřává méně. Pohybovat by se měl každý, kdo chce dobře žít a chce zhubnout. Jakýkoliv pohyb je lepší než nic.

Naši předkové se hýbali často. Chůze, běh, plavání, nošení běžných břemen, lovecké aktivity, to byl přirozený pohyb až do příchodu civilizace.


Obézní lidé by neměli chodit do schodů, neúměrně to zatěžuje jejich klouby. Pokud jste obézní, raději jeďte výtahem a tuky spalujte chůzí po rovině.

Říká se, že i když spíme, hubneme. Stačí se ostatně podívat na čísla. Během jedné minuty spánku spálí 60 kg člověk 4 kJ. Sezením spálí stejná osoba 6,2 kJ/min, stáním 6,8 kJ/min, pomalou chůzí (2km/h) 7 kJ/min. Pokud ovšem přejde k pomalému běhu 8 km/h, spalování citelně narůstá na 36 kJ/min. Vyšší hmotnost následně přináší i vyšší výdej energie, stokilová osoba spálí pomalou chůzí 12 kJ/min.

„Pakliže jste obézní, nejdříve choďte pomalu po rovině a s oporou, poté přidávejte vzdálenost i rychlost, postupně se přesuňte do zvlněného terénu, přidejte domácí úklid nebo pilates, potom si běžte s dětmi zasáňkovat a s partnerkou zatančit. A poté už můžete téměř cokoliv, protože budete hubenější,“ shrnuje ideální vývoj doktorka Kateřina Cajthamlová.

Čtěte také

Správný čas pro přechod na vyšší stupeň poznáme podle tří faktorů - nezadýcháváme se a nemusíme nad dýcháním přemýšlet, nepociťujeme bolest svalů, kloubů a šlach a potíme se pouze na horní polovině těla.

Vhodné pohybové aktivity při obezitě

Nordic walking - chůze s oporou, která podporuje správný mechanismus dýchání, pokud máme správnou obuv, zvolíme správnou rychlost a vypilujeme techniku, jedná se o ideální pohyb

Kateřina Cajthamlová

Chůze ve vodě - voda nadnáší a uleví kloubům, je vhodná pro silně obézní pacienty

Plavání - při správném dýchání a správné poloze těla (ideální je znak) je velmi prospěšné

Pilates - pomalé cvičení, které vyžaduje správné držení těla, ideální je se svěřit do rukou zkušených trenérů, kteří poradí, jak pohyby správně provádět, jak dýchat a jak hlídat tzv. centrum těla, pak toto cvičení posiluje hluboký stabilizační systém a prohlubuje správné dýchání

Animal flow - kopíruje přirozené pohyby zvířat, původně byl vyvinut pro atlety, kteří jím zvyšovali svou pružnost, obézní osoby a děti by se měly vyhýbat především skokům, ideální je konzultace s rehabilitačním pracovníkem, který zakáže nebezpečné pohyby

Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.