Při hubnutí nic nepodceňte. Poslouchejte své tělo

8. prosinec 2016

Přerušuje váš plán zhubnout slabá vůle? Možná je v tom nevinně. Někdy děláme chyby, aniž bychom to tušili. Třeba když se necháme inspirovat strhujícím příběhem o vítězství nad tukem a vydáme se na cestu také… jenže se špatnou mapou.

Každý člověk je jiný. Když tuto skutečnost ignorujete, zaděláváte si na problémy. Návod, který pomohl sousedce, nemusí pomoci vám. Jak se vyvarovat potížím a co dělat v případě, že se s nimi už potýkáte? Poradí doktorka Kateřina Cajthamlová.

Mně se to přeci nestane

Znáte tu větu? Raději na ni rychle zapomeňte. Nikdo do budoucnosti nevidí a podcenit rizika se nevyplácí. Než přejdete silnici, rozhlédnete se. S hubnutím to není jiné. Špatné metody mohou zničit imunitní a trávicí systém, odstartovat chronickou depresi, nebo být špatným vzorem pro vaše děti.

Ostychy stranou

Před najetím na novou stravu a cvičení, byste se vždy měli poradit se svým lékařem. A to i v případě, že vás krom váhy zrovna nic nepálí. Nemusíte se bát, že vás doktor z ordinace vyžene. Naopak vám může dodat podporu. Především vám ale poradí, co by pro vaše tělo mohlo znamenat příliš velkou zátěž, nebo co byste ve stravě neměli vynechat.

Tělo se s vámi snaží mluvit

Určité chutě jsou ze začátku normální. Tělo mohlo být dříve vystavené třeba nadbytku cukru nebo soli a v novém režimu si teprve zvyká. Pokud ale chutě stále zesilují, je vhodné se zamyslet. Co byste si dali nejraději?

Čokoláda hořká sladkost

Například chuť na šlehačku nebo čokoládu může znamenat, že vám ve stravě přes den chybí polysacharidy. Tělo a mozek z nich berou hlavní část energie, co za den potřebují. Tyto složité cukry také pomáhají tvorbě serotoninu, který má na starost kvalitní spánek a dobrou náladu. Přidejte proto v průběhu dne kus ovoce, zeleniny nebo lžíci přílohy navíc.

„Jo-jo efekt je daň za chybnou dietu.“

Váš cíl by nemělo být nějaké číslo na váze. Důležité je si novou postavu udržet. První zkoušky přichází v chřipkové sezóně a při stresujících situacích. Pokud ani tehdy nespadnete do kolotoče sladkých limonád, fast foodů a chlebíčků, můžete si gratulovat. Po skončení diety také znovu navštivte lékaře. Jen testy vám mohou s jistotou ukázat, že vaše tělo přijalo nový styl v pořádku.

autoři: Kateřina Cajthamlová , had
Spustit audio