Proč nás bolí hlava? Příčin může být mnoho, říká Kateřina Cajthamlová

25. duben 2017

Věděli jste, že každý, kdo trpí chronickou bolestí hlavy, by měl navštívit na prvním místě neurologa? Taktéž by se ale měli pacienti dostavit na vyšetření očního pozadí a rentgen krční páteře. Obtíže totiž může vyvolávat několik různých faktorů.

Pomocí vyšetření očního pozadí lze vidět stav cév v mozku. U lidí, kteří mají chronické bolesti například vinou vysokého krevního tlaku, se právě na očním pozadí projeví změny. A totéž platí u aterosklerózy.

Nejčastějšími neurologickými případy jsou migrény

Kdo trpí migrénou, zažívá až omračující bolest, které se dříve říkalo hemikránie, protože se většinou vyskytuje v jedné polovině hlavy. Předchází ji aura, což znamená, že slyšíme různé zvuky, vidíme záblesky a další podobný typ záležitosti, které se reálně nedějí.

Jedná se o onemocnění, na které je potřeba nasadit léky. Spolu s ní totiž vzniká určitý reflex, kdy s čím dál častějšími migrénami se objevují stále závažnější problémy. Člověk může být migrénou vyřazen z pohybu, zvrací, leží, je světloplachý, musí být ve tmě.

Jaké známe další bolesti hlavy?

Klastrová bolest hlavy se koncentruje na malý, konkrétní prostor. Většinou se projevuje v oblasti oka. Drobnější kroužek bolesti přitom bývá na daném místě velmi intenzivní.

Bolest

Další druh bolesti vychází od trojklanného nervu trigemimu. Případně lze zažívat bolesti tenzní, během nichž se zvyšuje napětí šíjových svalů. Dochází k tomu, že se stáhnou svaly, které jsou na hlavě. Mezi jinými i například spánky. Máme při nich dojem, že je nám malá kůže nebo máme příliš těsně nasazenou čepici, jde tedy o tlakovou bolest, kterou můžeme pociťovat celý den.

Další jsou vertebrogenní bolesti hlavy - bolesti od krční páteře. Mohou se projevovat při různých pohybech. A zde je důležitá rehabilitace krční páteře.

Co se děje v hlavě?

Bolest hlavy souvisí nejčastěji se změnami prokrvení v oblasti mozku. Buď se prokrvení mozku omezí, sníží se třeba při klesání atmosférického tlaku, anebo se naopak roztáhnou cévy v mozku, z čehož vychází migrenózní bolest hlavy.

Kateřina Cajthamlová 04.jpg

Mezi další bolesti hlavy lze zařadit takové, které vznikají při infekčních onemocněních, nejčastěji očí, a při meningitidě (zánětu mozkových blan) a encefalitidě (zánětu mozkové tkáně).

Jak ovlivňuje jídlo bolest hlavy?

Některé toxické látky v potravě mohou způsobit bolest hlavy, pokud mají vliv přímo na mozek.

Lidé, kteří hladovějí, si překyselí organismus nepříjemným metabolickým způsobem. Jednak poklesem hladiny cukru v krvi a jednak tím, že při hladovění většinou také omezujeme množství tekutin, takže i poklesem zavodnění organismu.


Pomyslným hitem poslední doby je aquaholismus. Lidé pijí přemíru různých nemineralizovaných vod, kvůli čemuž může dojít vlivem hyperhydratace, nebo zvýšeného krevního tlaku až k mírnému otoku mozku.

Při stavu sníženého množství cukru v krvi - hypoglykemii, je nám špatně od žaludku, máme svíravý pocit hladu, může se dostavit pocit na omdlení a také bolest hlavy. Bolest hlavy může být tlaková, člověku se mohou dělat mžitky před očima a může docházet k změnám zraku.

Na opačné straně spektra najdete bolesti hlavy, které jsou následkem příjmu velkého množství sladkých potravin, třeba ovoce nebo šťáv. Tělo v takovém případě zareaguje zvýšeným vylučováním inzulinu, kdy se do hodiny nebo dvou projeví bolest hlavy s obtěžujícími chutěmi na sladké.

Jak působí tekutiny na bolest hlavy?

Pomyslným hitem poslední doby je aquaholismus. Lidé pijí přemíru různých nemineralizovaných vod, kvůli čemuž může dojít vlivem hyperhydratace, nebo zvýšeného krevního tlaku až k mírnému otoku mozku.

pivo, pití, pitný režim, tekutiny

Pijeme takzvané hyperosmolární roztoky, které mají velkou hustotu. Jsou buď velmi slané, nebo velmi sladké. Dehydratují naše tělo. Totéž se může stát přehnaným pijákům kávy nebo přílišným konzumentům bylinných nápojů, jelikož některé rostliny taktéž odvodňují, například kopřivy.

Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Cajthamlovou

autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio