Proč při smutku saháme po čokoládě? Bonboniéra problémy nevyřeší

19. prosinec 2016

Špatná nálada neboli dysforie potká jednou za čas každého. Pokud se ale nálada dlouho nezlepšuje, je potřeba se zamyslet, jestli v tom není něco většího.

Být smutný kvůli nějaké události, nebo naštvaný na někoho, kdo se k nám špatně zachoval, je logické. „Důležité je, aby odpovídal náš duševní stav aktuální situaci,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová. Za své emoce bychom se neměli kárat, ale neměli bychom se k nim ani příliš upínat. „Předtím než jdeme spát, bychom měli mít nějakou formulku, vtip, odpuštění nebo omluvu, abychom to netahali do druhého dne,“ radí paní doktorka.

Strava pro lepší náladu

Tvorbě endorfinu a serotoninu pomáhají cukry. Oba zmíněné hormony ovlivňují pocit štěstí a spokojenosti. To však neznamená, že stačí navštěvovat cukrárnu. Dlouhodobé následky sladkostí jistě dobře znáte. K lepší náladě pomáhá vyvážená strava s ovocem a složitými cukry, které najdete v přílohách. Nic si neodpírejte, ale jezte s mírou.

Jak poznáme, že je to vážné?

Přetrvávající špatnou náladu nazýváme depresí. Ta trvá déle jak dva týdny v kuse. Mezitím člověka opouští motivace cokoliv dělat, dochází k izolaci, nebo i k odmítání potravy. Může jít o situační depresi vyvolanou náhlou duševní zátěží, nebo klinickou, která souvisí se sníženou hladinou serotoninu a s dědičnými faktory. Neléčená situační deprese se nakonec může stát chronickou.

smutek

Není nutné, aby se lidé s depresí prali sami na vlastní pěst. Pomoc nabízí psychologové a psychoterapeuti. V některých případech je vhodné nasadit léky, někdy stačí dialog a rada.

Cvičení jako prevence

Každý má vlastní návod, jak se udržet v psychické pohodě, obecně ale můžeme říct, že cvičení pomáhá. Najděte si sport, který vás baví, nebo zkuste pravidelné procházky. Pročistíte si tak hlavu a ještě podpoříte svou postavu a tvorbu hormonů štěstí.

autoři: Kateřina Cajthamlová , had
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.