Sacharidy v naší stravě; víte, k čemu slouží sacharidové vlny?

4. září 2014

Jak moc jsou důležité sacharidy a co do nich vlastně patří? Co to jsou sacharidové vlny a jak se díky nim hubne? Co když vynecháme sacharidy úplně? Kolik procent naší denní stravy mají zaujímat sacharidy? Jsou dobré a špatné?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Každý týden nové téma, pokaždé rady od doktorky Kateřiny Cajthamlové, tak tomu bude i dnes v seriálu Hubněte zdravě, u kterého vás zdraví Patrik Rozehnal a vítá paní doktorku.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nazvali jsme to sacharidové vlny, dostaneme se k tomu taky proč, ale nejprve ty sacharidy, jak moc jsou důležité a co do těch sacharidů vlastně patří, co to jsou ty sacharidy?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Sacharidy česky cukry a nebo polysacharidy, čili škroby jsou látky, které jsou pro náš organismus zásadní a jsou dobře stravitelné. Potom existují jiné typy sacharidů, které se vyskytují ve vláknině, to je celulóza, které jsou pro nás nestravitelné. Pro jiné živočišné druhy savců, například pro přežvýkavce nebo jiný typ vlastně lichokopytníky, je vláknina částečně stravitelná a je to ta složka, o které hovoříme, že je v naší stravě deficitní, čili že jí příliš mnoho není, přestože je nestravitelná, čili nemá pro nás nutriční hodnotu, tak je velmi důležitá a pomáhá jednak správné funkci střev a jednak pomáhá usídlení správných bakterií v našem střevě. Příjem vlákniny by měl být kolem 20 gramů vlákniny denně. Co se týče těch stravitelných složek, tak cukry jednoduché takzvané, což jsou vlastně monosacharidy a disacharidy, to jsou vlastně ty základní složky potravy, které tělo příliš nemusí štěpit a v podstatě hned z nich získává energii. Jejich příjem je v naší civilizaci nadbytečný. Samozřejmě čehokoli čeho je příliš mnoho, tak je už příliš, škodí zubům, škodí trávicímu traktu a škodí naší postavě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová a dál se tématu budeme věnovat za malou chvíli.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte seriál Hubněte zdravě, dnes tedy o sacharidech, o kterých se teď znovu rozhovoříme s paní doktorku Kateřinou Cajthamlovou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Pokud konzumujeme velké množství těchto jednoduchých cukrů, tak nám kolísá hladina krevního cukru, což není dobré, protože se aktivuje inzulin nebo vylučování inzulinu ze slinivky břišní, což jednak zatěžuje slinivku a jednak vlastně pokud trpíme dlouhodobě tím, že jíme velké množství těchto jednoduchých cukrů, tak může docházet k takzvanému hyperinzulinismu, to znamená v krvi máme inzulinu víc než je správně a tím vzniká řada různých poškození, jednak tkáně na ten inzulin přestávají být citlivé, aby nedocházelo k jejich poškození, jednak ta zvýšená hladina v krvi spolu se zvýšenou konzumací jednoduchých cukrů vede k většímu ukládání tukové tkáně. Takže to není dobrý nápad konzumovat víc než zhruba 10 % naší energetické spotřeby v jednoduchých cukrech. Tyhle cukry jsou obsaženy jednak v těch sladidlech, o kterých jsme hovořili, tam je to ve formě sacharózy, což je disacharid, jednak fruktóza je obsažená v ovoci, glukóza je obsazená také částečně v ovoci a chutnají všechny tyhle ty cukry sladce. Další skupina jsou škroby, o kterých jsem hovořila, to jsou takzvané polysacharidy, tam ta glukóza je víc molekul glukózy vlastně vázaných chemickou vazbou a ty polysacharidy udržují hladinu krevního cukru stabilní, protože ty jednotlivé molekuly glukózy uvolňují při trávení postupně. Část těhle polysacharidů se štěpí už v ústech vlivem slin. Další část se štěpí v tenkém střevě. To znamená pokud chceme udržovat vlastně zdravý životní styl, tak by většinu naší konzumace sacharidů měly pokrývat polysacharidy ideálně kryté vlákninou, to znamená ovoce, obiloviny, luštěniny, to jsou dobré zdroje polysacharidů. Sladit, jak už jsem říkala, bychom měli relativně málo.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
I po písničce se budeme věnovat sacharidům, protože ty hrají hlavní roli v tom dnešním díle seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla říct, že bílkoviny, což je jedna z důležitých látek v naší potravě, jsou spíše stavebními látkami těla, zatímco sacharidy spolu s tuky jsou takovým palivem. Z nich získáváme ze sacharidů takzvanou rychlou energii, z tuků tam potřebujeme delší zátěž vytrvalostního typu, abychom ty tuky začli spalovat. Tuky mají ještě další funkce, těm se dneska věnovat nebudeme. Já bych se primárně věnovala sacharidům. Co se týče sacharidů, je potřeba, aby pokrývali alespoň polovinu našeho energetického příjmu, a to zejména kvůli našemu mozku a našim svalům.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jak to poznáme v potravě, že zrovna máme polovinu?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych nejdřív řekla, jak to poznáme, když ty sacharidy nemáme v té potravě dostatečné.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak se to projevuje?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Projevuje se to tak, že jednak jsme unavení, méně nám to myslí, míváme poruchy koncentrace. Z těch fyzických příznaků máme hlad, někdy se nám přímo zvedá žaludek, to je známka poklesu krevního cukru, znají to diabetici jako hypoglykémii. Míváme svalovou slabost, protože se spotřebovává svalový škrob. Někdy se může projevit i svalový třes a rozhodně trpíme velkou únavou paradoxně zároveň nemůžeme usnout. Býváme podráždění a dokud nenajdeme zdroj sacharidů, máme velkou chuť na sladké, to znamená tyhle ty jevy jsou známky toho, že tu dietu nemáme dostatečně bohatou na sacharidy. Velmi často v jídelníčcích našich pacientů vídáme, že omezují škroby, čili přílohy a potom si jakoby za odměnu dávají zdroje cukrů, které jsou kryté tukem, čili čokoládu nebo si dávají různé buchty a sami sebe klamou. Tady je vidět, že vlastně příjem potravy je do značné míry instinktivní a že tělo vytvoří jakousi nutnou potřebu a zároveň vysvětlení, ten mozek, který ty sacharidy potřebuje bezbariérově, tak vytvoří jakési logické vysvětlení proč si je můžeme dát i ve větším množství.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Může to někdo nahradit i tím, že si nedá to sladké, vynechá ty přílohy, ale pak to nahradí třeba alkoholem?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě tohle bohužel lidé dělají, tím si utlumí trošku ten centrální nervový systém, samozřejmě alkohol má ovšem bohužel negativní efekt. Co se týče bílkovin, o kterých jsem se jenom okrajově zmínila, tak z nich se za krizových podmínek organismu takzvanou glukoneogenezou dá ta glukóza vytvořit, to znamená za odštěpení aminokyselin z těch bílkovin se potom z těch zbytků dá vlastně ten deficitní cukr nahradit. Ale samozřejmě zatěžujeme játra, která se musí věnovat metabolismu bílkovin a zatěžujeme ledvinu, která se musí vyrovnat s odpadem těch aminokyselin.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě, hubneme i po písničce na vlnách Českého rozhlasu Region, rádia vašeho kraje s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, za mikrofonem je i Patrik Rozehnal. A mě teď zajímá, co to jsou jakési sacharidové vlny, jakási metoda, díky které se dá prý zhubnout?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, dá, je to metoda, která samozřejmě víc svědčí lidem sportovním, kteří mají větší zásoby svalového škrobu a škrobu v játrech, protože samozřejmě játra jako hlavní metabolický orgán si dělají zásoby pro různé krizové situace a svaly, které jsou pravidelně trénovány aerobní zátěží, mají svou zásobu rychlé energie ve formě škrobů také. Lidé, kteří začnou snižovat svoji hmotnost, tak vlastně tím, že si odstraní hlavní složku potravy, což jak jsem říkala jsou sacharidy, které by měly pokrývat zhruba 50 % našeho energetického příjmu, tak si velmi snadno vyčerpají zásoby škrobů v těle, to znamená dojde k tomu, že tělo začíná zpracovávat ten zásobní škrob z jater a ze svalů a hmotnost klesá. Bohužel další součástí tohoto je spousta obtěžujících chutí na sladké, které se kompenzují někdy tím, že ten člověk jí nadbytečné množství bílkovin. Je to takzvaná paleolitická strava, kdy ten člověk vlastně vyloučí úplně přílohy a jí jenom maso se zeleninou. Tohle to dělají třeba sportovci různých typů sportů, kde je hmotnost limitující faktor pro připuštění k závodům, jsou to třeba skokani na lyžích, jsou to žokejové, jsou to veslaři, jsou to kulturisté. Ale tito sportovci jsou jednak trénovaní, to znamená mají ty zásoby dostatečné, jednak většinou po zvážení rychle doplní nějakou rychlejší formou v energetických nápojích obsahujících maltodextrin, ty sacharidy, takže z dlouhodobého hlediska jsou trénovaní a nečiní jim to tak velké potíže. Zároveň přitom, když mají tyhle ty poklesy vlastně potřeby nebo příjmu sacharidů, tak sportují. Tohle to většinou neplatí pro chronické dietáře, kteří se sportu vyhýbají a sacharidové vlny používají čistě k tomu, aby zhubli bez toho, že by tvarovali nebo trénovali svalovou hmotu, tam ten nadbytečný přísun bílkovin bez té fyzické zátěže má negativní zdravotní důsledky.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vlníme seč sacharidově na vlnách Českého rozhlasu Region s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Sacharidové vlny jaké téma hubnutí hlavně pro sportovce, jak jsme zmínili. V čem je tam to vlnění, ty vlny, co mají vyjadřovat, že to dělají čas od času ti sportovci a nemůžou se na to spolehnout jako na dlouhodobý styl hubnutí nebo nemůžeme to my nesportovci zvolit jako metodu vhodnou k hubnutí?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ten název vlny je proto, že se vlastně po určitých intervalech, většinou je to den až dva mění množství sacharidů v potravě. Dělá se to proto, aby nevznikla adaptační reakce, to znamená, aby tělo se nepřizpůsobilo k tomu, že nedostává sacharidy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Neleklo se nezačlo hromadit.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nezačlo hromadit ve formě třeba tuků, zejména triglyceridů nějaké zásobní látky, aby se na tuhle situaci adaptovalo a aby se nevytvářel viscerální tuk.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená my to skokově, ne, že ubíráme, ubíráme, ale zase jako tomu tělo dopřejeme ty sacharidy, nedáme, dáme, nedáme.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dáme, nedáme, ano, přesně tak. A další věc, mělo by to souviset i s tréninkem, protože v době, kdy my ty sacharidy nedáme a dáme hlavně bílkoviny, tak by ten trénink měl být spíš silový, v době, kdy sacharidy dáme, tak bychom měli dělat aerobní činnost čili běh, jízdu na kole, plavání. V okamžiku, kdy to děláme takto, což nám většinou poradí spíš sportovní lékař nebo nějaký jiný specialista, který se zabývá tedy sacharidovými vlnami jako metodou, tak to bývá bez rizika. Znovu bavíme se o lidech mladých. V okamžiku, kdy ten člověk má riziko vzniku cukrovky nebo je ve velikém psychickém stresu a nebo se vůbec nehýbe nebo se hýbe špatným způsobem, to znamená na svojí tepovou frekvenci nebo používá typ nějaké zátěže, která pro něj není vhodná, tak zase ty sacharidové vlny v kombinaci s tím žádným nebo špatným typem sportu mohou nadělat víc škody nežli užitku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená metoda pro hubnutí, pro nás nesportovce obyčejné to není tedy?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Myslím si, že má spíš víc negativ než pozitiv, ne příliš škodí lidem v mladém věku, ale tam zase může docházet k výkyvům psychickým, a to může být velmi obtěžující příznak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Apeluje tedy doktorka Kateřina Cajthamlová v tom dnešním díle, který také končí, v seriálu Hubněte zdravě, ale ne náš seriál, pokračujeme zase za týden u dalšího vysílání. No, a já jen připomínám, že tento víkend oslavíme naše narozeniny, takže se doktorkou Cajthamlovou uvidíme i na oslavách v sobotu v Praze v Karlíně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já se velmi těším a doufám, že jako tradičně objednáte dobré počasí, protože co si pamatuji, tak zatím vždycky bylo velmi krásně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak se na vás těšíme, mějte se pěkně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio