Střeva jsou jako obraz naší duše

22. leden 2015

Jaký vliv má stav našich střev na naši postavu, hubnutí a obezitu? Co klystýry, čistící kúry? Jakými potravinami a jídelníčkem můžeme střeva dát do pořádku? Na kterém střevu se projevuje více problémů při špatném stravování? Jak poznáme nemocná střeva?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jsme připraveni tak, jako bychom měli být každý čtvrtek po té 11 hodině, kdy nám službu ve studiu mezi 11 a 12 předá Iveta Chlumská. Tak Patrik Rozehnal tedy u mikrofonu, u toho druhého paní doktorka Cajthamlová.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, dobré ráno, dopoledne, jak, kdo se cítí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, je-li skřivan nebo sova, záleží i když věřím, že většina z vás už bude asi nějaký ten čas vzhůru a blížíme se k obědu, tak probereme třeba dnes hubnutí a stav střev, když už jsme u toho jídla. Souvisí vůbec stav našich střev s tím jak žijeme, jací jsme, jestli štíhlí nebi hubení, má to na to vliv?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, dokonce prý střevo je do duše okno, to znamená stav naší duše dokonce se zobrazuje ve střevech. A vzhledem k tomu, že střevo, zejména tenké střevo je hlavní oblastí vlastně vstřebávání důležitých živin a tlusté střevo zase naopak je tou oblastí, ve které se formuje stolice a odchází, tak změny střevní funkce docela výrazně mohou ovlivnit naší postavu. Ostatně vídáme občas v televizi reklamu na to, jak ti nadmutí lidé vlastně mohou funkci svých střev potravou nebo různými preparáty ovlivnit, takže ta postava v oblasti bříška může být narušena tím, že máme nadmuté tlusté střevo.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Víte to ráda, když pomocí takových těch umělých preparátů ...

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne!

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
... si vlastně můžeme dopřát znovu se v klidu najíst, to asi ne, to jsou takové ty prostředky na zácpu, to asi bývá nejčastější problém právě se střevy, ne, běžného člověka?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jsem začínala v nemocnici na gastroenteorologii a tam opravdu jsme velmi neradi vídali ty podomácku aplikované klystýry nebo případné různé nějaké diety detoxikační. To, co je největším nebezpečím těhle těch věcí, to znamená, že člověk prostě má nějaký příznak a ten si dám doma nějak hýčká a řeší prostřednictvím věcí, které někde zaslechl nebo někde viděl, je, že se oddálí diagnostika mnohdy velmi závažných onemocnění. A tady bych chtěla říct, že nádorová onemocnění tlustého střeva jsou velmi dobře léčitelná a jsou vlastně vedoucími v nádorových onemocněních v naší populaci. Takže s diagnostikou by se nemělo otálet.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Máte-li nějaké problémy, střevní problémy a třeba i s postavou a s jídelníčkem neváhejte a zeptejte se, využijte k tomu telefon 221553777. Ptejte se.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Máme dotaz v našem seriálu Hubněte zdravě ve vysílání Českého rozhlasu Region, bavíme se dnes o hubnutí, o stavu střev. A posluchačka Eva na telefonu. Přeji dobrý den, Evo. Jaký máte problém?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den. Já bych měla dotaz k paní doktorce, já mám takový problém, že jím každou hodinu, já se podívám na hodiny a říkám vždyť si jedla před hodinou, a najím se a za chvilku zase hlad. Nevím, jak si mám poradit. Prosila bych paní doktorku o radu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Můžete mi říct, jestli berete nějaké léky a potom, jestli jste spíš hubenější a nebo jestli jste víc při těle?

osoba
--------------------
No, léky neberu žádné skoro, beru vitaminy a takový.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vitaminy, a jste hubenější nebo při těle?

osoba
--------------------
Při těle.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A držíte nějakou dietu, snažíte se nějak omezovat nějaké potraviny ve stravě?

osoba
--------------------
No, skoro to nevydržím.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobře, něco takového jako třeba vyšetření hladiny cukru, jestli nemáte náhodou náběh na cukrovku nebo nějaká další vyšetření k dispozici máte?

osoba
--------------------
Paní doktorko, já jsem zdravá jako řípa.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zdravá jako řípa, fajn. Další, co mě napadá, to co vede k zvýšenému hladu nebo pocitu hladu nebo zvýšené konzumaci potravy, někdy bývá stav úzkosti nebo stav hněvu, máte něco takového, že byste měla strach nebo hněv?

osoba
--------------------
No, strach, to už jsem všechno vyloučila, i ten hněv, i ten jako ten strach.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A můžete mi říct, co třeba po té hodině jíte? Jakože třeba, co jste jedla před hodinou?

osoba
--------------------
No, průběžně zobnu, a si říkám si zobnu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Počkejte, co zobnu, já myslela, že opravdu se najíte?

osoba
--------------------
No, já se najím.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, a tak co zobnete?

osoba
--------------------
Dneska jsem snídala třeba ráno ty dva chlebíčky, pak jsem si dala dvakrát půllitru čaje, pak jsem měla zase hlad, tak jsem si dala další chlebíček.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Chlebíček znamená co?

osoba
--------------------
Chlebíček jako se šunkou a vejcem.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A jak velkej? Jo, jako chlebíček, jako opravdu chlebíček?

osoba
--------------------
Ano, ano.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak já už mám pocit, že odpověď znám. Vzhledem k tomu, že vy nejíte dostatečné množství potravy v tom jednom jídle, ale opravdu uzobáváte, tak máte hlad opravdu každou chvíli. Tomu se anglicky říká nibbling, je to takzvané zobání, a tam člověk vlastně každou chvíli se maličko nají, ten jeden nebo dva chlebíčky, to opravdu vám nepokryje kvalitní snídani. Navíc vy od sebe oddělujete jídlo a pití, to znamená, že ten organismus neustále o něco žebrá a tím pádem vy máte pořád pocit, že byste něco měla sníst a tím jak uzobáváte, tak vlastně neuspokojíte všechny potřeby organismus v jednom jídle a jíte čím dál tím častěji. Z toho může být i nadýmání, protože tímhle tím způsobem neustále obtěžujete trávicí trakt. Ono je lepší, když se člověk nají větší jídlo a potom to střevo nebo trávicí trakt má čas to zpracovat a vlastně může si chvilku odpočinout, kdežto u vás musí být pořád nastražený a vždycky dostane trošku a za chviličku zase trošku, takže i třeba vylučování žluči je tímhle tím způsobem narušeno. Takže zkuste najíst se pořádně, úplně do syta, napít se a potom udělat alespoň dvou až tříhodinovou pauzu, prostě se donutit, že pokud nebude další doba na jídlo, tak prostě nic jíst nebudete.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Evo, konec nibblingu, tedy zobání.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, přesně tak, konec zobání a opravdu se pořádně najíst.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře. Evo, děkujeme, mějte se pěkně a na slyšenou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkujeme, na shledanou.

osoba
--------------------
Děkuju pěkně, na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, a vy se ptejte klidně dál, využijte k tomu naší telefonní linky do studia 221553777. Dnešním tématem je hubnutí, stav střev, střevní problémy, no, a samozřejmě také zdravý životní styl.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Region, ten je věnován teď se svým vysíláním seriálu Hubněte zdravě. Je tu s námi doktorka Kateřina Cajthamlová a radí vám, co se týká hubnutí a střev. A teď bude radit jedné paní posluchačce ze Spořilova, jak prozradila. Tak zdravíme na Spořilov.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Povídejte a ptejte se.

osoba
--------------------
Dobrý den, jsem trochu diabetička od září, mám 7,1 a dlouhý cukr 5,1. Ale víc než dva roky, víc než dva roky mám potíže se střevama, žbrunká mi tam, když něco sním, strašně mně to žbrunká a pak nastanou větry, který jsou nekontrolovatelný. Byla jsem skrz to i vyšetřovaná kolonoskopií, rektoskopií, jako v nemocnici, teď jsem byla momentálně i na CT pánve skrz to, protože mě to stále obtěžuje. Ale začala jsem se vloni jsem se začala v květnu někdy hubnout a zhubla jsem celkově 20 kilo, nehledě teď od Vánoc kilogram, což je mi strašně zle, cítím se strašně unavená.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, tam by mě zajímalo, kolik toho sníte za den? Protože když říkáte, že máte tyhle ty obtíže, tak jíte dostatečně?

osoba
--------------------
Třikrát denně jím.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, a můžete mi říct třeba, co tak máte k obědu?

osoba
--------------------
Dneska jsem měla file s bramborem, malinko loupanýho rajčete, já si je spařuju, loupu si je.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je dobře, když máte ty potíže, tak je lepší loupaná.

osoba
--------------------
Ano, zapila jsem to malou sklenkou piva, protože to mně jedině tak chutná. Nedělá mi dobře mlíko.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jasně. Já jsem si tuhle tu otázku nechávala jako druhou, protože to, co popisujete, může být intolerance neboli nesnášenlivost mléčné jedné složky, je to laktóza, je to mléčný cukr. Ve stáří dochází k tomu, že vlivem stárnutí střevní sliznice se tam nevytváří enzym, který štěpí tenhle ten cukr a právě plynatost a ty obtěžující větry jsou velmi často průvodními znaky tohoto. Další, tím, že se neštěpí ten krevní cukr, tak po vypití mléka nedochází k vzestupu cukru v krvi, to znamená, že tělo někdy mobilizuje cukry ze svalů a může se to projevovat i přechodně zvýšenou hladinou cukru. Čili já bych myslela, že u vás stejně jako u dalších zhruba 70 % starších lidí se prostě projevuje tahle ta intolerance laktózy, což můžete vyřešit několika způsoby. Za prvé, je dobré zeptat se v lékárně, jestli by neměli tablety laktázy, což je ten enzym, který vám chybí ve střevech, a zkusit nějakou chvíli brát tuhle tu laktázu. Tam se ale poraďte se svým obvodním lékařem, jestli konzumace tohoto doplňku vlastně nějak nekoliduje s vašimi léky, aby to nebylo něco, co vám bude měnit činnost vašich léků. Takže zkusit tohle to. A pokud by to přešlo, tak máme vlastně jasno, máme diagnózu, a ty tablety by ten problém mohly vyřešit.

osoba
--------------------
Laktáza, laktáza.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak děkujeme, ať se daří, ať se zdraví dostaví.

osoba
--------------------
Děkuju moc, moc, moc děkuju, na shledanou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
S doktorkou Kateřinou Cajthamlovou dnešní téma hubnutí a střeva a můžete se samozřejmě dál ptát. Telefon 221553777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pokračujeme dál se seriálem Hubněte zdravě a v povídání s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Za mikrofonem také Patrik Rozehnal a téma už asi víte hubnutí a střeva.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já se ještě chci vrátit k tomu dotazu, který zazněl před písničkou. Tady si myslím, že postup paní byl naprosto v pořádku. Pokud dochází k nějakému výraznému hubnutí a jsou nějaké potíže s plynatostí, tak první vždycky je důležité zajít na gastroentorologii, nechat si udělat kolonoskopii, to znamená přímé vyšetření střeva, protože nejčastější příčinou tohoto komplexu problémů sice může být intolerance laktózy, jak jsem říkala, ale může to být ve starším věku nebo ve vyšším věku i nádorové onemocnění střeva a tam je důležité právě příliš nečekat a mít tu diagnózu udělanou, tedy v jejím případě ta diagnóza byla negativní, to znamená nic tam z tohoto hlediska nebylo. Protože pokud bychom začali hledat nejdřív nějaké tablety po lékárnách a zkoušeli vlastně jiné metody, tak oddalujeme problém.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Oddalujeme problém.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A může to být nebezpečné.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jedním z dalších problémů se střevy už jsme to trochu načali bývá zácpa. Jak moc je to svázáno s tím, co jíme, jak se snažíme hubnout a tak?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě hodně, protože to, co je velmi důležité u zácpy je, že spousta lidí nemá čas a nemá dostatek vlastně ani soustředění na to, aby dostatečně pravidelně pili. A pokud člověk nepije alespoň jeden a půl litru tekutiny každý den, a to se týká starších lidí nebo hodně zaměstnaných lidí, tak zácpa je vedlejším běžným příznakem. Vyskytuje se víc u lidí, kteří mají sedavé zaměstnání, protože to další, co je dobrou prevencí zácpy, je pohyb, a to i ideálně chůzí a alespoň půl až tři čtvrtě hodiny každý den. Takže lidé, kteří pořád sedí nebo se různě tak povalují a nemají fyzický pohyb, tak zácpou trpí velmi často. Další, co ovlivňuje zácpu, je nedostatečná konzumace vlákninové stravy, protože právě vláknina je to, co spolu s tekutinou nabobtná ve střevě a pomáhá vlastně čistící funkci tlustého střeva. Pokud ta vláknina ve střevě není, tak ten střevní obsah je malý, to znamená, že se z něj dostane pryč voda, a ta stolice zatuhne a potom se obtížně vyprazdňuje ten člověk. Čili je velmi důležité, aby člověk z hlediska hygieny střevní dostatečně pil, konzumoval dostatečné množství vlákniny, to množství je 20 až 30 gramů denně. Vláknina nejčastěji v obilninách, zejména v celozrnných, v zelenině, v bramborách, v semínkách různých, potom je vláknina rozpustná, to je pektin, ta je v jablkách nejčastěji. Hodně vlákniny je ve vločkách, v luštěninách, docela dost vlákniny obsahuje i cibule, chřest, někdy banány. Čili tyhle ty zdroje vlastně vlákniny bychom měli konzumovat. Ideálně každý den by člověk měl zkonzumovat 100 gramů vlákninové stravy na zhruba každých 10 kilogramů své hmotnosti.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Taková je tedy léčba takových střevních problémů. Já mám pocit, že i po těch dotazech našich posluchačů se k tomu tématu zase někdy brzo vrátíme.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Protože zaujalo, i když příště to zas bude něco jiného, třeba rychlost hubnutí, i to je možná důležité, jak moc rychle hubneme.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A určitě já bych ještě, co se té zácpy týče, tak bych chtěla varovat před nadužíváním projímadel, protože pokud střevo dráždíme tím užíváním projímadel příliš často, tak potom k té zácpě dochází po vysazení těhle projímadel. Zase, ta projímadla mohou dráždit stěnu střevní, může docházet k různým zánětům, takže určitě zácpu řešit režimovými opatřeními, pohybem vlákninou, vodou, pravidelností stravy a péčí o stolici.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Další dotazy můžete směřovat i na náš facebook www.facebook.com/hubnetezdrave a nebo se k některému z našich pořadů i v přepisu nebo ve zvukové podobě vrátit kdykoliv na našich stránkách www.ceskyrozhlasregion.cz.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já moc děkuji všem, kteří nám zavolali a přeji hodně zdraví a zdravá střeva. Na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A za chvíli pokračuje Dopolední Region s Ivetou Chlumskou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio