Tloustnout znamená stárnout; ovlivní navíc naše hubnutí teplota přijímané stravy?

18. červenec 2014

Rozhoduje teplota jídla a nápojů o naší postavě? Máme si v létě dopřávat více studeného? Máme raději vodu i čaj ohřívat? Má na naši postavu vliv i to, že si nedopřáváme teplé jídlo pravidelně, ale jíme jen studenou kuchyni?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hezké stále ještě dopoledne, zbývá z něj jedna hodina a my jsme rádi, že jsme dostali slovo. Když říkám my, mám na mysli sebe, tedy Patrik Rozehnal a taky doktorku Kateřinu Cajthamlovou. Dobrý den.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den. Dneska nemusím říkat doktorka Kateřina Cajthamlová, tak mi to chybělo, tak jsem na to byla připravená, že to říkám. Takže dobrý dem, Patriku, a dneska máme krásné téma.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Studené v ledním období.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zchlazení se, zdali nám studené nějak ovlivní i naši postavu, snahu zhubnout nebo vůbec, jestli je zdravé, tak to budeme řešit. Říká se, že hubení budou brzy studení, je na tom něco pravdy a je to špatně studené?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesný, přesné znění toho pořekadla je, až tlustí budou hubení, tak hubení budou studení. A tím se asi myslí, že ti tlustí mají ten přibržděný metabolismus, jdou adaptováni na hladovění a navíc mají vlastně izolační tukovou tkáň, která brání tomu, aby ztráceli teplo. To znamená jejich efektivita metabolismu a adaptace na podvýživu zajišťuje, že žijí v těžkých krizových podmínkách o fous déle, ale jinak teda musím říct, že v dnešní době platí, že tloušťka opravdu velmi zkracuje život a platí druhé heslo, které říká tloustnout znamená stárnout. Organismus, který je v zátěži, vlastně toho, že je přibrzděný metabolismus, zhoršené obnovování tkání, trpí kardiovaskulární systém, špatně se dýchá a vlastně trávicí trakt je adaptovaný spíš na maloobjemovou vysokoenergetickou stravu, která navíc chodí nepravidelně, tak toto všechno působí obrovský fyzický stres a ti tlustí lidé mají kratší dobu dožití. Takže v dnešní době platí, že být tlustý znamená dožít se sotva důchodu, a že se nám ten důchod tedy vzdaluje.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže v mírových dobách lepší hubení, ale na druhou stranu se nám to moc nedaří, protože je to doba hojnosti a my si neumíme odpírat.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ale my se nebudeme bavit o těchto faktorech jako o tom studeném jako takovém, ale o tom za chvíli po písničce.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Řešíme dnes trochu teplotu v seriálu Hubněte zdravě, tedy hlavně studené potraviny, studené nápoje, studené prostředí, kdy se v létě chceme trochu ochladit, tak doktorka Kateřina Cajthamlová nám je určitě připravena odpovědět i na to, jestli ta teplota jídla vlastně rozhoduje o té naší snaze zhubnout nebo o naší postavě?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla říct, že tady lidstvo vlastně bojuje s něčím, co dřív bývalo výhodou a v současnosti se to stává problémem. My jsme jako živočišný druh vznikli pravděpodobně v nějakém mírném pásmu někde u moře, kde byla stabilní teplota tropická spíš, to znamená 25 plus. Navíc tam byla hojnost potravy a člověk se tudíž nemusel nijak zvlášť snažit, v podstatě rybolovem, sbíráním ovoce, člověk byl sběrač a lovec až později, tak vlastně člověk celý den měl dostatek potravy, nemusel příliš nic dělat a platí tady proto toto Werichovo ptakopysk se smál, pračlověk si hrál, čili celý den vlastně se odpočívalo, možná trošku konverzovalo, možná trošku souložilo, a to bylo všechno, co člověk dělal. Tím jak se namnožila lidská populace a začal být tlak na to, aby se lidé stěhovali na sever, vznikla ta naše současná adaptace na chladné podnebí, to znamená jednak efektivnější hospodaření s energií, jednak zvyšování vlastně rezistence tukové tkáně ve chvíli, kdy není pohyb, což je v tom zimním období běžné u savců a není dostatek kvalitní potravy, není dostatek vitaminů, ovoce, zeleniny, protože člověk je všežravec, a není dostatek libového masa. V současné době vzniká takový paradox, protože vlivem naší civilizovanosti my si topíme a my si svítíme, čili vytváříme si jakési středomořské podnebí, kde adaptace na chlad není potřeba. My nemáme záchody venku, v zimě nepotřebujeme odhrabávat sníh, jezdíme autem a bydlíme v klimatizovaných vytápěných místnostech.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Stačí to bez toho, že bychom si dodali i to vedro?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ten problém je, že my přestáváme být otužilí k oběma extrémům, čili i k horku i ke chladu. V dnešní době už máme jenom husí kůži, ale máme ji bohužel ve stále teplejších teplotách. Jediné, co ví, jestli máme hojnost nebo nedostatek, trávicí trakt.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě, seriál, který posloucháte na vlnách Českého rozhlasu Region, rádia vašeho kraje, pravidelně každý čtvrtek po 11 hodině s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Napadalo mě při tom původním povídání, že by bylo možná lepší si to středomořské podnebí navodit tím, že si budeme užívat víc vedra a nebo se nebudeme naopak ochlazovat, ale to by nám asi nepomohlo, jak jsem pochopil.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To by nám nepomohlo, adaptace na různé podmínky, to je něco, co vlastně ten metabolismus zrychluje. My, pokud cvičíme, tak vlastně náš kardiovaskulární systém, naše plíce i naše svaly se musí adaptovat na to, že jednou něco děláme, takže to srdíčko musí vlastně zařídit, aby bylo dostatek prokrvení a plíce musí udýchat, svaly se musí vlastně postarat o ten pohyb. Čili se krátkodobě nebo dlouhodobě podle toho, jak dlouho a jakou činnost vykonáváme, zvýší obrat metabolický, no, a potom máme zase dobu klidu, kdy je potřeba, aby zase to srdíčko teda nebušilo příliš rychle a aby ty plíce dýchaly dostatečně, ale nemusí dýchat hluboce. Čili ty výkyvy na to se tělíčko nějakým způsobem trénuje, adaptuje a musí být odolné. Lidé, kteří trpí nadváhou, velmi rychle zjistí, že jsou dušní. to znamená, že ten výkyv pohybu jim dělá problém. Stejně tak unaví se svaly a začne třeba i bolet u srdce v těch horších případech nebo se zhorší prokrvení. Právě v tu chvíli je důležité začít pomalu trénovat a adaptovat se. To, co v dnešní době už prakticky nikdo kromě otužilců nedělá, je střídání teplot na kůži. Takové to běžné dříve sprchování studenou vodou, otužování tím, že jsme chodili méně oblečeni, to už ani dnešní maminky nedopřávají svým dětem, to znamená my jsme všichni příliš mnoho oblečení, příliš se myjeme v teplé vodě a příliš málo jsme exponováni vnějšímu ovzduší.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A příliš jsme pak tlustí.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jsme buď tlustí nebo si na tloušťku minimálně zakládáme.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Povídáme si s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou na téma vlivu studeného na naší postavu, a to v seriálu Hubněte zdravě, abychom vám tak dali návod jak žít lépe. Znamená to, že kdybychom se vrátili, jak jste naznačovala, k tomu, že se budeme sprchovat studenou vodou, že se budeme méně oblékat, budeme na sebe více pouštět studený vzduch v noci nebo i více větrat v okamžiku, kdy venku je třeba chladněji, nebo v létě, teď v tom horku třeba používat i klimatizaci nebo si dávat zmrzlinu, že tím prospějeme tělu?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych zabrzdila, co se léta týče, tak existuje právě otužilost dvojího typu. Termoregulace, čili schopnost těla udržovat stálou tělesnou teplotu, je přesně to, co zvyšuje náš energetický obrat. Tuková tkáň je izolačním, to znamená člověk, který si vyrobí uvnitř těla větší teplotu a vlastně je tlustý, tak má problém se té větší teploty uvnitř zbavit. Čili tlustí lidé potřebují víc právě těch chladných nápojů i chladných věcí zevnitř, aby pomohli své termoregulaci. Potřebují to do té doby, dokud se nezapotí nějakým pohybem a kožní povrch jim vlastně neochladí roztažením cév neochladí ten tělesný povrch.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená máme si dávat nápoje s ledem, ledovou limonádu, ledový čaj?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady záleží na tom, jak pracuje náš trávicí trakt. Trávicí trakt se té termoregulace rovněž účastní, horní část trávicího traktu se účastní, proto vlastně bychom třeba, když máme horečku, tak bychom měli pít horký čaj, protože tím vlastně ten trávicí trakt je zapnut na to, aby začal větrat, aby začal se potit, aby začal nějakým způsobem rozšiřovat cévy. Stejně tak víme, že otužilost vůči vedru je další známka toho, že ten kardiovaskulární systém pracuje správně, protože člověk, který je netrénovaný, to znamená není zvyklý ten vnitřek těla zahřívat pravidelným sportem, tak velmi špatně snáší vedro. Když posloucháme vlastně předpovědi a je tam to biologické riziko, tak je vždycky zmíněno, že třeba je riziko 3, protože jsou vysoké teploty a pozor si mají dávat lidé obézní, lidé příliš staří, malé děti a lidé, kteří mají nějaké kardiovaskulární onemocnění, lidé s vysokým krevním tlakem, pro ně jsou ty vysoké teploty velmi nebezpečné právě proto, že ten vysoký krevní tlak vlastně vytváří jenom malý prostor pro to, aby se to tělíčko vlastně zbavilo toho nadbytečného tepla.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Seriál Hubněte zdravě, Region váš společník, Patrik Rozehnal a doktorka Kateřina Cajthamlová ve studiu. Povídáme si o studeném. Dobře, tak znamená to, když obézní se budou ochlazovat, budou pít něco studeného, já nevím třeba možná i větrák, když na sebe pustí, že si pomohou přežít ta vedra, ale nepomůže jim to zhubnout, ale jen prospějí svému zdraví, aby ta vedra přežili?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, naopak u obézních jsou teď oblíbené takové metody zahřívání se ať už chodí teda do sauny nebo chodí na nějaké zvláštní procedury, kde jsou oblečeni tak, že se hodně potí, protože to, jaké množství té izolační tukové tkáně potřebujeme, to vlastně rozhoduje zase ten vnitřní termoregulační systém. Pokud se ty teploty uvnitř těla příliš zvyšují, tak má tělo tendenci zbavovat se té nadbytečné tukové tkáně. Nejteplejší orgány jsou v dutině břišní, to jsou játra, je to slezina a jsou to ledviny, a proto vlastně to první tloustnutí, které má zařídit nějakou vyrovnanou tělesnou teplotu, se děje kolem břicha. Nohy a ruce to mají jednoduché, víme, že když je chladno, tak velmi rychle nám vystydnou ruce, vystydnou nohy, ale to bříško zůstává pořád teplé, protože ty orgány potřebují pro svoji správnou funkci stálou tělesnou teplotu, proto vlastně to tloustnutí kolem břicha je první známkou určité podvýživy, kdy tělo nekryje ani základní vlastně potřebu energetickou na termoregulaci, tedy termoregulaci proti chladu. Ale jak jsem říkala, tak vlastně v současné době my máme spíš problém s tím tolerovat výkyvy teplot, ať už chlad, ale proti tomu se bráníme vytápěním, tak spíš to vyšší teplo, protože tam nemáme jak se vlastně bránit, proto jsou důležité ty různé sprchy, spíš zvnějšku ochlazovat tělo, proto po sauně je dobré ochladit tělo nějakou sprchou. V létě bychom se měli víc sprchovat a měli bychom ten kožní povrch chránit před přímým dopadem slunečních paprsků ať už nošením různých klobouků a nebo oblečením, které bude teda vzdušné, lehké, umožní pocení, ale bude mít spíš světlejší barvy, které odrážejí sluneční paprsky.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Když jsme radili v seriálu Hubněte zdravě teď těm obézním, že by se měli v létě vlastně ochlazovat, aby prospěli svému zdraví, ne té postavě, to budou muset se zaměřit na něco jiného, má vliv třeba i to, že si dopřejí studená jídla, že si nebudou tak často dopřávat jak se říká to teplé jídlo aspoň jednou denně, ale že to bude víc studená kuchyně a tak?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Veliká výhoda letního období je, že my přirozeně nemáme na ty teplé potraviny příliš chuť. Čili máme větší chuť na to ochlazovat organismus ovocem, různými chladnějšími nápoji. Máme větší chuť na zeleninu, také je líp dostupná a příliš ty tučné věci nám nechutnají. To grilování, které je v současné době tolik populární, má jednu výhodu, a to je to, že z toho masa vlastně odstraňuje tuk, jinak má samé nevýhody, protože ten zbytkový tuk vlastně tou tepelnou úpravou se může měnit na škodlivé transmastné kyseliny, ale celkové množství tuku z toho jídla je nižší než pokud děláme jiné tepelné úpravy, takové to dušení nebo další věci. V létě vlastně nebýt ledniček, což je naše taková jakoby zima přinesená až domů, tak my nemůžeme konzumovat velkou spoustu tučných potravin, třeba tučné jogurty, uzeniny, to bychom bez ledniček nemohli. Doporučuji tedy takový malý trik, zkusit tu ledničku na léto vyřadit z provozu a konzumovat opravdu potraviny, které té zkáze podléhají pomaleji a potraviny spíše čerstvé a věci vlastně upravovat kratší dobu a konzumovat spíš teda v té přirozené podobě. Další věc, která je v dnešní době velmi moderní je frutariánství a nebo takzvaná raw food, to znamená čerstvé pouze do 40 stupňů tepelně upravené potraviny, které vlastně zachovávají větší množství stopových prvků, vitaminů a ty tuky v nich se nemění v ty škodlivé.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, a když to zkusíte, tak budete nuceni častěji chodit na nákup, tím pádem více pohybu, pokud nepojedete autem.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A zase trochu pro zdraví.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, a hlavně pokud bychom se zbavili těch ledniček, bude problém kuřecí maso a bude problém losos, protože to jsou dvě potraviny, které v tom letním období nejrychleji zkáze podléhají.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová, no, a společně s Patrikem Rozehnalem přejeme tedy pěkné skoro už odpoledne a hlavně užijte si léto s Českým rozhlasem Region. Mějte se!

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A zůstaňte chladní vůči pamlskům a dalším zimním pochutinám.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio