Vánoční cukroví si mohou dopřát opravdu všichni, ale s mírou

13. prosinec 2012

Na paškál jsme si vzali úskalí vánočního cukroví. Dozvěděli jste se, čím osladit vánoční cukroví, kolik cukroví si můžeme dopřát během Vánoc, jestli je cukroví hřích zdravého životního stylu nebo ne a jaké cukroví ublíží nejméně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na Regionu jsme rozjeli Hvězdné Vánoce. A k Hvězdným Vánocům patří i cukroví. A to dnes probereme v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den. Já se, Patriku, velmi těším, protože dneska jsem se rozhodla šokovat naše hubnoucí posluchače.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Že jim doporučíte cukroví nebo jak?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jim ho vůbec nebudu zakazovat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, tak už touhle větou, myslím, že jste šokovala. A proč ho nebudete zakazovat? Dá se tedy na něm něco dobrého najít?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
My už jsme tady několikrát říkali, že u zdravého životního stylu nezáleží jenom na výběru té potraviny, ale záleží na tom, kdy, kdo a kolik jí konzumuje. To znamená, že já opravdu nezakážu, aby během štědrovečerního večera, případně prvního a druhého svátku vánočního lidé ochutnali kousek cukroví, jeden od každé návštěvy, která k nim přijde a cukroví přinese.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Teď ale bývá zvykem v českých zemích, různí se to tedy počtem, ale někdo říká, že minimálně sedm, někdo minimálně devět, někdo dvanáct druhů cukroví. Od každého druhu může ochutnat?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě ne, já bych doporučila, aby si člověk zrakem vybral nějaký druh, který se mu velmi líbí, vzal si ho, ochutnal, poděkoval. Pokud toto dělá po jídle, to znamená ne místo jídla, čili já velmi často slyším, že lidé se chystají na Vánoce tak, že si řeknou, udělám si místo, trošičku zhubnu, abych se potom o Vánocích mohl zase spravit. Tak toto je absolutní nesmysl, protože oni většinou před Vánoci zhubnou svalovou hmotu, odvodní a o Vánocích naberou tuk. Takže jejich výsledný efekt toho celého koloběhu tedy hubnutí a přibírání způsobí to, že mají podstatně méně svalové hmoty než na začátku zimy. A podstatně víc tuku, což je nesmysl. Ten poměr je horší, než kdyby nehubnuli předtím.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak o cukroví si budeme povídat dál na Regionu v seriálu Hubněte zdravě, ale teď si s námi poslechněte další písničku.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To, že cukroví není takový hřích, jsme se dozvěděli v seriálu Hubněte zdravě od doktorky Kateřiny Cajthamlové. Dál se cukroví budeme věnovat. Je nějaké cukroví, které přesto bychom si tím pohledem vybírat neměli?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si myslím všechny takové ty druhy, které jsou tlustě naplněny krémem. Napadají mě z těch nejstrašnějších typů, opravdu já se jim vyhýbám, protože jsem kdysi dávno před lety měla žlučníkový záchvat a nejsem úplně typický žlučníkář, to znamená, že mě to odradilo od konzumace velkého množství tuku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na ořechy nebo ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, přesně, takové ty tenoučké pracny, nacpané nějakým spoustou krémů. Případně takové ty kuličky, do kterých se snad dokonce dává sádlo a zavařenina. To si ani neumím představit, jak to chutná, ale toho bych se teda určitě nedotkla. Já kdykoliv dostanu nějaké cukroví, tak se bohužel teda ptám jako, z čeho to je. Dělám to ze stejného důvodu, proč to dělají třeba alergici na oříšky. Protože pro ně je to opravdu důležité, aby si nepřivodili zdravotní obtíže. Doporučuji hubnoucím, aby se ptali na to, kolik čeho, případně jaký je ten recept na to dané cukroví. Kolik čeho v tom cukroví je. Cukroví, takové to hodně posypané těmi různými sladkými barevnými věcmi, to bych zase si nebrala z tradičních důvodů, protože to je něco, co do našich tradičních Vánoc, si myslím, vůbec nepatří.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To mi přijde osobně, když pominu nějaké zásady životního stylu, že je to taková lenost spíše těch hospodyněk vymyslet něco, čím to ozdobit tradičně. Koupí něco, navíc možná i trochu chemického, tím to jakoby dozdobí. Navíc do těch úst taková ta barevná rýže není nic moc extra. Když vezmu klasické druhy cukroví u nás, linecké, vanilkové rohlíčky, pracny. Tohle by šlo? Oproti těm plněným ořechům, kde nejsou ty máslové krémy a tak podobně?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Myslím si, že tohle to je lepší varianta. Co se týče například vanilkových rohlíčků, tak tam je poměrně významnou součástí toho receptu jsou oříšky. Oříšky k českým Vánocům jednoznačně patří. Oříšky v období zimy obsahují vlastně docela dost látek, které chrání organismus, stopové prvky jako zinek, hořčík. To jsou všechno věci, které jsou v pořádku. U vanilkových rohlíčků záleží, jak moc je hospodyňka obalí v tom práškovém cukru. Takže existují i hospodyňky, které neobalují vanilkové rohlíčky v práškovém cukru. Tyto rozhlíčky jsou teda vždycky jsou trošku tučnější než bílkovinné, ale rozhodně se mohou konzumovat. Zase vyberu si jeden rohlíček od každé hospodyňky a konzumuji po jídle.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No a to linecké, které se slepuje marmeládou? Záleží i na druhu marmelády, jestli je domácí nebo ne?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě linecké má výhodu proti vanilkovým rohlíčkům, protože tam je právě navíc ta marmeláda. Čili tam je ještě navíc ovoce. Pokud ta marmeláda obsahuje aspoň 70% ovocného podílu, což domácí marmelády, které vlastně hospodyňky v létě dělaly, tak určitě obsahují. Pokud ta marmeláda je rybízová, rybíz je vlastně velmi nedostatkový typ ovoce v současné době, protože nějak onemocněl spolu s angreštem a prostě se nerodí. Takže rybízová marmeláda, meruňková marmeláda. Tohle to všechno, pokud je to z domácích zdrojů, velmi doporučuju. A zase je to přesně ta filozofie, že na Vánoce se připravujeme už od léta.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Možná vás to překvapí, ale paní doktorka pro vás bude mít i recept na jedno cukroví. Počktejte si na něj po písničce.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hvězdné Vánoce pokračují i v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, probíráme vánoční cukroví. Už jsme probrali tradiční druhy a teď se dotkneme i toho, co by bylo třeba letos vhodné na ten stůl servírovat, pro co bysme se měli rozhodnout jako tvůrci, hospodyňky, hospodáři, nevím, jak to nazvat. Máte nějaký druh cukroví, který byste třeba doporučila nebo rovnou prozradila recept?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vzhledem k tomu, co tady neustále s Patrikem se snažíme vám hubnoucím vysvětlit, že totiž ten problém je tuk v těch jednotlivých potravinách, tak já jsem si pro vás připravila naprosto netučné vánoční cukroví. Jestlipak, Patriku, víte, které to bude?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Netučné, tak musí tam chybět takové to tradiční máslo, které dáváme, tak něco sušeného, ne?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
V podstatě ano, jedná se o sněhové pečivo, protože tam je hlavní součástí bílek, který je našlehán do sněhu a druhou součástí je tam cukr. To je ta překvapivá věc, že já opravdu nebudu nikomu zakazovat, ale na Vánoce si nějaké cukroví tedy udělal i třeba pro sebe, ale bude to sněhové pečivo, které tedy, prosím, neslepujte žádnými krémy, protože to už by to množství tuku tam bylo vyšší. Jinak, co se sněhového pečiva týče, tam ten největší kumšt je udělat správně a pomaličku ten sníh. Co já vím, tak moje babička ještě šlehala sníh na vodní lázni a musely se vajíčka odpočinout, aby vlastně byly dostatečně tedy oddělitelné žloutky od bílků. Čili tohle to všechno doporučuju. Jinak se toto pečivo dělá tak, aspoň tady u nás doma se dělalo tak, že se vlastně množství cukru kontroluje podle toho, jak vypadá sníh. A dává se ho spíš méně, protože ta hlavní substance je tady opravdu ten sníh z těch bílků. My moc nesladíme, takže nám stačí většinou na jeden bílek sotva půlka lžíce krystalového cukru. Tady nedoporučuju rozhodně třtinový cukr, protože je hydroskopický, neboli váže na sebe víc vody. A to cukroví by se vám rozpláclo.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A moučkový?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Moučkový taky nemám moc ráda. Protože to zase neudělá ten pravý sníh. Takže šleháme sníh z bílků. Doporučuji to jako výborné cvičení předloktí, protože na to, abychom ušlehali ručně sníh na určité množství cukroví, tak to je opravdu hodně práce. Takže, prosím, střídat ruce. Pokud budete tohle to dělat na míči dokonce, tak budete posilovat i další vnitřní stabilizační systém. Teď si dělám, prosím pěkně, legraci. To samozřejmě nejde. Ale doporučuji tedy sněhové pečivo. Další typ pečiva, který si myslím, že je docela vhodný i pro vánoční dobu, jsou perníčky. Protože přece jenom tam používáme jako hlavní surovinu med. A v podstatě jsou velmi málo tučné. Takže perníčky jako druhý typ. A můžete udělat to, že vlastně trošku té mouky, kterou používáte na vánoční cukroví, nahradíte buď moukou celozrnnou, anebo přidáte rozemleté ovesné vločky. Tímhle tím zvýšíte obsah vlákniny v tom cukroví. A změníte i trošku barvu. Dostane to takovou zajímavě šedopuntíkatou barvu, takže budete mít i cukroví, které bude vypadat trošku jinak. Jinak báječná věc jsou například pistáciové oříšky, které tou svojí zelenou barvou vlastně ozvláštní vánoční cukroví. Teď už jsou k dispozici. A ještě, když dovolíte, Patriku, já vím, že toho říkám mnoho, ale chtěla bych upozornit hospodyňky na to, že vanilkový cukr, který je k dispozici na našem trhu před Vánoci, většinou není cukr s vanilkou, ale cukr vanilinový. Takže čtěte, prosím, složení. Poznáte po oku, že vanilinový cukr je čistě bílý, zatímco ten vanilkový v sobě má tu namletou vanilku. Čím víc vanilky, tím hnědší. Takže doporučuje, prosím, používejte vanilkový, nikoliv vanilinový cukr do pečiva.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A přejeme vám společně s paní doktorkou i hezké Hvězdné Vánoce, nejen na Regionu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Veselé Vánoce a mějte se pěkně.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio