Velikonoce v naší stravě

17. duben 2014

Na Zelený čtvrtek vyrazila doktorka Kateřina Cajthamlová s Patrikem Rozehnalem vysílat pořad Hubněte zdravě do Brandýsa nad Labem. Na místě probrali vše kolem Velikonoc. Například typické velikonoční potraviny - mazance, vajíčka, jehněčí, ...

Mluvili i o tom, jak tyto potraviny působí na naše tělo, s kterými šetřit a kterých si dopřát více.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Děkujeme i vám. 

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Byl to dobrý nápad, pozvat si paní doktorku sem k mobilnímu studiu před Velikonocemi?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já Velikonoce velmi miluju zejména proto, že o Velikonocích si máme dopřávat hlavně pohybu a taky si dopřáváme sluníčka a taky si dopřáváme takových různých jako láskyplných a laskavých a milostných symbolů. Ony totiž Velikonoce jsou vlastně svátky oplodnění a málokdo ví, že takovéto mrskání pamihodem, tedy pokud je vlastnoručně upletený z proutí jívy toho roku vyrašeného, tak je to vlastně to největší, co může mládenec dát z hlediska tedy toho, že dívku opravdu miluje, protože ta pomlázka má být hodně veliká a dlouhá a je to takový falický symbol, to nebudu překládat, protože jsme dopoledne tady a ještě použiju druhé latinské slovo tady, ty mašle na ní, to je jako symbol ejakulace a tohle to právě lidi nevědí. Opravdu to, že mládenec tímhle honí dívku a mrská ji tedy po erotogenních zónách a je za odměněn vejcem, to je vlastně známka toho, že ti dva spolu chtějí mít potomstvo nebo že jako to spolu myslí vážně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Když už jsme u toho výkladu významu Velikonoc, věděla byste i o barvách těch vajec, kraslic a podobně?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Věděla, protože hlavní barvou, takovou tou nejvíc signální o Velikonocích je červená, to je barva dávaná z lásky, mělo to vejce vždycky nějaký nápis a muselo to být zásadně vejce živé, to znamená takové to vejce natvrdo uvařené, to bylo spíš z praktických důvodů, ale je to symbol vlastně nového života. Pokud mládenec dostal vejce zelené, tak to je vejce takzvaně ze slušnosti. No, a pokud dostal žluté, tak to znamená příští rok už nechoď. Pokud by dostal modré, tak to je úplný prohřešek proti velikonoční tradici, protože modrá barva, barva smrti u Keltů patřila vždycky jenom na takzvané vejdunky, čili kraslice a házela se s tou Moranou většinou jako loučení se zimou, symbol smrti, tak se házela do vody. Takže rozhodně nedávejte žádné modré, protože to by mohla mládence ranit mrtvice a bylo by po něm, že jo.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tolik na úvod k výkladu Velikonoc. My se samozřejmě dostaneme i k jídlu, které je spojené s velikonočními svátky a zaměříme to trochu na hubnutí a zdravý životní styl už na chvíli na vlnách Českého rozhlasu Region.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je to pravda a jsme samozřejmě na náměstí a jsme tu s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, máme seriál Hubněte zdravě a blíží se nám Velikonoce. Máme tu i naší posluchačku, dobrý den. Můžu se zeptat na jméno, stačí křestní.

osoba
--------------------
Lenka.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Lenko, co vy děláte na Velikonoce, děláte-li něco tedy velikonočního k jídlu?

osoba
--------------------
Ano, určitě dělám tradičně, a to už dělala moje babička, maminka, tchyně taky, velikonoční nádivku, to znamená hlavně rohlíky nebo veka, uzené maso uvařené pochopitelně a hlavně trošku posolit, trošku popepřit, zalít mlékem a hlavně hodně kopřiv, protože kopřiva má úžasný účinky, to prostě, to nemá chybu a aby ty kopřivy byly ekologické, říkám to v uvozovkách, tak jsem si je dokonce přivezla z Mezihoří, což je mezi Orlickými horami a Jeseníky, mám jich asi kilo.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Paráda, my jsme se tady s paní Lenkou bavili už předtím a ukázalo se, že vlastně ona si z našeho pořadu televizního Jste to, co jíte, kdysi vzala to hlavní, můžete nám to říct, co to hlavní bylo?

osoba
--------------------
Ano, určitě, hýbat se, jíst přiměřeně, zase ne úplně dietu, protože to asi není to pravé ořechové, že, ale prostě jíst tak nějak jako normálně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Naprosto báječně. Já jsem tady paní Lenku málem objala, protože to bylo přesně to, co jsme chtěli. Moc vám děkujeme, paní Lenko, a hezké Velikonoce přejeme.

osoba
--------------------
Na shledanou a přijdeme se dneska s mužem a vnoučaty podívat na ty sokolníky a zítra na Jana Rosáka, už se budeme těšit.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkujem moc. Tak, já jsem jenom chtěla říct, že opravdu vajíčka, nějaké maso, případně teda nějaké ty houstičky a hlavně různé bylinky a kopřivy, to jsou věci, které tradičně k Velikonocům patří. Uzené maso většinou zbývalo po zimě a Velikonoce jsou svátky, které jak jsme říkali v tom předchozím vstupu, souvisí s plodností a na to, aby dívky vlastně byly schopné otěhotnět, tak musejí být kvalitně a dostatečně najedené. Tady se mi hrozně líbilo právě to slovo přiměřeně, které říkala paní Lenka. Tahle ta nádivka si myslím tak, jak ona ji popisovala, je v pořádku, akorát tam zapomněla v rozrušení říct ta vajíčka.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Výborně, tak je doplňujeme teď na závěr a za chvíli opět velikonoční povídání v seriálu Hubněte zdravě tady na Masarykově náměstí v Brandýse nad Labem.

/ Reklama /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A vysíláme seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, máme tu dalšího hosta, zřejmě paní učitelku z mateřské školy, je to tak?

osoba
--------------------
Ano, miniškolka Lumpík.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vy jste se tak přišli plánovaně na nás podívat, nebo jste šli okolo a najednou jste zjistili, že se tu i pro děti rozdávají balónky?

osoba
--------------------
My jsme byli v kině brandýském na nádherném loutkovém divadle.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Aha, vida. My se budeme ptát asi na něco jiného, že.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, mě by zajímalo, jestli děti v dnešní době, tak jako my, ve školce něco k těm Velikonocům dělají?

osoba
--------------------
Dělali jsme celý týden, vyprávěli jsme si o Škaredé středě, Zeleném čtvrtku, pletli jsme pomlázky, každé dítě si odneslo pomlázku, barvili jsme vajíčka několika způsoby a zítra budeme zdobit perníky.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To je paráda a můžu vědět jakými způsoby děti barví vajíčka, protože jsou to děti maličké, to jsou předškoláčci, tak co zvládne takový předškoláček?

osoba
--------------------
Barvili jsme vajíčka akrylovými barvami, lepili jsme krepový papír na vajíčka, lepili jsme skořápky nabarvené na vajíčka a zítra ještě chceme namalovat vajíčka inkoustem a zmizíkem na ně kreslit.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Páni, no, tak teda to je úžasné. Já vím, že když jsem jednou zkoušela těmi skořápkami, to je teda pořádná práce to tam přilepit tak, aby to bylo jako zajímavé a těmi akrylovými barvami, no, to musí být. No, tak moc děkujeme, že jste se přišli podívat, děti dostávají balónky, takže doufám, že budou mít hezkou vzpomínku na Velikonoce, děkujeme.

osoba
--------------------
Pěkné Velikonoce přejeme všem.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkujeme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
My bychom se možná mohli dotknout těch vajíček z hlediska stravování, jestli jsou vůbec vhodné, případně kolik si jich dopřávat nebo jestli teď na jaře jich je povoleno více možná i proto se používají na Velikonoce?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych jenom chtěla upozornit, že u některých technik barvení musíme dávat pozor na to, aby tou skořápkou, třeba konkrétně u těch akrylových barev, něco neprošlo do toho vajíčka, protože tato vajíčka by asi ke konzumaci nebyla vhodná, to je opravdu jenom dekorace. Ale jinak, co se týče vajíček, tak existuje Framinghamské studie, která už v roce 82 zkoumala jak se vlastně hladina celkového cholesterolu vztahuje ke konzumaci vajec. A byly skupiny, které jedly od nuly do 24 vajec týdně, to znamená to jsou od nuly do tří vajec denně a zjistilo se, že dlouhodobá hladina celkového cholesterolu tím ovlivněna není. Ale opravdu asi 20 vajec po jedné nějaké návštěvě koledníků asi bych nedoporučovala sníst, protože tam můžete dostat žlučníkový záchvat. Čili jenom pozor, samozřejmě ta hladina cholesterolu krátkodobě může po konzumaci vajec významně stoupnout.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová na náměstí v Brandýse nad Labem, kam můžete přijít i vy se svým dotazem a rádi ho s vámi probereme do vysílání Českého rozhlasu Regionu.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A věnujeme se tématu Velikonoc, seriál Hubněte zdravě s pravidelným hostem s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, dnes tedy přímo v terénu na prosluněném náměstí. Máme tu další návštěvnici u našeho mobilního studia, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co vy děláte na Velikonoce?

osoba
--------------------
Tak klasicky jako každý doma, peču beránka, děláme vánočku, mazanec, vajíčka barvíme, nevím, co ještě.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Paráda, no, já si myslím, že tohle to všechno jsou samozřejmě tradiční symboly. Děláte také jidášky?

osoba
--------------------
Občas, občas je uděláme, ale ne pokaždý.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A víte, co to je?

osoba
--------------------
Vím, je to z kynutýho těsta, de facto něco jako koblížky obalené v moučkovém cukru.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A jaký to má tvar?

osoba
--------------------
Je to takovej pletenec.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A víte proč?

osoba
--------------------
To nevím.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, protože to je připomínka oprátky, na které se vlastně Jidáš oběsil za to, že Krista udal v podstatě. No, ale je to krásné. Kolik vám takové pečení před Velikonoci zabere času?

osoba
--------------------
Tak ono záleží kolik si toho na ten den jakoby sama nabalím, ale tak plus minut dvě hodinky určitě.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tak to bych řekla, že je velmi krátká doba na to, že potom vlastně všichni strávníci mají radost, co dobrého měli. Chodí k vám hodně koledníků?

osoba
--------------------
Moc ne, protože tu jsme přistěhovalí a nikoho tu neznáme ještě takže ...

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je vám to líto?

osoba
--------------------
Tak, já pocházím z vesnice, tak trošku jo.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A kolik tak koledníků na vesnici chodívalo?

osoba
--------------------
No, tak tam v podstatě celá vesnice, tam se všichni znají, takže tam to nerozlišujeme jako příbuzní nepříbuzní, tam prostě kdo přijde, ten dostane.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, to je veliká škoda, že dneska tady už se to vlastně u Brandýsa nedělá. Já si myslím, že takové to utíkání před koledníky, to je docela práce, že jo, byla jste unavená, když takto přišla celá vesnice?

osoba
--------------------
To teda ano, to máte pravdu, je to náročný a náročný je taky se schovat, aby vás někdo, když jsem byla menší, tak to bylo horší o to, no, to jsme utíkaly se schovávat se sestřenicema.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A jakou technikou barvíte vajíčka? Říkala jste, že barvíte, jak to děláte?

osoba
--------------------
Tak barvíme klasicky z normálních barev je to v horké vodě, kde se namáčí vajíčko do barvy a po několika minutách se vyndá.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak moc děkujeme, užijte si krásně Velikonoce, na shledanou.

osoba
--------------------
Na shledanou, děkuji.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Taky děkujeme, já jsem jenom k těm mazancům a k těm jidáškům chtěla říct, tohle to, to je vlastně pečivo, které neobsahuje úplně velké množství tuku a je to pečivo, které tedy pro ty dívky a pro ty mládence, kteří mají spoustu energetického výdeje, jak jsme teď slyšeli, pokud tedy chodí koledovat, pokud běhají za těmi dívkami a pokud ty dívky utíkají před těmi koledníky, tak v podstatě ten nějaký kousek mazance určitě vysportují, takže to není žádný problém. Ale podmínkou je chodit po koledě, nedávat si tam alkohol, aby koledník byl tedy střízlivý a samozřejmě honit dívky a dívky musejí utíkat. Nějaký takový to ploužení a jenom hody, hody a už zas jdu dál pomalými kroky a dám si nějakou decku, to není tradice Velikonoc správná.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak, probrali jsme sladké, vajíčka, nádivku, smysl Velikonoc, zbývá nám ještě maso, o tom za chvíli.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Masožravce potěšíme teď v seriálu Hubněte zdravě. Dochází konečně na maso a přání i tady lidí, co tu s námi jsou. Doktorka Kateřina Cajthamlová možná zmíní maso, které k Velikonocům patří, zmíníme?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Většinou to bývá jehněčí nebo kůzlečí maso, což jsou teda masa, která jsou, to jehněčí je trošku tučnější, ale obecně jsou to masa mladých zvířat. Samozřejmě různé kuřecí maso tam může patřit také, ale rozhodně vepřové k Velikonocům už nepatří. Za tradičních dob totiž vepřové už se snědlo dávno v únoru a jedlo se vlastně před masopustem a pak už se nejedlo, takže nebylo. Takže rozhodně, jestli máte doma vepřové v plánu dělat nebo dokonce smažený řízek, tak to je těžce proti velikonoční tradici.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Z hlediska toho zdravého stravování, je jehněčí a kůzlečí vhodným masem pro náš jídelníček?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si myslím, že je velmi důležité znovu zmínit, že stravování má být pestré, to znamená určitě i jehněčí občas i kůzlečí občas je velmi vítaná varianta k tomu oblíbenému kuřecímu nebo vepřovému masu. Takže já bych se vůbec nebála, přestože to jak jsem říkala jehněčí je trošku tučnější, tak rozhodně je stejně tučné jako vepřové a je to vlastně jiná varianta, je to z mladších zvířat, čili myslím si, že určitě je dobré ho občas prostřídat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Máme všechny tyhle potraviny, které jsme vyjmenovali dnes v seriálu Hubněte zdravě, vyvažovat ještě něčím dalším, co přidal na jaře do toho jídelníčku nebo zvolit nějakou zvláštní přílohu i k tomu jehněčímu, něco, co by to trochu odlehčilo, pomohlo?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si myslím, že co se odlehčení týče, no, tak jakákoli příloha k tomuto vlastně masu může pomoci, stačí obyčejný chléb. Neustále tady zdůrazňujeme, že chléb není pečivo, protože pečivo proti chlebu je tučnější a pokud se jedná o kvasný chléb, tak ten navíc neobsahuje droždí. Čili chleba se nemusíme vůbec bát a na to odlehčení i do toho košíku koledníků je určitě vhodnou potravinou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Doporučuje doktorka Kateřina Cajthamlová. My za celý Český rozhlas Region přejeme hezké Velikonoce, ať se vydaří a těšíme se zase příště asi už v klasickém studiu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já se netěším do klasického studia, protože dnes tu máme nádherné slunečné počasí a přece jenom k jaru patří spíš pobyt venku, takže do studia se mi nechce, ale co se dá dělat. Tak na shledanou a moc děkuju a hezké Velikonoce všem.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A zastavte se, stále ještě s námi paní doktorka chvíli zůstává i na náměstí, chcete-li podpis nebo radu mimo vysílání, velmi rádi si s vámi popovídáme.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio