Většina dietních nápojů vám s hubnutím moc nepomůže. Existují ale výjimky

9. březen 2017

Na pultech jsou k dostání desítky nápojů, které vám dle reklamních sloganů mají pomoci snížit váhu a zlepšit zdraví. Co je ale opravdu praktické pít a po čem můžete zhubnout, popsala doktorka Kateřina Cajthamlová.

Smoothie, mléko, džusy, sirupy, bylinkové čaje. Do hydratace organismu se můžete pouštět různými způsoby, základem by ale vždy měla být obyčejná voda, u které víte složení. Minerální voda vlastně není voda, ve své podstatě jde o směs různých minerálů s léčivými, ale také s vedlejšími účinky.

„Měli bychom zavodňovat pravidelně během celého dne, protože voda je transportní médium. Zároveň jde o prostředí pro všechny chemické reakce v našem těle, tudíž správná hydratace je jednou z velkých zásad zdravého životního stylu. A teď co je správná hydratace. Teď všechny otrávím, všichni navíc čekají, co řeknu. A mají pravdu. Minimálně polovinu, lépe tři čtvrtě našeho pitného režimu by měla tvořit čistá, nemineralizovaná a nesycená, neslazená, nesolená voda. Nejlépe střední pokojové teploty, ani šíleně studená, ani šíleně horká. Za takových podmínek se jedná o správně hydratující nápoj,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Vodu si ale můžete ozvláštnit mátou, citronem, trochou džusu nebo nakrájenou okurkou. Aby vám voda nepřipadala nudná, můžete ji ohřát a udělat si čaj zázvorový nebo ze sušených plodů, například šípků.

Mléko nebo práškové nápoje jsou svým složením tekutou potravinou, v případě práškové náhrady stravy jde navíc o jídlo vyráběné speciálně pro sportovce s vysokým energetickým výdajem. Sycené vody zase způsobují plynatost. Diuretické a detoxikační čaje odvádějí vodu z těla a podporují vylučování tekutin ledvinami, tudíž na váze sice nějaké to kilo zmizí, ale tuky neshodíte. Najít funkční dietní nápoj vyjma vody je proto poměrně krkolomné. Doktorka Cajthamlová ale považuje za prospěšné také smoothie, ačkoliv se stejně jako mléko nejedná o nápoj.

MUDr. Kateřina Cajthamlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

„Většinou jde o ovocnou složku, která je po omytí celá rozdrcená. Obsahuje proto třeba i semínka z různých typů citrusů nebo jablek. A to považuji za velice dobrou variantu, než jíst ovoce jen tak. Lidé zrníčka většinou vyplivávají, ačkoliv mají poměrně dost zajímavých látek. U některých se dokonce předpokládá působení proti nádorovým onemocněním. Takže smoothie není nápoj, jeto potravina. A vlastně funguje jako něco, co zlepší stravitelnost ovoce.“

Škodí lidskému organismu káva nebo energetické nápoje? A jak na člověka působí guaranové nápoje? Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Cajthamlovou!
autoři: Martin Čuřík , Kateřina Cajthamlová
Spustit audio