Vitamíny ve stravě? Doporučuji ty přírodní, tablety raději vynechte

6. březen 2014

Co to jsou vitamíny? Jaké druhy existují a kde je najdeme? Jsou lepší přírodní vitamíny nebo v tabletách? Můžeme se vitamíny předávkovat?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Malé zdravotní okénko a velké okénko o hubnutí nazvané Hubněte zdravě na Regionu právě začíná a hezký poslech vám přeje Patrik Rozehnal.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A doktorka Kateřina Cajthamlová. Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jsme tu po týdnu opět, tentokrát s dalším jiným tématem. Mimochodem k tématům nás můžete inspirovat i vy, stačí, když napíšete třeba svůj vzkaz přes facebook www.facebookcom/hubnetezdrave a dnes to bude o vitaminech., Co je to vitamin?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, vitamin je látka, která je vitálně důležitá pro život, proto se také jmenují vitaminy, je to z latinského slova víta a aminy, to je většina z nich má v sobě aminoskupinu. Ten název je velmi starý a v podstatě dává najevo, že život bez vitaminů není možný. Vitaminy fungují jako takzvané koenzymy v buňce, to znamená pomáhají funkci určitých enzymů a enzymy, o tom už jsme mluvili a lidé to většinou znají, jsou látky, které jsou důležité k celé řadě biochemických dějů. Nejedná se jenom o trávicí enzymy, ale jedná se i o enzymy, které pomáhají buňce vlastně zbavovat se volných radikálů, pomáhají imunitnímu systému zabíjet bakterie a viry, to znamená jsou to velmi důležité látky, které zasahují do velké řady biochemických dějů v těle.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, že enzymy bez vitaminů nemůžou existovat?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
V podstatě enzymy bez vitaminů nemají správnou funkci.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A v každé buňce je stejné množství vitaminů, enzymů nebo každá buňka v těle to má někde jinde, že třeba B se hromadí tady vitamin, C někde jinde?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Báječná otázka. Nejvíc vitaminů můžeme nalézt většinou v játrech, protože játra jsou klíčovým orgánem celkového metabolismu těla. Spoustu jiných vitaminů můžeme potřebovat pro krvetvorbu, to je většinou vitaminy skupiny B, další vitaminy jsou potřeba pro syntézu třeba buněčné stěny, pro cévní stěnu, to jsou vitaminy skupiny C. Další typy vitaminů jsou vitaminy, které potřebujeme k syntéze různých hormonů, to jsou, nebo látek, které jsou důležité třeba pro práci mozku, to jsou vitaminy většinou rozpustné v tucích. Čili je velká řada specializovaných tkání, které potřebují určité specializované typy vitaminů. Takovým nejtypičtějším je třeba vitamin A, o kterém víme, že bez něj nejsme schopni vidět, takže je šeroslepost, porucha ostrosti. To je velmi důležitý vitamin, který v podstatě je potřeba pro tuhle tu specializovanou tkáň sítnice.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Rozjeli jsme dnes dopoledne krátce před 12 hodinou povídání o vitaminech v seriálu Hubněte zdravě, samozřejmě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Teď v tomhle období, mně se skoro nechce říct v zimě, ale dejme tomu přechodové období mezi zimou a jarem, jsou pro nás vitaminy třeba důležitější než jindy? Často to bývá jako ochrana před nějakých nachlazením, posílením organismu po té zimě a tak dál, je to něčím opodstatněno?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, zima je období, kdy je méně slunečního svitu, kdy vlastně nemáme tolik přírodních zdrojů vitaminů k dispozici, přestože naše obchodní domy jsou zásobeny ovocem, to ovoce bývá pěstováno za umělých podmínek, to znamená nebývá to to, které zrálo venku, to znamená jeho obsah vitaminů i dalších látek, které jsou důležité vlastně pro tu jarní naši dobrou pohodu, tak je méně. Čili opravdu vitaminy v tuto chvíli začínají být tou důležitou součástí stravy, na kterou bychom měli dbát. Vždycky, když jsme v situaci zátěžové, a tou přechod ze zimy na jaro je, tak je potřeba na vitaminy dbát, Další takovou zátěžovou situací jsou různé sportovní aktivity, zejména ty, které děláme nepravidelně. Takže zase tam dodávka vitaminů zajistí, že ten nadbytečný a vlastně pro nás nezvyklý pohyb nám neublíží. Další období je samozřejmě období nemoci, tam zas nám vitaminy pomáhají k tomu, aby náš imunitní systém fungoval lépe a aby regenerace našich tkání po té nemoci probíhala rychleji. Lidé se většinou ptají, jestli stačí vitaminy z potravy a nebo jestli není lepší brát si vitaminy v tabletkách? Tak tady bych chtěla říct, že jsou zátěžové situace, při kterých vitaminy z potravy nestačí a nebo tělo není v té situaci nemoci schopno ten vitamin z té potravy dostat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A to jsou jenom ty zátěžové okamžiky, není to čas preventivně brát v tabletkách?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Myslím si, že preventivně je lepší konzumovat pestrou stravu, protože například takové množství vitaminu C v pomeranči by se zdálo malé, je to zhruba 50 miligramů, doporučená denní dávka je zhruba 250 miligramů vitaminu C, takže zdálo by se, že v tom pomeranči je ho málo, ale jsou tam látky, které zvyšují efektivitu tohoto vitaminu v těch přirozených součástech stravy jako je ovoce nebo různé jiné součásti, já nevím u vitaminů skupiny B jsou to třeba kvasnice nebo játra, tak tam vždycky ty vitaminy jsou v komplexu s dalšími látkami, které zvyšují jejich účinnost. Takže určitě tablety mají své místo. Tam, kde lékař řekne, že jsou tablety potřeba, tak určitě ano, ale neměla by jimi býti nahražována zdravá pestrá strava.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme s vitaminy, tak by se dalo možná nazvat i to dnešní povídání, které posloucháte na vlnách Českého rozhlasu Region, Rádia vašeho kraje, Za mikrofonem Patrik Rozehnal, také doktorka Kateřina Cajthamlová. Probrali jsme tedy výhodu těch tabletových vitaminů, můžeme se vitaminy předávkovat?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, řada vitaminů, kterými se předávkovat můžeme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A je to škodlivé nebo to nevadí?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě každá látka v přírodě, i obyčejná voda, které jsem se před chviličkou napila, což možná bylo slyšet, může být něco, co nás může poškodit. Vždycky záleží na množství a na frekvenci s jakou danou látku přijímáme. Je vlastně dvojí skupina vitaminů, jedny jsou vitaminy rozpustné ve vodě, to jsou většinou vitaminy skupiny B. A potom druhá skupina vitaminů, tam patří A, D, E, K.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže DEKA, jak jsme se učili.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, takže tenhle ten, tyhle ty vitaminy jsou rozpustné v tucích, a ty se mohou nahromadit a můžeme se jimi předávkovat. Proto by žádný vitamin neměl být brán jaksi dlouhodobě, celoročně bez toho, že o tom ví lékař. Zase existují specifické zátěžové situace například těhotenství nebo příprava na otěhotnění, kdy je potřeba nějaký vitamin podávat tabletově po dobu delší, ale to vždycky s poradou s lékařem. Ty vitaminy, které jsou rozpustné ve vodě, se předávkují méně snadno, ale i tady je výjimka například niacin, což je kyselina nikotinová vitamin PP, neboli vitamin B3 se předávkovat dá a známky předávkování jsou docela nepříjemné, protože zhoršuje toleranci cukrů, to znamená může až vyvolat zvýšenou hladinu cukru v krvi a může zvýšit i hladinu kyseliny močové. Čili u lidí, kteří jsou náchylní na dnu při předávkování tohodle toho vitaminu, který normálně se nachází v játrech, v mase, což se může stát právě u lidí, kteří konzumují větší množství živočišných produktů, tak může dojít k tomu, že vzniká vlastně hyperurikémie, čili zvýšena hladina kyseliny močové z důvodu předávkování vlastně vitaminem B3.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak, na předávkování pozor.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
S vitaminy to není tak úplně jednoduché, jak slyšíme ze slov doktorky Kateřiny Cajthamlové v našem seriálu Hubněte zdravě, který vysíláme každý čtvrtek nově, v novém roce po 11 hodině. Když jste říkala, že se vitaminy hromadí, tak vydrží nějakou dobu v těle než je tělo zužitkuje nebo je můžeme pomocí nějakým způsobem vyplavit a zase snížit tu hladinu, když jsme se třeba předávkovali?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak určitě u každého předávkování slovo detoxikace je v dnešní době velmi oblíbené. Takže předávkování vitaminy a určitá tedy detoxikace od nadbytečného množství vitaminů, to je situace, která patří alespoň z té diagnostické části do rukou lékaře. To znamená představa, že my doma zjistíme, že jsme předávkováni nějakým vitaminem, je představou mylnou. My musíme vědět, co děláme, čili právě proto říkáme vždycky, řekněte svým lékařům při jakémkoliv zdravotním problému, které vitaminy berete, protože lidé vlastně to, že berou vitaminy, neberou jako něco, co by museli sdělovat. Stejně tak je důležité sdělit, že například drží nějaký typ diety, protože určité doplňky dietní někdy obsahují zbytečně vysoké množství vitaminů. Čili pokud ten člověk vlastně se domnívá, že se předávkoval nebo lékař mu sdělí, že má vysoké hladiny některých vitaminů, tak je za prvé důležité přerušit dodávku tohoto vitaminu. To je u každého toxinu první, přerušíme jeho dodávku,. U vitaminů rozpustných ve vodě to mámě jednodušší, protože stačí počkat, dostatečně pít, třeba snížit zátěž ledviny tím, že budeme trošku omezovat solení a je pokoj. Samozřejmě u těch vitaminů rozpustných v tucích to tak snadné není.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nebudeme jíst více tučného a nezbavíme se jich?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Bohužel takto to nefunguje, ale je možné vlastně každý ten vitamin má určitý poločas, po který se v těle zdržuje, čili tím, že například budeme brát určité specifické léky, které vlastně vyváží ty vitaminy z těla, tak je možné se jich také nějak zbavit. Ale spíš doporučuji opravdu nebrat ty megadávky, protože vitamin v přirozené potravě se předávkovat prakticky nemůžete. To jediná vlastně zdokumentovaná forma předávkování vitaminem vitamin E o polárníků, kteří snědli játra ledního medvěda, což není úplně tak běžná záležitost.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To si asi v supermarketu nekoupíme.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nekoupíme, ale u těch ostatních vitaminů v podstatě pokud jíme pestrou stravu, která je různorodá, tak předávkovat nemůžeme. Spíš mohou vzniknout hypovitaminózy, čili snížený přívod vitaminů různého typu. Za prvé víme, které skupiny obyvatel nebo lidí v zátěžových situacích tou hypovitaminózou jsou ohroženi, takže můžeme zasáhnout i preventivně. Tady to, co lidé znají v tuto dobu nejvíc, je vitamin C. Chtěla bych trošku varovat před těmi takzvanými megadávkami, to znamená dávkami gramovými a vyššími. Ta filozofie, že toto je správný postup, ta je poměrně dost stará, to se předpokládalo před 20 i více lety, že megadávky C vitaminu nejsou škodlivé. C vitamin je rovněž rozpustný ve vodě a že člověk se nemůže předávkovat, není to pravda. Pokud vlastně bereme dlouhodobě megadávky vitaminu C, jednak se mohou vytvořit rentgen nekontrastní šťavelové ledvinné kameny, což je tedy bolestivá komplikace. Jednak si tělo a ledvina vytvoří systém, kterým se ten vitamin C z těla vylučuje právě, abychom se nepředávkovali a potom, když náhle zastavíme dodávku těch megadávek, tak se poměrně rychle dostaneme zase do hypovitaminózy. Čili začnou nám krvácet dásně a můžou se projevit tedy známky únavy a dalších věcí, které vlastně souvisejí v avitaminózou C. Takže nic se nemá přehánět.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Měli bychom se také dostat k tomu, abychom našim posluchačům poradili, kde, který vitamin teď ne v lékárně, ale v obchodě a v čem najdou, případně v jakém množství, aby věděli v čem hledat nebo u kterých typů potravin. Tak zkuste nějak stručně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak výborně. Tak tím základním zdrojem většiny vitaminu skupiny B jsou celozrnné potraviny. Už jsme hovořili o kvasnicích, jádra a podobné vnitřnosti, maso. Je to různé u různých z těchto vitaminů. Tady jenom bych chtěla vyvrátit obecně tradovaný omyl, že zdrojem B1 vitaminu výborným je pivo, takže pravda to je, opravdu to nefiltrované pivo obsahuje vyšší množství B1 vitaminů, ale obecně alkoholismus i tedy pivařství snižuje hladiny B1 vitaminu. Takže dokonce u chronických pijáků piva se projevuje vlastně zvětšení srdce v rámci deficitu B1 vitaminu, který přesto, že si ho dostávají v pivě, tak vlastně ten alkohol spotřebovává větší množství B vitaminu. Jinak dalšími zdroji vitaminu teď už v rozpustných tucích, tady bych chtěla opravdu varovat před tím, aby lidé neomezovali příjem tuků pod tu mez, která je v podstatě nutná, což je zhruba 25 až 30 % energie z potravy, protože řada vitaminů právě rozpustných v tucích, pokud tuky přestaneme konzumovat, tak se můžeme dostat do avitaminózy nebo alespoň hypovitaminózy. Takže u vitaminu A, tady se předpokládá, že tedy šeroslepost, případně slepota jsou vlastně přímým důsledkem hlavně avitaminózy, čili absolutního nedostatku nebo dlouhodobého nedostatku vitaminu A.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kde ho tedy hledat?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zvýšené riziko je vlastně nádorových onemocnění. Zase, živočišné produkty máslo, zase varujem před tím, aby se úplně nevylučovalo ze stravy, mléko, játra, žloutky, červená, žlutá zelenina a ovoce a hlavně velký zdroj byl rybí, rybí tuk, rybí olej. Vitamin D, tam víme, že to je rybí tuk jako hlavní zdroj. Čili vůbec rybí maso, rostlinné oleje, ale vitamin D hlavně potřebuje pobyt na čerstvém slunci, tedy na čerstvém vzduchu a na slunci, protože se syntetizuje v kůži.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
O dalších vitaminech si povíme hned za malou chvíli po písničce, kterou vám na Regionu dopřejeme.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Velkým zdrojem vitaminů skupiny B prakticky všech, jak už jsme říkali, jsou kvasnice. Většinou kvasnice jsou považovány za něco, co by tedy hubnoucí člověk vůbec neměl jíst. Myslím si, že zase nic se nemá přehánět, to znamená malé množství nějakého pečiva s kvasnicemi může být naopak dobrá věc. Další jsou tedy obaly obilovin velmi dobrým zdrojem, proto ty celozrnné výrobky. Samozřejmě luštěniny, to bývá deficitní věc u lidí, kteří hubnou. Zato mléka a masa mívají dostatek. Některé druhy B vitaminu, třeba zrovna ten zmiňovaný B1 jeho dobrým zdrojem zelenina. Část vitaminů se syntetizuje v těle, je to známé o vitaminu K, že střevní flora, zejména escherichia colí syntetizuje pro nás jako výměnou za to, že se živí určitými látkami ze zbytků v našem střevě, tak jaksi odměnou nám je vitamin K. Další je vitamin H, čili biotin, to je rovněž vitamin skupiny B vitaminů. Takže ten taky syntetizuje střevní flora. Tohle je důležité v situacích průjmů, kdy může dojít ke změně střevní flory a může dojít k deficitu těchto vitaminů. Těhotné ženy znají kyselinu listovou, ta se podává preventivně. Podle názvu víme, že teda je v zelených listech samozřejmě, ale zároveň v ořeších, luštěninách, zase v obilovinách, zase říkali jsme játra jsou obecně velkým zdrojem většiny vitaminů.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To mě překvapuje, že ty vnitřnosti, kterých se lidé často bojí je zařazovat do jídelníčku, tak vlastně v nich je spousta vitaminů.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ten problém je, že vlastně u vnitřností hospodářského dobytka, tam je spíš také dost různých látek, kterých bychom se raději chtěli vzdát. Čili vnitřnosti si myslím, že konzumovat nemusíme, co se jater týče, tak malé množství jatýrek na cibulce asi nikoho nezabije, může být dobrým zdrojem. Jinak mléko, soja, otruby, to jsou zdroje, které jsou důležité třeba pro vegetariány, aby jich bylo dost.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tolik o vitaminech v čase, který jsme měli pro seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Zdravý, pohodový a štíhlý život vám přejeme i dál a těšíme se třeba na příští čtvrtek, děkuju moc.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě. Já také děkuju a pro milovníky čokolády tady mám jednu takovou maličkou drobnost, protože čokoláda je hlavním zdrojem biotinu čili vitaminu H. Ale prosím vás, to neznamená, že byste se měli předávkovat. Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio