Zadýcháváte se? Správné dýchání je důležité také pro hubnutí

12. leden 2017

Dech často schází na schodech nebo při námaze. Od určitého věku nám začne dělat problémy i při procházkách. Jak nabrat druhý dech radila doktorka Kateřina Cajthamlová.

Dech někdy krátí i drobnosti jako sodovky nebo plný žaludek. Když se žaludek příliš rozšíří, může tlačit na bránici a tím i na plíce. Po bublinkovém nápoji nebo po obědě je lepší chvíli odpočívat. Podobně může působit i viscerální tuk v břiše. V takovém případě je vhodné pravidelně cvičit.


Zkuste nordic walking
Tento typ cvičení je jednoduchý, účinný a vhodný pro každého bez ohledu na věk. Jedná se o chůzi s delšími holemi. Díky nim při chůzi zapojíte více svalů než obvykle. Vzít si je můžete i na procházku se psem.

Při cvičení klidně zpomalte

Je to zvláštní, ale nejlépe se hubne, když nejedeme „nadoraz“. Nejlepší výkon podáváte, když vystačíte s dechem a ještě při tom zvládnete mluvit. Potom totiž spalujete tuky, takové cvičení se nazývá aerobní. Když svou míru naopak přeženete, začnete spalovat cukry.

Zdravé plíce v každém věku

Pokud je vám více jak 55 let, je normální, pokud se při chůzi zadýcháváte. Přesto můžete svým plicím trochu pomoci. Zaměřte se při dýchání více na výdech – nadechněte se nosem, vydechujte silou až nadoraz a znovu opakujte. Tímto způsobem trénujete mizežeberní svaly. Zdravý je také pravidelný zpěv. Nejlepší jsou písně, které vás baví a kde je nutné držet delší dobu jeden tón.

autoři: Kateřina Cajthamlová , had
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.