Dalibor Zeman o metodách léčby nemocných ramen

12. duben 2012

S říčanským chirurgem MUDr. Daliborem Zemanem jsme hovořili o tom, jakými metodami je možné léčit potíže s rameny.

Mluvili jsme o tom, kteří lidé mají nejčastěji problémy s rameny. Probírali jsme příčiny těchto potíží. Povídali jsme si tom, jaká vyšetření by měli absolvovat, aby mohli lékaři zvolit správný způsob léčby. A věnovali jsme se i postupům, s jejichž pomocí lze komplikace ramenního kloubu řešit.

Rameno je nejpohyblivějším kloubem v těle člověka. Má největší rozsah pohybu, což bohužel přináší i řadu komplikací. Bolesti a problémy s ramenním kloubem patří k nejčastějším potížím, které lidé mají s pohybovým aparátem

Odborníci se zabývají příčinami vzniku problémů s rameny. Z jejich závěrů vyplývá, že jejich vznik může souviset s prodělanými onemocněními, mezi které patří mimo jiné infarkt myokardu, plicní nemoci, onemocnění jater, žaludku, žlučníku a pankreatu. Podstatou roli hraje i nízká pohybová aktivita jedince. Průběh problémů s rameny ovlivňují i patologické změny v oblasti krční páteře.

Velká část studií, které se věnovaly výzkumům potíží s rameny, se shoduje, že tyto problémy postihují asi 2x častěji ženy, především po 40. roce věku. Nepříznivý vliv tedy může mít i menopauza.

Nemocného většinou trápí bolest tohoto kloubu a pohybové omezení. Bolest bývá natolik nepříjemná, že ji často jedince pociťuje třeba i v průběhu noci, kdy nemůže spát. V rámci stanovení diagnózy je důležité zjistit, zda je bolest vyvolaná pohybem, jestli je stálá nebo trvalá a nezávislá na pozici ramena.

Pokud jedince trápí problémy s rameny, tak by měl absolvovat vyšetření na ortopedii nebo revmatologii. Na základě výsledků vyšetření pak odborníci doporučí vhodnou léčbu.

Problémy s rameny může řešit vhodná rehabilitace, magnetoterapie, laser, ultrazvuk a elektroléčba. V rámci léčby je možné také zvolit fyzioterapii a terapii rázovou vlnu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.