Jiří Gutwirth o škodlivosti kouření

31. květen 2012

S primářem oddělení Tuberkulózy a respiračních nemocí Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Jiřím Gutwirthem jsme mluvili o tom, proč kouření škodí zdraví.

Povídali jsme si o tom, kdy lidé začínají kouřit nebo co lidem závislost na nikotinu dává i bere. Probírali jsme, kterým z nich se daří bez pomoci přestat kouřit. A mluvili jsme o tom, kde jim mohou v jejich snažení podat pomocnou ruku.

Kouření je velmi nebezpečné. Zabije téměř 6 milionů lidí ročně, z toho více než 600 tisíc lidí zemře na následky pasivního kouření. Podle odhadů odborníků zabije kouření tabáku do roku 2030 ročně až 8 milionů lidí.

Dnes je Světový den bez tabáku. Kuřáci by si měli připomenout rizika spojená s kouřením. Cigaretový kouř patří k rakovinotvorným látkám s nejvyšší nebezpečností. Obsahuje zhruba 5 000 chemických látek, které mají nejen vliv na vznik rakoviny, ale také poškozují srdce a cévy, vyvolávají genetické mutace, způsobují alergické reakce a jsou jedovaté.

Cílem Světového dne bez tabáku je upozornit na rizika spojená s kouřením a motivovat kuřáky, aby alespoň jeden den v roce prožili bez tabáku a zvážili možnosti odvykání kouření.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vybrala pro letošní Světový den bez tabáku téma "Vměšování tabákového průmyslu" .

Kampaň se zaměřuje na potřebu odhalovat a bojovat proti bezostyšným a stále agresivnějším pokusům tabákového průmyslu o podkopání Rámcové úmluvy WHO o kontrole tabáku. Důvodem je vážné nebezpečí, které tyto snahy představují pro veřejné zdraví.

Spustit audio