Miluše Jůnová o životě lidí s Alzheimerovou chorobou

21. září 2012

S ředitelkou Domova seniorů Nové Strašecí a Alzheimercentra Pohoda PhDr. Miluší Jůnovou jsme mluvili o tom, jak se žije lidem s Alzheimerovou chorobou.

Hovořili jsme o projevech tohoto onemocnění. Povídali jsme si o příčinách jeho vzniku. Probírali jsme, jaká má Alzheimerova choroba stádia. Mluvili jsme o tom, co prožívají tito lidé i jejich blízcí. Věnovali jsme se tomu, jaké pro ně existují druhy pomoci. Debatovali jsme o fungování Alzheimerova centra Pohoda i jeho vývoji v nejbližší době.

Alzheimerova choroba představuje asi polovinu případů všech demencí. Velmi častá je tzv. smíšená (alzheimerovsko-vaskulární) forma demence.

Demence postihuje lidi převážně v seniorském věku (90 % lidí postižených demencí jsou senioři nad 65 let, 10 % lidí postihuje demence již po 45 až 50 letech) a jde o progresivní - stále se zhoršující stav.

Lékaři rozlišují dvě formy Alzheimerovy choroby, a to formu s časným začátkem (příznaky demence se objeví před 65. rokem pacienta), a formu s pozdním začátkem (příznaky se objevují po 65. roce života). Doba celkového průběhu může být 2 až 9 let.

Tato choroba má tři fáze: počáteční, střední a pozdní. Dochází i ke komplikacím. V rámci demence se mohou objevit úrazy, zejména pády.

Alzheimerova nemoc se na začátku projevuje poruchou paměti, která je mnohdy přičtena k přirozenému procesu stárnutí. Následuje porucha kognitivních funkcí - porucha myšlení, úsudku, porucha orientace v prostoru, porucha chování jako bludy a halucinace, deprese či agrese, dochází ke změnám povahových vlastností nemocného, často ve formě sobeckosti. Nastupuje porucha čtení, psaní a počítání a upadá celkový zájem.

S rozvojem této choroby dochází ke ztrátě soběstačnosti, kdy nemocný není schopen vykonávat běžné denní činnosti a aktivity. Zhoršuje se chůze, nastupuje zmatenost, více se zhoršuje řeč a plynulé mluvení je stále obtížnější. S postupným postižením nemocného většinou dochází k jeho upoutání na invalidní vozík či lůžko a nemocný se tak stává plně závislý na svém okolí.

Posláním Alzheimercentra Pohoda je zajištění kvalitního a v co nejvyšší míře běžného způsobu života s ohledem na specifiku jejich individuálních možností. Pracovníci Alzheimercentra vytvářejí pro obyvatele podmínky k jejich samostatnosti, soukromí, ale i kontaktu se společností.

Domov je určen pro osoby ze Středočeského kraje nad 40 let s Alzheimerovou nebo jinou demencí. Podmínkou je i dobrá schopnost pohybu. Kapacita centra je 26 míst.

Jedná se o sociální službu, která poskytuje pomoc a podporu nemocným těžkou formou demence v souladu s doporučením a strategií České alzheimerovské společnosti (ČALS) a usiluje o získání certifikátu kvality „Vážka“. K získání certifikátu postupuje podle doporučení ČALS.

autoři: Alima Martinová , Miluše Jůnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.