Roman Šmucler: Silikonové implantáty snad jednou nahradí přesouvání tuku

19. prosinec 2012

S přednostou kliniky Asklepion a odborníkem na laserovou medicínu doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc. jsme si povídali o metodách, kterými lze odstranit nežádoucí tuk na těle člověka.

Mluvili jsme o tom, proč se tuk ukládá na různých částech těla. Probírali jsme, ve kterých oblastech tyto nežádoucí tukové vrstvy lidi nejvíce trápí. Věnovali jsme se možnostem řešení těchto estetických problémů.

Názor na tuk se v estetické medicíně i v celé vědě v posledních letech dramaticky změnil. Liposukce, odsátí nežádoucího tuku je nejčastější požadovanou procedurou. Kdo by se nechtěl jakoby snadno zbavit nežádoucích kilogramů.

Tuk je pro tělo důležitý

Jenže ouha, tuková tkáň je důležitější pro naše tělo, než se myslelo. Vyrábí hormony, které nás řídí. Jistě, některý tuk urychluje onemocnění srdce a cév, ale jiný, nově pochopený, nás naopak chrání.

A podobně i tuk, který často trápí ženy kolem boků a pasu se s postupujícím stárnutím hodí k vyplnění tváří, víček nebo prsou. Tuková tkáň může být přímo pokladem ženy, který umocní její krásu, jen musí být na správném místě.

Liposukce má více podob

Klasickou metodou je odsátí přebytečného tuku, liposukce. Mimo jiné existuje vibrační liposukce. Speciální přístroj „vytlouká“ tukové buňky z místa, kde se jich nahromadilo přebytečné množství, čímž se chrání okolní tkáně.

Dále je klasická liposukce, kdy je kanylka do stehen vpravována z malých, maximálně jeden centimetr dlouhých nářezů kůže v oblasti pod hýžděmi, takže jizvičky v budoucnu zůstanou schovány v přirozených záhybech kůže.

Klasickou liposukci je možné také kombinovat s laserem asistovanou liposukcí. Výhodou laserové liposukce je zkrácení doby hojení, menší tvorba modřin, menší bolestivost a především vyhlazení podkoží a zamezení tvorby nerovností i celulitidy.

Nejnovější metodou je liposukce asistovaná radiofrekvencí, ta dokáže dosud nevídaným způsobem vypnout kůži, zpod které byl odsát tuk. Kůže se vypne okamžitě asi o 15%, během tří měsíců až o 20 i 30%. Takových třeba 10 až 18 centimetrů méně v pase, to už je znát!

Přesouvání tuku představuje revoluci

K novým metodám patří přesouvání tuku (lipotransfer) z oblastí, kde si ho člověk nepřeje, do míst, kde mu bude slušet. Takto je možné při jediném zákroku provést liposukci problematických oblastí a současně zvětšit poprsí či vyplnit například nosoretní rýhy či lícní kosti.

Nejvíce ho ocení ženy, kterým se doslova vytvaruje nový prs po operaci pro zhoubný nádor, aniž by se do vyléčené tkáně musel zavádět silikon. Postup je to starý, známý již od 1. světové války, ale v poslední době se vylepšil.

Úbytek tkáně je menší než 10%, což už dává šanci velmi dobře předvídat výsledky a sbližovat je třeba se silikonovými implantáty, které mají řadu nevýhod. Snad je jednoho dne vlastní tkáň nahradí. Pomáhá i stabilizace kmenovými buňkami, velká naděje celé medicíny.

Když se tuk likviduje chladem, takzvanou kryolipolýzou

Kryolipolýza, neboli likvidace tukových buněk chladem, je neinvazivním způsobem formování postavy. Pracuje na principu řízeného zmrazení tukových buněk. Tukové buňky v podkoží jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny a na rozdíl od okolních tkání jsou vysoce citlivé na vystavení chladu.

Nejedná se tedy o metodu vhodnou k hubnutí. Výsledný efekt se dostaví v závislosti na velikosti tukové vrstvy během několika týdnů. Průměrný úbytek závisí na úvodní síle tuku. Během terapie je však nutné udržet si stabilní váhu a není doporučena lidem s nadváhou více než 10 kg.

autoři: Alima Martinová , Roman Šmucler
Spustit audio