Lenka Šimková: Při hledání nového životního směru sledujte svou intuici

28. únor 2013

Se sociální pracovnicí a terapeutkou Lenkou Šimkovou jsme mluvili o tom, jak je možné najít nový životní směr.

Zaměřili jsme se na životní situace, kdy mají lidé potřebu hledat ve svém životě nové oblasti, na které se zaměří. Povídali jsme si o tom, jak to prožívají. Probírali jsme, proč je to někdy těžké. A věnovali jsme se postupům, které jim v tomto hledání mohou pomoci.

Člověk hledá obvykle nový směr na nějaké životní křižovatce. K ní přichází po nějaké změně ve svém dosavadním způsobu života. V takové situaci často musí vyjít ze své ulity, prozkoumat nové cesty, setkat se s novými lidmi a vyzkoušet nové nápady.

Životní změny vyvolávají obavy

Pro někoho to znamená výzvu a vydá se novým směrem bez obav. Řada lidí však prožívá na prahu životní změny velký strach a úzkost z toho, jestli je to správná volba.

zrcadlo, zamyšlení

Odborníci v takovém případě radí, aby si člověk ujasnil své potřeby, které jsou pro jeho životní spokojenost nezbytné. Mezi ně patří mimo jiné materiální potřeby. Je například těžké žít adekvátním životem bez střechy nad hlavou. Dále je nutné jisté finanční zabezpečení, aby se člověk o sebe mohl postarat.

Důležité jsou i citové potřeby. Většina lidí si v této souvislosti představí kvalitní partnerský vztah. To je ale jen jedna z oblastí, ve které lidé sdílejí své city. K dalším patří přátelské vztahy. I o ty je nutné pravidelně pečovat, aby fungovaly.

Jak se vyhnout nevhodnému životnímu směru

Pokud si člověk ujasní, co je pro něho v dalším životním směru důležité, tak jeho další volba jednodušší. Největším dilematem je často fakt, že se vyhneme jednomu problému a vrhneme se přímo do náruče problému podobnému, ne-li horšímu.

Směrovky, informace

Je lepší si nechat prostor na přemýšlení a ujasnění dalších životních priorit. Hledání svého pravého já nebývá snadné. Pokud ho ale člověk objeví, může si začít užívat svého života podle vlastních potřeb. Ve zvládnutí tohoto procesu může pomoci například psychoterapie.

Spustit audio