Alena Paříková: O selhání ledvin ani nemusíte vědět

10. prosinec 2013

S nefroložkou a vedoucí lékařkou Dialyzačního oddělení Kliniky nefrologie IKEM v Praze MUDr. Alenou Paříkovou, Ph.D. jsme mluvili o léčbě selhání ledvin.

Zaměřili jsme se na příčiny vzniku onemocnění ledvin. Věnovali jsme se moderním metodám jeho léčby.

O selhání svých ledvin nemají lidé často ani tušení

Podle odhadů trpí některou formou onemocnění ledvin každý desátý člověk. Až 90 procent lidí o těchto potížích neví. Často právě až do doby, než se dostaví závažné problémy.

Nemocné ledviny totiž nijak nebolí. V praxi se lékaři setkávají s tím, že k nim přibližně 40 procent nemocných přichází už s akutním selháním ledvin. Je nutné si uvědomit, že selhání ledvin je trvalé a nelze ho vyléčit.

Jeho nejčastější příčinou bývá obvykle cukrovka, vysoký krevní tlak anebo některá onemocnění ledvin. Především jde o opakované či chronické záněty, polycystická choroba ledvin nebo různé vrozené vady.

Řešením je dialyzační léčba nebo transplantace

APD pacient (dialýza v nemocnici)

Pokud chronické selhání ledvin dospěje do své konečné fáze, to znamená, že ledviny pracují na 10 procent své původní kapacity, je zapotřebí zahájit dialyzační léčbu nebo ledvinu transplantovat. Nová ledvina představuje pro pacienta nejlepší variantu léčby. Pokud funguje, není nadále nutné dialýzu využívat.

Dialýza je metoda, která nahrazuje přirozenou funkci ledvin. Krev se při ní čistí od zplodin látkové výměny a zbavuje se přebytečné vody. Vylučovací a očistnou funkci ledvin lze alespoň zčásti nahradit právě pomocí dialýzy.

Tím se v krvi udržuje bezpečná hladina chemických látek a řídí se také krevní tlak. Některé funkce zdravých ledvin však ani dialýza nahradit nedokáže. Především jde o jejich hormonální funkci.

Zdravé ledviny vytvářejí hormon Erytropoetin, který je nezbytný pro tvorbu krve a dialyzovaným pacientům se dodává injekčně. Dialýza také nedokáže nahradit funkci zdravých ledvin při aktivní tvorbě vitaminu D, který je zodpovědný za správné složení kostí a dalších tkání a orgánů.

Dialýza: CAPD pacientka (dialýza doma)

Tři čtvrtiny nemocných má možnost volby

V České republice žije přibližně 4 tisíce lidí s transplantovanou ledvinou. Dialýzou se léčí asi 6 tisíc obyvatel. Existují dvě základní metody dialýzy – hemodialýza a peritoneální dialýza. Většina českých pacientů je léčena hemodialýzou (92 procent) a jen malá část, přibližně 8 procent, se léčí pomocí peritoneální dialýzy.

Na rozdíl od jiných evropských zemí se tato metoda v České republice využívá stále výrazně méně. Pro srovnání – v Nizozemsku využívá peritoneální dialýzu 20 procent pacientů, ve Velké Británii 36 procent, ve Skandinávii až 38 procent.

Přibližně tři čtvrtiny všech nemocných si může zvolit mezi hemodialýzou a peritoneální dialýzou. Hlavní výhodou peritoneální dialýzy je, že si ji pacienti mohou provádět doma sami.

Zdroj informací: IKEM

autoři: Alima Martinová , Alena Paříková
Spustit audio