Ivan J. Skalík: Největší stres způsobuje nevěra a splácení hypotéky

21. červen 2012

S psychoterapeutem PhDr. Ivanem J. Skalíkem, Ph.D. jsme si povídali o tom, jak zvládnout stres.

Hovořili jsme o tom, které situace nás nejvíce stresují. Povídali jsme si o tom, jak působí na naši psychiku. Mluvili jsme o vlivu stresu na zdraví člověka. Probírali jsme různé techniky, jak je možné stres lépe zvládnout.

Všichni občas zažíváme stres. Býváme nuceni k tomu, abychom stále více věcí dělali ve stále kratším čase. Navíc se v každodenním životě vyskytuje řada nepříjemných událostí. Patří mezi ně dopravní zácpy, pracovní přetížení, partnerské hádky a další životní kalamity.

Stres způsobují i různé závažné změny v životě. Jedná se například o stěhování, změnu zaměstnání nebo nemoc. Občas nás potkají i závažné stresové situace, jako je smrt nebo přírodní katastrofa.

Příčiny stresu jsou u lidí různé. S čím má jeden člověk problémy, může být pro druhého příjemnou a zábavnou činností. Platí tedy, že stres se vyskytne tehdy, když se člověk setká s událostí, kterou vnímá jako ohrožení své tělesné nebo duševní pohody.

Stresové situace vyvolávají celou škálu reakcí od veselé nálady až po úzkost nebo deprese. Tělo reaguje na stresory tím, že spustí složitý vnitřní proces reakcí na ohrožení. Mimo jiné se zvyšuje srdeční frekvence, krevní tlak, zrychluje se dech a vzniká svalové napětí.

Pokusy přizpůsobit se na stres mohou člověka velmi vyčerpávat. Chronický stres tak může vyvolat řadu tělesných poruch. Jde například o žaludeční vředy, vysoký krevní tlak nebo srdeční onemocnění. Podle lékařů stres způsobuje více než polovinu zdravotních problémů.

Proces, kterým se člověk snaží vyrovnat se stresem, se nazývá zvládání. Má dvě hlavní formy. Člověk se může zaměřit na situaci, ke které došlo. Zkouší ji pak změnit nebo se jí příště vyhnout. Odborníci to nazývají zvládání zaměřené na problém.

Dále existuje zvládání zaměřené na emoce. V takovém případě se lidé snaží zvládat lépe emoce, které kolem nějaké situace prožívají.

Lidé, kteří se aktivně snaží stres lépe zvládat, trpí méně často depresí i zdravotními problémy. Naopak ti, co před svými problémy neustále uhýbají, mívají závažnější potíže ve fyzické či psychické oblasti.

Spustit audio