Jan Roušal o léčbě kresbou

11. květen 2012

S psychoterapeutem z Psychoterapeutického poradenství Dikobrazz a z Občanského sdružení Anabell Mgr. Janem Roušalem jsme si povídali o tom, jak pomáhá arteterapie (léčba uměním).

Hovořili jsme o tom, jak funguje léčba kresbou. Probírali jsme problémy, které je možné s její pomocí řešit. Mluvili jsme o tom, jak na kreslení obvykle reagují muži a ženy. Povídali jsme si o tom, jaké výtvarné prostředky mohou použít. A věnovali jsme se pocitům, které lidé při arteterapii prožívají.

Arteterapie je léčebný postup, který využívá výtvarného projevu jako hlavního prostředku poznání a ovlivnění lidské psychiky i mezilidských vztahů. Odborníci rozlišují dva hlavní proudy tohoto způsobu léčby. Jde o terapii uměním, ve které se klade důraz na léčebné možnosti tvůrčí činnosti. Dále se jedná o artpsychoterapii. V jejím průběhu se výtvory a prožitky z procesu tvorby dále psychoterapeuticky rozebírají a zpracovávájí.

Když člověk kreslí, tak se mohou jeho myšlenky a pocity lépe ukazovat v obrazech než ve slovech. Umožňuje mu to například vyjádřit nějaké vnitřní agresivní napětí. Arteterapie podporuje socializaci, integraci osobnosti nebo pomáhá určit vývojový stupeň dítěte.

V rámci výtvarné tvorby se člověk může rozvíjet, vyrovnávat se s traumatickými zážitky, emocionálními problémy nebo s poruchami příjmu potravy. Cílem celého procesu není tedy samotné výtvarné dílo. Jde o možnost sebevyjádření, schopnost komunikovat, odstranění nebo zmírnění těžkostí. Prostřednictvím kresby je možné si zvýšit sebehodnocení nebo se vrátit do stavu harmonie.

Základem arteterapie bylo zkoumání výtvarné produkce duševně nemocných, zaměřené původně na upřesnění diagnózy. Jako terapeutická metoda se arteterapie začala cíleně využívat ve 30. až 40. letech dvacátého století.

Reprízováno 13. srpna 2012.

Spustit audio