Jana Zárubová: Epilepsie se nebojte, jde s ní žít

9. září 2013

S neuroložkou z oddělení neurologie Thomayerovy nemocnice MUDr. Janou Zárubovou jsme mluvili o lidech, kteří mají epilepsii.

Probírali jsme příčiny vzniku tohoto onemocnění. Zaměřili jsme se na to, jak epilepsie komplikuje lidem život. A mluvili jsme o její léčbě.

V Evropě trpí epilepsií kolem 6 miliónů lidí, z toho 1 milión dětí. Jedná se o jedno z nejčastějších neurologických onemocnění. Stále přicházejí nové léky, které mohou pro některé pacienty představovat dosažení stavu bez záchvatů nebo alespoň zmírnění epilepsie.

Epilepsie není jen jedna nemoc

„V současné době víme, že epilepsie není jedna nemoc, ale řada velmi odlišně probíhajících onemocnění, která mají různé příčiny, odlišný průběh, reakci na léčení a prognózu. Sedmdesát procent lidí s epilepsií dnes může díky moderní léčbě žít s epilepsií život bez záchvatů. Přesto i těmto lidem chronické onemocnění ovlivňuje řadu životních rolí. Lidé s epilepsií se stále setkávají s předsudky a mohou být nemocí stigmatizováni“, popisuje život pacientů MUDr. Jana Zárubová z oddělení neurologie Thomayerovy nemocnice.

Mozek (ilustrační foto)

Asi třetina pacientů má velmi vážný průběh

Třicet procent pacientů s epilepsií má velmi vážný průběh onemocnění, který se nedaří zvládnout tak, aby neměli, často závažné, epileptické záchvaty, řadu dalších onemocnění, která se s tzv. farmakorezistentní epilepsií sdružují.

Otazníky, nápověda, poradna, chat

Těmto dětem a dospělým, ale i jejich rodinám a blízkým, epilepsie zásadním způsobem ovlivňuje život. Neobejdou se bez psychosociální pomoci.

Občanské sdružení EpiStop, Thomayerova nemocnice se svým dětským a dospělým neurologickým oddělením, další zdravotnická zařízení, Ministerstvo zdravotnictví, odborná lékařská společnost Česká liga proti epilepsii, pacientské organizace Společnost „E“, EPI rodina (se SME), Koalice pro zdraví, dlouhodobě usilují o zlepšení života lidí s epilepsií v České republice.

Zdroj informací: Thomayerova nemocnice

autoři: Alima Martinová , Jana Zárubová
Spustit audio