Jitka Douchová: Vánoce? Pro někoho je to období s názvem „strašák“

19. prosinec 2013

S psycholožkou PhDr. Jitkou Douchovou jsme mluvili o vztahových a osobních krizích v průběhu svátků.

Povídali jsme si o příčinách toho, proč jsou někteří lidé v tomto období v krizi. Zaměřili jsme se na to, jak mohou takové pocity v průběhu svátků zvládnout.

Někdo se raduje, jiný trpí

Vánoce znamenají pro někoho velké těšení, radost z toho, když se o nich začne mluvit. Pro někoho je to ale období s názvem „strašák“.

Adventní trhy na českobudějovickém náměstí

Vánoce jsou spojeny s rodinnou soudržností. Znamenají symbol rodiny a lásky, ale co si s tím mají počít ti, kteří procházejí osobní nebo vztahovou krizí? Je to pro ně často velmi nelehké období, které musejí přežít, a ne prožít.

Vánoce jsou jen pro šťastné lidi?

Měli byste naplňovat přání druhých. Měli byste absolvovat spoustu rodinných vánočních setkání, ale pocitově to v sobě máte jinak. Cítíte tlak zvenčí na samá pozitiva a prožíváte negativní pocit zevnitř.

Vánoční ozdoby (ilustrační foto)

Vánoce jsou jako stvořené pro šťastné lidi, buď pro ty zamilované, nebo pro rodiče malých dětí. Ale "nejsou stvořené" pro ty, kteří prodělávají vlastní krizi, mají za sebou rozchod, jsou osamělí, pro ty, kterým někdo zemřel, pro ty, kteří jsou nemocní a nevědí, zda tu ještě budou na příští vánoční svátky. Tito lidé mají před sebou úkol, který musí zvládnout, stůj, co stůj.

Hodně těch, kteří právě z těchto důvodu vánoční svátky "nemusí", odjíždí do světa. Exotické vánoční dovolené znamenají únik, ale třeba i smysluplnou kompenzaci emoční prázdnoty, vlastní nejistoty.

Jsem single a Vánoce jsou za dveřmi

„Mám hodně tipů pro to, jak např. uspořádávají Štědrý den lidé, žijící single. Bojkotují stromeček obložený dárky, smaženého kapra a bramborový salát, udělají si večírek společně s dalšími single přáteli v netradičním duchu. Tváří se, že za ostatními okny se tradice nedějí.

Vánoční deprese (ilustrační foto)

Jdou do restaurace na večer v nějakém netradičním duchu. Prostě aktivně ignorují proklamovanou nutnost pospolitosti a dělají si své,“ říká psycholožka Jitka Douchová.

A pokračuje: „Přesto nás atmosféra vánočních svátku zasahuje stále všechny, záleží pak na tvořivosti i síle osobnosti, jak to zvládnout, když jsme zrovna osamělí, nebo bolaví.“

Rozchod až v novém roce

Přece jen se Vánoce dotýkají hodně ale těch, kteří mají rodinu a jsou přitom na životní křižovatce. Hodlají odejít od svého partnera, s nímž mají děti, ale nemohou to udělat v tuto dobu. Proto se hodně rozchodů odkládá právě na začátek dalšího roku.

„Vánoce jsou v podstatě nejcitlivějším obdobím, přesto bývají tyto dny jakoby tiše klidnými pro nás, odborníky přes duši. Více než 20 let jsem sloužila v Centru krizové intervence na Boží hod, většinou se telefonáty na Lince důvěry v těchto dnech týkaly svátečně rozechvělých přání a poděkování za naši pomoc,“ hodnotí Jitka Douchová.

Partnerské neshody (ilustrační foto)

Nechte se vést hlasem vlastního srdce!

Je to zvláštní doba, která má mnoho poloh a barev, ale berte ji tak, že je to přece jen doba na povídání a setkávání, i když ne nutně v podobě, jaká je nám předestírána jako jediná dobrá.

„Udělejme si je tak, jak to zrovna cítíme, do ničeho se nenuťme, nebo si naopak dopřejme maximum emocí. Život nám to střídá, jsou období dobrá, skvělá, i zlá, nebo také neutrální. Je dobré tomu podřídit i to, jak si je uděláme. Náš "rukopis" v nich, to budou vzpomínky, ale i současný prožitek,“ uzavírá Jitka Douchová.

autoři: Alima Martinová , Jitka Douchová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.