Marcela Škábová: Přijmout životní změny v novém roce není snadné

9. leden 2013

S psycholožkou a ředitelkou Centra psychologicko-sociálního poradenství Středočeského kraje v Rakovníku PhDr. Marcelou Škábovou jsme hovořili o tom, co přinesl nový rok do vztahů.

Povídali jsme si o tom, jak lidé prožívají svátek a konec roku ve svých blízkých vztazích. Zaměřili jsme se na problémy, které mohou ve svém soukromém životě v tomto období řešit. A věnovali jsme se tomu, kde mohou hledat pomoc, aby se mohli s těmito potížemi lépe vyrovnat.

Vánoce jsou v našich myslích spojeny většinou s představou rodinného setkání u společného stolu. Silvestrovské oslavy a vítání příchodu nového roku pak vidíme v souvislosti s obecným veselím a ve společnosti rodiny i přátel.

Lidé mohou v novém roce řešit problémy kvůli dluhům na dárky

Stále častěji jsou svátky spojovány s představou bohatého stolu a množstvím dárků. Někteří lidé si na vánoční dárky půjčují peníze. Pak se kvůli dluhům mohou dostat do potíží.

Příchod nového roku, který někteří z nás vítají bujarým veselím, může být spojen s velkými očekáváními věcí příštích, předsevzetími, ale někdy i s obavami z budoucnosti. V každém případě nás všechny toto období různou měrou nutí k zamyšlení nad sebou i druhými.

Hledáme něco, čím blízké potěšíme, čím jim uděláme radost. Jsme naladěni víc na pospolitost, větší velkorysost v čase, který si vzájemně věnujeme.

Přijmout životní změny není snadné

Konec roku obvykle hůře snášejí lidé osamělí, kteří nikdy neměli vlastní rodinu, partnerské vztahy, nebo o své nejbližší osoby v průběhu let přišli. Příchod nového roku hůře zvládají lidé, kteří jsou nuceni vlivy vnějšími i vnitřními něco zásadního v nastupujícím roce změnit.

Pro některé z nás je ale nastupující změna příslibem lepší budoucnosti, zlepšení životní, vztahové a sociální situace.

Média v tomto období hodně upozorňují na předsevzetí, týkající se redukce hmotnosti, diet, zdravého životního stylu, odvykacích kůr pro kuřáky nebo nákupem nových věcí. Mohlo by se tedy zdát, že jsou naše novoroční předsevzetí jen takto směrovaná.

Jakoby se pod tlakem těchto komerčně výhodných artiklů ztrácelo to, co souvisí se vztahy k sobě, druhým lidem.

Pomoc v Centru psychologicko-sociálního poradenství

Pokud člověk nezvládá novou životní situaci, tak může hledat odbornou pomoc. „Na naše pracoviště se v tomto období obracejí lidé, kteří utrpěli nějakou těžkou ztrátu – blízkého člověka (rozchodem, smrtí), dozvěděli se nějakou zprávu, která ihned nebo v budoucnosti zásadně změní jejich život a neumějí se v tom zorientovat, zvládnout to,“ říká Marcela Škábová.

Další velmi traumatizující událostí může být ztráta zaměstnání, nemoc, dlouhodobé léčení, výskyt nových situací, se kterými člověk dosud neměl zkušenost.

„Všem těmto klientům nabízíme možnost v klidu a na neutrální půdě si o jejich problémech pohovořit. Často už sdělení starosti je prvním krůčkem k řešení. Následně klientům nabízíme další spolupráci. Její forma vždy vychází z požadavků klientů a z našich možností,“ dodává Marcela Škábová.

autoři: Alima Martinová , Marcela Škábová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.