Marta Boučková: O životních zkušenostech je dobré vést přehlednou kartotéku

27. březen 2013

S psycholožkou PhDr. Martou Boučkovou jsme si povídali o tom, jak o našem dalším chování rozhodují naše životní zkušenosti.

Mluvili jsme o tom, jak se lišíme v přístupu ke svým životním zkušenostem. Probírali jsme, kdy je možné se z nich přínosným způsobem poučit. Věnovali jsme se tomu, proč pro nás mohou být životní zkušenosti určitým druhem bohatství.

Znalost důvodů našeho chování je pro nás důležitá. Dvojnásob to platí v situacích, kdy je motiv našeho jednání rozhodující proto, abychom si mohli svého chování vážit, cítit, že bylo morální.

Jaký životní směr je správný nebo špatný?

Chování může být sice samo o sobě správné, špatné nebo vhodné. Rozhoduje o tom také to, jak si vysvětlujeme příčiny, které nás k našemu postupu vedly.

Generace, rodina, věk, radost, smích, volný čas

Usuzování o příčinách vlastního chování může být složité. Obvykle o nich nepřemýšlíme. Nemáme totiž důvod. Pokud je pro nás ale příčina důležitá, snažíme se na ni přijít.

Často se spokojíme s první možnou příčinou, která je pro nás přijatelná. Jindy se snažíme hledat dále, promýšlet vše podrobněji a s rozumem. Jde o náročný a problematický proces.

Naše chování ovlivňuje řada faktorů

Na naše chování působí řada vlivů. Patří k nim geny, výchova, vzdělání, kultura, aktuální nálada, situační faktory. Může být obtížné nebo nemožné najít ty, které jsou pro určité chování rozhodující.

deprese, smutek, zármutek

Naše chování totiž ovlivňuje i přesvědčení o tom, jací jsme. Důležitá je také aktuální nálada, hodnota daného jednání a obranné mechanismy.

Vyhodnocení životních zkušeností je přínosné

Mnohé vlivy, které působí na naše chování, si neuvědomujeme, uvědomujeme částečně nebo o nich máme zkreslené představy. Často nemáme ani dostatek času své pohnutky vyhodnotit.

Znalost možných vlivů na naše chování je pro nás důležitá při výběru mezi různými možnostmi, pro vytvoření našeho žebříčku hodnot, pocit vlastní a cizí zodpovědnosti.

Zdroj informací: www.e-psycholog.eu

Reprízováno 16. srpna 2013.

Spustit audio