Martin Kuška o subkultuře emo

20. únor 2012

S vedoucím výzkumu Pražské vysoké školy psychosociálních studií PhDr. Martinem Kuškou, Ph.D. jsme si povídali o subkultuře emo.

Mluvili jsme o tom, čím je tato subkultura charakteristická. Hovořili jsme o výzkumu subkultury emo, který realizovala Pražská vysoká škola psychosociálních studií. Probírali jsme, jak se výsledky studie liší od představ, které společnost má o emo. Povídali jsem si o tom, proč emo mladé lidi tolik přitahuje.

Kolem subkultury emo panuje řada mytů. Například se říká, že se její příznivci sebepoškozují. Odborníci z PVŠPS ve svém výzkumu zjistili, že je tato subkultura ve skutečnosti trochu jiná, než za jakou se všeobecně pokládá. Mimo jiné ze závěrů studie vyplynulo, že se desetina dospívajících sebepoškozuje, i když nejsou emo.

Být emo podle výzkumu znamená především naplno prožívat emoce, které většinová společnost vytěsňuje - smutek, neúspěch, skepsi, deprese. Příznivce emo subkultury lze většinou poznat na první pohled. Dávají přednost černé barvě, nosí účesy s patkami i úzké kalhoty. Na rozdíl od většinové společnosti, která podle výzkumu například tabuizuje smrt, se mimo jiné identifikují se světem záhrobí. Vzhled jim umožňuje velmi čitelně vyjadřovat postoje vůči ostatnímu světu a lidem.

Spustit audio