Petr Arenberger o nové léčbě bércových vředů

27. únor 2012

S přednostou Dermatovenorologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA jsme mluvili o nové metodě léčby bércových vředů.

Hovořili jsme o příčinách vzniku bércových vředů. Mluvili jsme o tom, kteří lidé jimi nejčastěji trpí. Povídali jsme si i o tom, jak jim to snižuje kvalitu života. Probírali jsme základní metody léčby bércových vředů. A věnovali jsme se nové metodě léčby, kterou dlouhodobě zkoumali odborníci z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Jedním z úkolů při léčbě vředů dolních končetin je navození aseptického prostředí jak vlastní rány, tak jejího krytí. Lékaři toho mohou dosáhout aplikací antiseptik a antibiotik. Mohou však vzniknout komplikace, které zpomalí hojení rány. Dalším problémem je i stoupající resistence na antibiotika, která také vede ke snížení účinnosti standardní léčby.

Odborníci z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady zkoumali v letech 2008 až 2011 účinnost nové metody léčby bércových vředů. Pozorovali skupinu 162 pacientů s chronickým vředem dolních končetin. Průměrný věk pacientů byl 54 let.

Studie hodnotila několik aspektů hojení ran. Sledované osoby byly rozděleny do tří skupin. Ve skupině, ošetřované osvětlovanou nanotkaninou obsahující tetrafenylporfyrinový fotosenzibilizátor, došlo po 42 dnech ke zmenšení vředu i dalšímu zlepšení. Odborníci nezaznamenali žádné závažné nežádoucí účinky léčby.

Reprízováno 6. srpna 2012.

autoři: Alima Martinová , Petr Arenberger
Spustit audio