Petr Arenberger: Vypadávání vlasů se musí začít řešit včas

29. listopad 2012

S přednostou Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA jsme mluvili o problémech, které mají lidé s vlasy.

Povídali jsme si o tom, jaké potíže nejčastěji řeší. Probírali jsme, kdo jimi obvykle trpí. Věnovali jsme se příčinám těchto problémů a způsobům jejich léčby.

Ve středoevropské populaci má problém s vlasy 60 % mužů. Na světě žije téměř 1,5 miliardy plešatých lidí. U jiných etnik, například Arabů, Afričanů či Asijců není vypadávání vlasů tak časté.

Zvýšený výpad vlasů trápil lidstvo od nepaměti. Už ze starého Egypta se nám dochovaly popisy „léčby“ řídnutí a výpadu vlasů. V posledních letech ale počty pacientů přicházejících k lékaři s těmito problémy výrazně stoupají.

Tým odborníků našel další gen pro plešatost... (ilustrační foto)

Je to jistě dáno mimo jiné také tím, jak velký důraz klade dnešní doba na fyzický vzhled. Vlasy mohou představovat důležitý znak pro vnímání atraktivity jedince, proto je třeba na všechny „vlasové problémy“ pohlížet nejenom jako na fyzické choroby, ale také je třeba brát v úvahu psychické a společenské obtíže, které pacientům mohou přinášet.

Pro léčbu nadměrného výpadu vlasů je nejdůležitější správná diagnóza a identifikace všech faktorů, které mohou stav zhoršovat. Znalosti mechanismů regulujících růst vlasu ve srovnání se starými Egypťany samozřejmě podstatně hlubší, přesto zůstávají stále některé faktory neznámé. Proto se někdy i při pečlivém vyšetření nepodaří určit příčinu effluvia (zvýšené vypadávání vlasů) či alopecie (stav sníženého ochlupení v místech, kde jsou za normálních okolností vlasy či chlupy přítomné).

Každého pacienta se zvýšeným výpadem vlasů je třeba vyšetřit, stanovit diagnózu a volit pro něho nejvhodnější léčebný postup. Kromě odbornosti lékaře očekává takový pacient také porozumění pro jeho problém a psychickou podporu.

autoři: Alima Martinová , Petr Arenberger
Spustit audio