Petr Ježek: Léčba nemoci akvaristů trvá i rok. Buďte opatrní!

6. prosinec 2013

S primářem Oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Oblastní nemocnice Příbram MVDr. Petrem Ježkem jsme mluvili o léčbě nemoci akvaristů.

Povídali jsme si o původcích tohoto onemocnění. Probírali jsme způsoby přenosu nákazy. Zaměřili jsme na různé postupy v léčbě nemoci akvaristů.

Pozor na infikovanou vodu nebo ryby!

Mykobakteriózy způsobují patogenní druhy mykobakterií. Vzhledem k tomu, že v současné době se toto onemocnění objevuje především u lidí, kteří mají kontakt s akvarijními rybami, začalo se jí říkat nemoc akvaristů.

Člověk se obvykle nakazí po traumatu a kontaktu s infikovaným vodním prostředím nebo rybami. Vstupní branou této infekce bývá nejčastěji poranění, ke kterému dojde při čištění akvárií, kousnutí infikovanou rybou nebo bodnutí její ploutví.

Pacienti s typickým postižením prstů nebo jiných míst "nemocí akvaristů" na horní končetině (obr. A až C), obr. D - pacient po vyříznutí patologického uzlíku na prstě ruky

Léčba je složitá

Na optimální výběr léčby tohoto onemocnění jsou v zahraničí i u nás různé názory. Žádnou kombinaci léků nelze uvést jako obecně platnou správnou volbu. I délka léčby se může velmi lišit. V odborné literatuře se uvádí doba léčby 4 až 8 týdnů, nejčastěji to bývají tři měsíce. Léčba může trvat i rok.

autoři: Alima Martinová , Petr Ježek
Spustit audio