Petr Šmolka o tom, jak přežít mateřskou dovolenou

27. březen 2012

S psychologem a manželským poradcem PhDr. Petr Šmolkou jsme mluvili o tom, jak mohou ženy lépe zvládnout mateřskou dovolenou.

Hovořili jsme o tom, jak ženy i muži prožívají narození svého potomka. Povídali jsme si o tom, jak jsou zejména začátky celodenní péče o malé dítě pro oba partnery složité. Probírali jsme, s čím se mohou potýkat i v průběhu dalšího období mateřské dovolené. A zmínili jsme několik rad, jak mohou ženy i muži toto velmi krásné i složité období zvládnout.

Narození dítěte změní život nových rodičů od základů. Ženy se ze dne na den starají 24 hodin o malé dítě. Často jim v tom pomáhají muži, ale i Ti to mají složité. Mnoho z nich se pak nedovede smířit s tím, že se o místo na slunci, polibky i objetí musí dělit s miminem. Ženy pak obvykle přerušují svou pracovní kariéru a zůstávají doma, kde se mohou cítit i velmi osaměle.

Z průzkumů vyplývá, že ženy na mateřské dovolené nejvíce vyčerpává spěch, nedostatek spánku, stereotyp, srovnávání s druhými maminkami a dětmi, množství práce a když děti zlobí. Nejvíce jim schází pohlídání dětí, ať už ve chvílích, kdy je to nutné, tak i v době, kdyby se chtěly věnovat svým vlastním aktivitám.

Pokud se týká času stráveného na mateřské dovolené, je velmi individuální, jak ho matky prožívají. Některé vnímají intenzivněji začátek tohoto období, pro jiného je rozhodující pozdější období na mateřské dovolené. Ženy na mateřské dovolené se shodují na tom, že druzí lidé, kteří si nevyzkoušeli celodenní péči o malé dítě, netuší, jak to může být obtížné. V této souvislosti ženám obvykle chybí uznání náročnosti jejich práce.

Odborníci se shodují na tom, že pro tyto matky je vemi důležitá sociální opora. Může jim ji poskytovat partner, širší rodina i přátelé. Typickým příkladem sociální opory jsou mateřská centra. Děti v nich přicházejí do kontaktu nejen s vrstevníky, ale i s dosud neznámými dospělými. Učí se tak lepší komunikaci a pohybu v cizím prostředí. A jejich matkám umožňují setkávání, výměnu informací a zkušeností, ale i rozšiřování vědomostí a znalostí v různých oborech.

Lepší sociální kontakty žen na mateřské dovolené působí preventivně před vznikem různých osobních problémů kvůli izolaci. Například plná pětina alkoholiček udává, že začala pít právě v tomto životním období. Jako důvod uvádějí osamělost a nedostatek širšího naplnění v průběhu mateřské dovolené.

Spustit audio