Radana Rovena Štěpánková: Muže podle svých představ nepředěláte

4. prosinec 2013

S nymburskou psycholožkou Mgr. Radanou Rovenou Štěpánkovou jsme si povídali o nejčastějších chybách žen v partnerství.

Probírali jsme důvody, proč se jich ženy dopouštějí. Věnovali jsme se tomu, jaké mohou mít pro jejich vztahy následky.

Vytvoření harmonického partnerského vztahu je tak trochu umění a alchymie. Jak namíchat ingredience domácího štěstí je individuální tajemství každého páru. „V poradně se setkávám s některými opakujícími se stereotypy, které partnerství ničí. Pojďme se tedy podívat na nejčastější chyby žen v partnerství,“ říká nymburská psycholožka Radana Rovena Štěpánková.

Muže podle svých představ nepředěláte

Myslet si při výběru partnera, že muž se změní, že si muže dovychová ke svým představám. Obvykle se stává spíše to, že na počátku vztahu se muž snaží vyjít partnerce vstříc. Časem jeho snaha ubývá a stupňuje se alergie na převýchovu ze strany partnerky. Samozřejmě, že partnerství má vliv na oba členy páru, ale změny očekávejme spíše drobnější. Proto je velmi důležité vybrat si k sobě vhodného partnera.

Ticho (ilustrační foto)

Muži nejsou jasnovidci

Velmi rozšířenou a spíše ženskou chybou jsou výčitky partnerovi o tom, co neudělal, přestože mu to ani neřekla. Zní vám tato věta nesrozumitelně, nelogicky?

„V té souvislosti připomínám jednu důležitou informaci: Čtení myšlenek skutečně nepatří k běžné výbavě člověka, a proto pokud od druhého něco chceme či očekáváme, musíme mu to říci,“ konstatuje Radana Rovena Štěpánková.

Dokáže škola vychovávat k etice?  

Pozor na vychladnutí manželského lože!

Myslet si, že muž nepotřebuje milování, sex, protože mají dítě nebo je unavený z práce a stačí se milovat pouze na Vánoce. Nechat vychladnout manželské lože je skutečně nedbalost, kterou neomlouvá věta „Není čas a energie.“ Takovou větou pouze říkáme, že jsou jiné věci důležitější, kterým čas a energii věnujeme.

Dalšími chybami v oblasti intimity je mizení každodenních něžných dotyků a také předsudek o tom, že muž má byt vždy iniciátorem.

Muži nemají rádi tichou domácnost

Po konfliktu se urazit a mlčet, nekomunikovat přes noc nebo dokonce několik dní. Někdy to ženy omlouvají slovy, jsem prostě taková. „Nevím, jak moc si uvědomují, že vytvářejí nepříjemné prostředí v prostoru domova, kam bychom se všichni měli těšit,“ konstatuje Radana Rovena Štěpánková.

Muž a žena (ilustrační foto)

Muži mají přednost před dětmi

Když žena na otázku: Kdo je pro ni důležitější, kdo má přednost, zda dítě nebo partner, odpoví, že dítě. Takový postoj je skutečně fatální chyba, která je pro partnerství (i výchovu) destruktivní. Takový postoj je možné tolerovat pouze, když muž totálně selhává – je alkoholik, agresor apod.

Zapomíná si muže vážit pro drobné každodennosti, nechválí a neoceňuje. Má pozornost zaměřenou na hledání nedostatků a o nich mluví.

autoři: Alima Martinová , Radana Rovena Štěpánková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.