Radvan Bahbouh: Štěstí se skrývá v dobře prožitém okamžiku

19. březen 2013

S psychologem, lékařem, matematikem a koučem doc. MUDr. Mgr. Radvanem Bahbouhem, Ph.D. jsme si povídali o tom, v čem spočívá psychologie štěstí.

Probírali jsme, co v nejlepších chvílích našeho života prožíváme. Mluvili jsme o tom, jak pro nás mohou být tyto okamžiky přínosné, i když už skončily. A věnovali jsme se tomu, co nás naopak od štěstí vzdaluje.

Slovo štěstí je zrádné. Psychologie se mu až donedávna vyhýbala, a tak s ním bylo možné se setkat spíše v pochybné nebo nedůvěryhodné společnosti.

Co nás ke štěstí přibližuje?

Psychologie štěstí je dnes uznávaný obor, který vládne řadou zajímavých postřehů o tom, co pocity štěstí podporuje a co nás od štěstí naopak vzdaluje.

Majitel vozu (ilustrační foto)

Podle Radvana Bahbouha by mělo být cílem každého sebekoučování štěstí. Je jednorázově dosažené, ale neustále vytvářené.

Cíle – ať už je to zlepšení v čemkoli – jsou zaměnitelné. Jsou to spíše příležitosti k tomu, něčemu se věnovat. Při formulaci cílů je třeba pouze rozhodnout, zda danou oblast chceme a můžeme změnit. A co naopak přijmeme takové, jaké to je.

Máme tři základní zdroje štěstí

V životě máme tři základní zdroje štěstí. Můžeme na něco hezkého vzpomínat, můžeme něco hezkého prožívat a můžeme se na něco hezkého těšit.

Let balónem je neobvyklý zážitek

V naší mysli pak jako stopa těchto chvil zůstanou obrazy, ke kterým se můžeme kdykoli vracet. Tuto obrazotvornost můžeme nechat ladem, anebo ji můžeme rozvíjet.

„Navzdory tomu, že mohou přijít a určitě přijdou doby horší, nám nic nevezme bohatství skryté v dobře prožitém okamžiku. A pokud to víme, můžeme tyto hezké okamžiky vyhledávat a vychutnávat. Tak jako malíř hledá a pak malbou vychutnává přírodní scenérie,“ uzavírá Radvan Bahbouh.

autoři: Alima Martinová , Radvan Bahbouh
Spustit audio