Viera Křížová o léčbě pálení žáhy

1. březen 2012

S gastroenteroložkou a internistkou z Gastroenterologického centra Nemocnice na Homolce MUDr. Vierou Křížovou jsme mluvili o léčbě refluxní choroby jícnu.

Probírali jsme příčiny vzniku tohoto onemocnění. Hovořili jsme o tom, jací lidé se s refluxní chorobou jícnu nejčastěji potýkají. Povídali jsme si o vyšetřeních, která musejí podstoupit, aby lékaři zjistili, jaký stupeň zánětu mají. A probírali jsme různé způsoby léčby jejich trávicích potíží.

Refluxní choroba jícnu, v anglické zkratce GERD, je onemocnění vyvolané návratem žaludeční kyseliny a trávicích šťáv zpět do jícnu. Typicky se projevuje charakteristickým „pálením žáhy“ (pyrózou).

Refluxní choroba jícnu bývá někdy označována za „nemoc 21. století“. Je to dáno jejím nebývalým rozšířením v posledním desetiletí. Podle statistik trápí pravidelné pálení žáhy až 45 procent lidí a její výskyt se neustále zvyšuje.

Refluxem vyvolaný zánět jícnu se může vyskytovat odhadem až u každého dvacátého člověka staršího 55 let. Pacienti s tímto onemocněním by měli být včas léčeni a při výskytu komplikací i pravidelně sledováni.

Reprízováno 26. července 2012.

Spustit audio